.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

26 Kasım 2009 Perşembe

İYİ BAYRAMLAR

Bir müslümana yakışan şekilde kansız kokusuz, çocukların arkadaşlık ettiği koyunların gözlerden uzak kesildiği, yardımların amacına ulaştığı, birlik ve beraberliğimizin daim olduğu nice bayramlara..
başta sevgili yazarlarımız ve üstatlarımız yusuf ve bülent beylerin,
okuyucularımızdan aklımda kalan elif, mehtap, ozan, figen, aylin, hande, kerim, binnaz, cem ve adını hatırlayamadığım tüm okurlarımızın,
bence en başarılı bloglardan olan ve kendilerinden çok şey öğrendiğimiz ekonomiturk' ten ekonomix hocamın ve diğer yazarların,
entelektuel.com' dan sevgili kadir' in,
yatirim analiz' den sevgili emrahın,
begenmezsen okuma' dan sayın T'Pol ve bildiklerini paylaşmaktan çekinmeyen herkesin bayramı kutlu olsun.
4-5 gün tatil,
PAUSE
.
.
.
öZKAN DÜZGÜN

24 Kasım 2009 Salı

BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI NE İŞİME YARAYACAK?



SPK Lisanslama Sınavları ile ilgili genel bir bilgi vermek gerekirse, SERMAYE PİYASASINDA FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN LİSANSLAMA VE SİCİL TUTMAYA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ 2001 yılında yürürlüğe girmiş, ve kanun amacı “sermaye piyasası alanında çalışanların mesleki yeterliliklerini, bilgi ve becerilerini tespit etmek amacıyla yapılacak sınavlara, ilgili ihtisas alanları itibarıyla mesleki yeterliliklerini gösterir lisans vermeye, eğitim programları düzenlemeye ve sicil tutmaya ilişkin usul ve esasları düzenlemek” olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda özellikle aracı kurum vs. çalışanlar için gerekli olan Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey ve İleri Düzey lisansları ön plana çıkmış, zamanla gayrimenkul sektöründe gerekli olan konut ve gayrimenkul DEĞERLEME UZMANLIĞI, Basel II yürürlüğe girmesi ile banka müşterilerinin kredibilitesinin ölçülmesinde bağımsız kuruluşlardan yararlanılacağı için gerekli olacak KREDİ DERECELENDİRME LİSANSLARI, ve kurumsallaşmayı sayısal rakamlara dökerek ölçen kuruluşlarda çalışmak için geçerli olan KURUMSAL YÖNETİM DERECELENDİRME LİSANSI talep edilir olmuştur.

Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisansı ise, 2006 yılında Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve 2008 de değişiklikle son şeklini alan Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ ile düzenlenmiştir.

Bu tebliğ kapsamında özetle Sermaye Piyasasında bağımsız denetim yapmaya yetkili olan kuruluşlarda denetçi ve yönetici olacak kişilerde –diğer şartlar yanında- Sermaye Piyasasında bağımsız Denetim Lisansı Alma Şartı getirilmiştir. Söz konusu denetim şirketleri bildiğimiz YMM şirketlerinden farklı olarak, SPK’ dan izin almış ve sermaye piyasasında faaliyet gösteren, dolayısıyla muhasebe sistemleri SPK düzenlemeleri çerçevesinde yürüyen şirketleri (aracı kurumlar, halka açık şirketler, yatırım ortaklıkları vs.) denetlemeye yetkili şirketler olup yaklaşık 95 adettir.

http://www.spk.gov.tr/apps/msd/iletisim.aspx?ctype=bds&show=all


Denetçi olmanın şartlarından biri de SMMM belgesi olduğundan, özellikle SMMM mesleği mensupları ve adayları bu lisansı edinerek kendilerine yeni fırsat kapıları açabilir. Özellikle yeni TTK tasarısında SMMM lerin önünde denetim alanında yeni fırsatlar çıkmıştır. Tasarının denetim ile ilgili bölümleri incelendiğinde ise, mevcut kanunda yer alan murakıplık müessesesinin kaldırıldığı, mali denetimin dış denetçiler tarafından gerçekleştirileceği görülmektedir. Şirketlerin ölçeğine göre, bağımsız denetim kuruluşu, SMMM ve YMM tarafından denetlenmesi gerekecektir. Bu bağlamda SPK Bağımsız denetim lisansı sahibi olan SMMM ler, yetkinliklerini ispatladıklarından, daha avantajlı bir konuma geçecektir.


BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSLAMA SINAVI HAKKINDA


SPK, Lisanslama sınavlarını her yıl 3 kez yapar. Bu sınavlar normal şartlarda her yıl Ocak Mayıs ve Eylül ayında, Anadolu üniversitesi tarafından yapılır. Sınav başvuruları her sınavdan iki önceki ay içinde olur. (Kasım, Mart, Temmuz)
Sınavlar Çoktan seçmeli ve eşit puanlıdır. SPK Lisanslama Sınavlarında başarılı sayılmak için, her bir dersten en az 60 puan almak ve derslerin ortalamasının 70 olması zorunludur. Adaylar ortalama şartını yerine getiremezse istedikleri bir dersten not yükseltmek amacıyla tekrar sınava girerler. Her zaman son girilen sınavdaki not geçerlidir.
İlk sınava girdikten sonra lisansı kazanamadığınız 2 yıl dolunca, daha önce geçtiğiniz derslerden yenileme eğitimine girersiniz (sadece bir günlük bir eğitim).
Eğer 4 yıl boyunca lisansı alamadıysanız, 4. yıl tüm geçtiğiniz dersler sıfırlanır ve en başa dönersiniz.

SPK Bağımsız denetim Lisansı sınavında 3 modül(ders) vardır.
1. modül- Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı
2. modül- Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları
3. modül- Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim
.
.
.
Özkan DÜZGÜN, SMMM


not: yazımız kasım 2009 da yazılmıştır.
bundan sonra sınavın özü olmasa da şeklinde değişiklikler olmuştur.
özellikle sınavı yapan kuruluş, tarihler, soru sayıları, şık syıları değişmiştir.
lütfen aşağıdaki yazılarımızı da okuyunuz:





.

ocak 2010 sınavı için beklemeye devam

Bu yıl SPK lisanslama sınavları konusunda ilginç şeyler oluyor.
Önce cevapları cok geç açıkladılar, sonra başarı oranlarını.
Şimdi ise ocak 2010 sınav başvuruları duyurulmadı.
Ben girmeyeceğim için bu kez rahatım :)
Başvuru tarihlerini buradan duyuracağım.

15 Kasım 2009 Pazar

CMA - sınavlar1

NOT: BU YAZI YAZILDIKTAN SONRAKİ HAFTALARDA SINAV SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK OLMUŞTUR. İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Kısaca üzerinden geçmek gerekirse, CMA sertifikası almak için 4 ayrı sınav geçmek gerekiyor.
Ilk 3 sınavı vermeden de 4. sınavı alamıyorsunuz. Bu sınavlar belirli dönemlerde (detayı diğer yazımda var)ve belirli merkezlerde yapılıyor. Sınav organizasyonunu ise IMA'nın sitesinden değil Prometric sitesinden yapılıyor.

