.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

31 Ekim 2009 Cumartesi

YUSUF ŞAHİN ve BÜLENT GÖLGELİ ARAMIZDA

FinansKariyer blogunu açmamda amacım, benim ardımdan gelen arkadaşlarıma yol göstermek olduğu kadar, takip edebileceğim üstatlarımla tanışmaktı. Sitemize iki yeni yazar katıldı,
Öncelikle Yusuf Şahin, ki benim ilk üstadımdır, SMMM ruhsatlı Yusuf Bey, istanbulda uluslararası bir şirketin muhasebe müdürüdür, kendini geliştirme konusunda ben ve bir çok tanıdığım iş arkadaşıma örnek olmuştur, yazdığı yazılar, mesleklerinde belli bir yere gelmiş profesyonellerin, kendilerini uluslararası rekabette farklı kılmaları için gereken sertifikalara yönelik olacak.
diğer katılımcımız ise Bülent Gölgeli. Ankarada saygın bir kurumun muhasebe müdürlüğünü yürüten Bülent Bey aynı zamanda SMMM ruhsatına sahiptir. Bir çok mali müşavir fatura girmeyi muhasebecilik sanarken kendisi belli ki özellikli konularda uzmanlaşmış ve "müşavirlik" sıfatının hakkını vermiştir. (alomaliye.com' daki yazıları için tıklayınız) kendisi ile tanışmamız da bağımsız denetim lisansı için sorduğu sorularla başladı..
Yeni yazarlarımız yoğun çalıştıklarından çok sık yazı yazamasalar da hepimize faydalı bilgiler paylaşacaklardır. Bizlere faydalanmak düşüyor.

30 Ekim 2009 Cuma

SPK Lisanslama Sınavlarında değişiklik mi olacak?

sitemizin takipçilerinde ozan bir bilgi verdi, paylaşmak istedim.

iyi akşamlar,

bir aracı kurumda müfettiş olarak çalışmakta olan bir arkadaşımın söylediğine göre spk , lisanslama sınavları için kapsamlı bir yapılandırma süreci yürütmekteymiş ve çalışmanın sonuçlarını kamuoyuyla yakında paylaşacakmış. bunun üzerine spk yı aradım bugün, ancak detaylara hiç bir şekilde cevap alamadım..'evet, çalışmamız var, ocak dönemi kayıt tarihinin açıklanmasıyla duyurulacak' dedi yatkili. başka da bir şey söylemedi.

sınavların zorluğundan yakınan binlerce kişiyi, lisans alamayan çalışanları, zamanını ve parasını bu işe vererek lisansları almış, fark yaratmaya çalışmış insanların hepsini aynı anda memnun etmek çok zor. umarım bulunan yol bu lisansları ayağa düşürmeyecek bir yoldur ve emeklerimiz boşa gitmez.

tebliğde yapılacak değişiklikler şekil itibariyle sınav merkezlerinin sayısının arttırılması veya dönem sayısının çoğaltılması olabilir kanımca. ancak ben daha çok lisansların uygulama alanları ve geçiş dönemine ilişkin değişikliklerin olacağını sanmaktayım, çünkü sorunun kaynağını lisanssız çalışan elemanlar teşkil etmekte, daha doğrusu yıllarca bu lisansı almayı başaramayanlar..

özkan bey, siz de bildiğim kadarıyla ankarada çalışıyorsunuz. çevrenizde bu konu dillenmeye başlamışsa detayları ve beklentilerinizi bizlerle paylaşırsanız sevinirim. ne gibi değişiklikler olabilir, tebliğde belirtilen husular nelerdir gibi..

teşekkürler."


benm bir duyumum olmadı, ama değişecek konularda ozana katılıyorum. Geçiş Dönemi daha yeni uzatıldığı için onla ilgili bir karar beklemiyorum. muhtemelen sınav sistematiğinde değişiklikler olabilir.. Ama geçiş dönemi için ciddi bir yaptırım ümit ediyorum. Bu kadar lisanslı işsiz varken lisans alamayanlar için yıllardır ek süre verilip durulması tamamen lisans alanların hakkını yedirmektir.
Teşekkürler ozan. bildiklerimizi paylaşmaya devam ederiz bu konuda.

24 Ekim 2009 Cumartesi

CMA - genel3

üye olmak için 200 USD ödemek gerekiyor.
bu üyelikle beraber size IMA'nın aylık resmi dergisi "strategic finance magazine" adresinize gönderiliyor.
üye numaranız 2 hafta içinde size mail yolu ile bildiriliyor.
üye numaranız geldikten sonra sınavlarınızı satın alabilirsiniz.
sınavların bedeli 190 USD.
sınavları ayrı ayrı satın alıyorsunuz.
sıra ile almak zorunda değilsiniz (4. sınav hariç).
2-1-3 yada 1-2-3 yada 3-2-1 olabilir.
4. sınavı ancak ilk 3 sınavı verdiğiniz takdirde alabilirsiniz.
sınav paralarını ödedikten sonra mail adresinize sınavla ilgili "ticket" geliyor.
bu ticket ile beraber sınav zamanlarınızı belirleyebilirsiniz.
sınavları IMA yapmıyor.
Toefl yada diğer sınavları yapan Prometric üzerinden sınavlarınızın tarihini belirleyebilirsiniz.
http://www.prometric.com/default.htm
ilgili sayfaya giderek "ticket" numaranızı kullanarak hangi merkezde hangi tarihte ve hangi saatte sınava gireceğinizi belirliyorsunuz.
sınavlar sadece salı ve perşembe günleri gerçekleşiyor.

yusuf

21 Ekim 2009 Çarşamba

CMA - genel2

Merhabalar,
CMA sertifikasını veren IMA, ile TURMOB arasında akreditasyon yok. CMA sertifikasını almak için geçilmesi gereken 4 sınavdan muaf olmak gibi birşey sözkonusu değil şimdilik. Belki ileride Türkçe de olabilir ama şuan sadece ingilizce, fransızca, almanca ve çince olarak yapılıyor sınavlar. Yani bu sertifikayı almak için ingilizce bilmek şart; teknik ingilizce dememe gerek yok sanırım.

CMA, daha çok yönetim muhasebesi ile ilgili. Salt muhasebe sertifikasyonu değil. İleride sınav konularına detaylı göz atarız. Sınav konuları size fikir verecektir. CMA sertifikası almak isteyenlerden, IMA neler bekler, neleri bilmesi gerekir vs.

CMATURK, şuan bu sertifikasyonla ilgili eğitim veren tek kurum. Ki benim de CMA ile tanışmam bu sayede olmuştur. Yılda 3 sezon kurs dönemleri var. İstanbulda 2 lokasyonda kurs düzenleniyor. Katılımcılar, ağırlılıklı olarak çalışan kesimden geldiği için, dersler cumartesi günleri gerçekleşmektedir.

Bu sertifikanın Türkiyede geçerliliği yok ama uluslararası geçerliliği var. IMA'nın 60.000 civarında üyesi var. Muhasebe alanında kariyer yapan biri için gerekli mi derseniz, evet :) (ben de kariyerime muhasebe alanında devam ediyorum). Bilginin gücüne inanan biri olduğum için her türlü sertifika, insana çok çeşit deneyimler kazandıracaktır. Tabii zamanınız ve bütçeniz buna elveriyorsa...

yusuf şahin

CMA

merhabalar,
size CMA hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağım, belki bu sertifika programını takip edenler vardır.
açılımı: Certified Management Accountant
veren kurum: The Institute of Management Accountants (www.imanet.org)
dil: ingilizce
sınav: 4 adet (Türkiyede birkaç merkezde yapılabiliyor)
sınav dönemleri: 1, 2, ve 3. sınavalar için Ocak-Şubat, Mayıs-Haziran, Eylül-Ekim. 4. sınav için (ki ilk 3 sınavı vermeniz gerekiyor) Nisan, Ağustos, Aralık

konu ile ilgilenenler olursa daha detaylara girebilirim,
sınavlara hazırlık, çalışma materyalleri, sınav konuları, test merkezleri, IMA'ya üyelik, ücretler vs.

Yusuf Şahin

19 Ekim 2009 Pazartesi

NEDEN YÜKSEK LİSANS?


Yüksek Lisans uzun yıllar üniversitenin devamı gibi bir işlev gördü. Özellikle erkeklerin askerlikten bir süre daha yırtması için en önemli araçlardan biridir. Ancak ülkemizde benim etrafımda gördüğüm örnekler gösteriyor ki artık yüksek lisans sadece diploma için yapılmıyor ve adaylar bu konuda daha bilinçli. Şu bir gerçek ki lisans öğreniminin hemen ardından yapılan yüksek lisans adeta okulun devamı. oysa iş hayatna adım attıktan ve bir miktar tecrübe edindikten sonra yüksek lisans yapmak, hem doğru bölümü seçmek hem de daha bilinçli bir öğrenci olmak açısından önemli.