1- Business Analysis (3 saat 110 soru, 4 şıktan seçmeli)
2- Management Accounting and Reporting (4 saat 140 soru, 4 şıktan seçmeli)
3- Strategic Management (3 saat 110 soru, 4 şıktan seçmeli)
4- Business Applications (3 saat 3-7 arası örnek olay ve klasik sınav)

sınavlarda hesap makinesi kullanılabiliyor.
sınav salonuna hesap makinesi ve kalem hariç hiçbir şey getiremiyorsunuz.
tüm malzemeleri sınav salonu dışında yer alan dolaplara kilitliyorsunuz.
sınav salonu her birgisayar için bölmeli ve her bölme kamera ile izlenmekte.
ilgili bölüme oturduktan sonra ekrana sorularınız geliyor, talep ederseniz size not almanızda yarayacak kağıtlar veriyorlar.
ilk 3 sınav için masadan kalkmadan geçip geçemediğinizi öğrenebiliyorsunuz.
yanlışlar doğruları götürmüyor ve tüm sorulara cevap vermek avantaj.
4. sınav klasik olduğu için, yurtdışında sizin yazdıklarınız değerlendiriliyor ve geçip geçmediğiniz engeç 2 ay içinde size bildiriliyor.
ilk 3 sınav değerlendirmesinde 200 ile 700 arasında bir skala var, ve 500 geçer puan.
bu skala o anda sınava girenlerin ağırlıklı ortalaması.

yusuf şahin

9 Kasım 2009 Pazartesi

SPK 2009/3 BAŞARI DURUMU




spk 2009/3. dönem lisanslama sınavları başarı durumunu açıkladı.
en çok rağbeti temel düzey lisanslama sınavı görmüş, açık ara ile.
ardından ileri düzey lisans sınavı..ileri düzeyin başarı oranı 2 kat daha fazla.. (ileri düzey almak varken temel düzey almayı gereksiz buluyorum, en azından gelecekteki faydalarını düşününce)
benim de girdiğim bağımsız denetim lisansında ise ben dahil 113 kişi daha lisans almaya hak kazandı..
Genel oran %6,64
bir önceki sınavda bu oran %4,60 idi.





6 Kasım 2009 Cuma

BAŞARILAR

Yarın mali müşavirlik staja başlama sınavına girecek tüm meslektaş adaylarıma, bilhassa öğrencilerime başarılar dilerim. Umarım istedikleri sonucu alırlar,
unutmasınlar ki bu, meslekte en kolay aşamalardan biri, gözlerinde büyütmesinler.
Yeri gelmişken hatırlatalım,
staja başlama sınavını kazanan adaylar 3 yıl süreyle bir meslek mensubu yanında ve ya gözetiminde bir şirkette STAJ yapacak ve ardından yeterlilik sınavına girecekler..
staja başlama sınav konuları burada
ÖZKAN

4 Kasım 2009 Çarşamba

yabancı sertifikalar

CMA haricinde uluslararası geçerliliğe sahip başka sertifikalar da var.

CPA-Certified Public Accountant

CIA-Certified Internal Auditor


ACCA- Association of Chartered Certified Accountants

CPA, merkezi Amerikada bulunan American Institute of Certified Public Accountants kuruluşu tarafından hazırlanan 4 sınavı da geçen kişilere verilebiliyor. bizde SMMM'nin karşılığı. ama bu 4 sınavdan muaflık söz konusu değil bildiğim kadarı ile CPA sertifikası olmadan, ABD'de bazı işler yapılamıyor, beyanname hazırlamak gibi. Türkiye'de bu sertifikaya sahip yaklaşık 100 kişi var.

CIA-Uluslararası geçerliliğe sahip "iç denetim sertifikasyonu". The Institute of Internal Auditors kurumu tarafından verilmekte. yakın zamanda ismmmo'nun açmış olduğu "Bağımsız adli mıhasebe uzmanlığı" sertifikasyonu ile benzerlik gösterir. 4 ayrı alt sertifiksyon programı vardır. ve hepsinin de sınavları ayrıdır.

ACCA-Turmob'un da 2004 yılında işbirliği anlaşması imzaladığı İngiltere merkezli muhasebe sertifikasyon kurumu. çok sayıda sertifikasyon sağlıyor ve bu sertifikasyonlara sahip olmak için çok çeşitli sınavlar yapıyor. Türkiye merkezi olmadığı için sınavlar genelde İngiliz Konsolosluğunda yapılmaktadır


yusuf şahin