Akademik kariyer yapmak isteyenleri hariç tutarak, ekonomi alanında master yapmanın iş hayatında nasıl artılar yaratacağı konusunda çeşitli görüşler var. Bir çok İK yöneticisi yüksek lisansı son sıralarda sayıyor. (bknz)


Şimdi Ankarada, Ankara Üniversitesinde "Tezsiz Finans yüksek lisansı" yapmak istesem, dönemi 3600 TL * 4 = toplam 14.400 TL vereceğim, peki bunun getirisini cok somut görecekmiyim bilmiyorum. (burada fayda-maliyet çerçevesinde düşündüm, yoksa hiç bir maddi getirisi olmasa da yüksek lisans yapmanın ögreteceklerinin hiç bir zararı olmayacağını biliyorum.)


tam da bahsettiğim alanlarda yüksek lisans yaptığını bildiğim yusuf bey, hande, elif, bekirgökhan. ve ya hali hazırda yapan kadir, yapmak isteyen kerim, mehtap.. (ve diğer okuyucular ) neden yüksek lisanss yaptı/yapıyor/yapmak istiyor. Kendilerine ne kattı/katacağına inanıyor.

Paylaşırlarsa okuyuclar adına teşekkürü borç bilirim : ))

15 Ekim 2009 Perşembe

CFE SERTİFİKASI ( adli muhasebecilik)

Certified fraud examiner (CFE)

Suistimal İnceleme Uzmanlığı

Suistimal konusu tüm şirketlerin ilgisini çekmekte, bu konuda ise uzman kişilerin artık şirketlerin suistimal edilip edilmediğini profesyonel bir yardımla açıklığa kavuşturmaya başladığı görünüyor.
Adli muhasebecilik de denen bu alanda uzmanlar şirket kaynaklarının suistimal edilip edilmediğini çok çeşitli yöntemlerle araştırıyor. Sertifikası ise uluslararası geçerliliğe sahip, ki yakında sertifikasının nasıl alınacağını yazacağım, o güne kadar Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları derneğinin sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Özellikle SMMM sertifikası olanların dikkate alabileceği bir alan.
KPMG' nin son raporunu buradan inceleyiniz.
Murat Çokgezenin yazısı da buna dair.

12 Ekim 2009 Pazartesi

BU ÜLKEDE ZOR..

SPK halihazırda çalışanlar için lisans alma süresini yine yine yine uzattı.
mevcut calısanlar 2010 EYlül sınavına kadar lisansını almak kaydıyla işe devam edecek.
Oysa lisansını alan onca işsiz insan var, başka bir yazımda da belirttiğim gibi, devletimiz sağolsun çalışan ile yatan arasındaki farkı yatan lehine devamlı kapatır.
tebliği okuyun; http://www.alomaliye.com/2009/spk_viii_62.htm

Bağımsız denetim lisansı ile ilgili olarak ise şu link iyi okunmalı.
http://www.spk.gov.tr/indexpage.aspx?pageid=551

8 Ekim 2009 Perşembe

2009/3 SPK LİSANSLAMA SINAVI AÇIKLANDI




Artık SPK Bağımsız Denetim Lisansım da var :)
ilk kez ocak 2008de girmiştim (sanırm yapılan ilk sınavdı)
sonra askerlik vs. nedenlerle gecikti.
SPK Bağımsız Denetim lisansı ile Sermaye Piyasasında faaliyette bulunan sirketlerde denetçilik ve yöneticilik yolu açılıyor. SPK 2009 mali tablolarını denetleyecek denetçilerde bu lisansı mecbur kıldı.
darısı diğer arkadaşlarımızın başına,
sınavdan cktığımda emin olduğum cok az soru vardı nasıl 83 oldu ben de anlamadım,
iki şık arasında kaldıklarım doğru cıkmıs genelde hayatımda ilk kez.
bir de daha önce yazdığım ve bazı arkadaslarımın itiraz ettiği taktiği uyguladım.
ben sınavdan cıktığmda 60-70 arası not beklioyrdum ama bu nedenlerle yükseldi.
burada görüş alışverişi yaptığımz arkadaşların sınav sonucunu merak ediyorum,
bu yazıya yorum olarak bırakın lütfen.
sınav sonucları için; http://spk.anadolu.edu.tr/

7 Ekim 2009 Çarşamba

SPK SINAV AÇTI

SPK Uzman Yardımcılığı sınavı açtı. KPSS' si yüksek olan arkdaşlar girebilir,
Türkiyedeki en saygın memurluklardan biri,
sınav detayı için tıklayın
KPSSP54 puanı 85 ve üzerinde olan uzman
yardımcısı adaylarının yazılı mesleki sınavları aşağıdaki
gruplara giren konulardan yapılır :
a) İKTİSAT : Makro ve Mikro İktisat, Para, Banka,
Dış Ticaret, Planlama, İşletme İktisadı,
b) HUKUK : Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku,
Medeni Hukuk, İcra ve İflas hukuku, Ceza
Hukukunun genel esasları,
c) MALİYE: Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları,
Bütçe, Kamu Kredisi, Maliye Politikası.
d) MUHASEBE : Genel Muhasebe, Mali Tahlil.