.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

30 Nisan 2010 Cuma

CIA SERTİFİKASI ve İÇ DENETÇİLİK FIRSATLARI- 2

CIA Sertifikası Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Mesleki Deneyim Şartı Kaç yıldır? İç Denetim Nedir?
.
.
Öncelikle CIA yazı dizimizin ilk yazısını okumanızı öneririz.
Sertifikasyon sürecinin üst kurulu The Institute of Internal Auditors (IIA)' dır.
Türkiyede ise TİDE bu sınavlar konusunda yetkilidir.
.
Sertifikalı iç denetçi olmak için bazı şartlar gerekli, peşin söyleyelim şartları sağlamadan da sınava girebilir dersleri geçebilirsiniz. Ancak sertifikayı teslim almanız için şartları sağlamanız beklenecektir.
.
- Öncelikle CIA sertifkası sınavına girmek için üniversite mezunu olmak şarttır.
.
- CIA sertifikasına sahip birinden, amirinizden veya üniversitedeki profesörünüzden bir referans mektubu istenmektedir.
.
-24 ay mesleki deneyim şartı vardır, mesleki deneyim tabi ki DENETİM ve DEĞERLENDİRME alanında olmalıdır. (iç denetim, dış denetim, iç kontrol vs.)
.
- Mesleki deneyimde, ilgili meslekler de geçerlidir, muhasebe gibi, finans gibi, ancak bu sadece 1 yılı kapsar, 24 ay mesleki deneyimin tamamını ilgili mesleklerde geçirmeniz KABUL EDİLMEZ.
.
- Master derecesine sahipseniz, 24 ay mesleki deneyim süreniz 12 aya iner.
.
.
.
- CIA sertifikası ile ilgili kabul koşulları böyle. Sınav konuları ve sınav süreci ve İç denetçiliğin ne olduğu konusundaki yazılarımız da bir sonraki sefere.
Bu yazılar için yazar da transfer ettik ama henüz kendisinden ses yok,
ondan da Türkiyede TTK'nın iç denetimde neleri değiştireceğine dair yazının devamını getirmesini bekliyoruz .
Yusuf Bey de CMA belgesini aldı artık tanımaz oldu bizi :)

Diğer Uluslararası sertifikalar için aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.


2010/1. DÖNEM SPK LİSANSLAMA SINAVLARININ SONUÇLARI AÇIKLANDI

tspakb'nin sitesinde sınav sonuçları açıklanmıştır.
umarım herkes istediği sonucu elde eder.

SİTEYE ŞU AN ULAŞILAMIYOR !
Şu an siteye girmek istediğinizde sınav sonucunu değil aşağıdaki uyarıyı görüyorsunuz.
sınav başvuru süreci, sınavın kendisi ve en son sınav sonucu.. problemsiz bir adım olmadı.






23 Nisan 2010 Cuma

MEMURİYET Mİ ÖZEL SEKTÖR MÜ?


Öncelikle başta belirtelim. Bir bakanlıkta odacı da memur, devlet hastanesinde doktor da. Bizim yazımızda memur dediğimiz kısım, kendi ilgi alanımız olan mali işlerdeki memuriyettir.
.
.

Memurluk ülkemizde srtını devlete dayamak eş anlamıyla öğrenilmiş kelimelerden biri. Devlet Baba anlayışı insanları buna inandırmış. İİBF mezunları KPSS ile çok gözde memurluklara girebilmekte, idari hakimlikten kaymakamlığa, vergi denetmenliğinden hesap uzmanlığına.
İİBF mezunları (mali işler alanında) özel sektör isterse bir şirketin mali işler (muhasebe, finans vs) departmanında, bankacılık sigortacılık vs finansal kurumlarda en alt seviyeden başlamak ve gün gelip yükseklere çıkmak için uğraşmaktadır.
.
.

22 Nisan 2010 Perşembe

FIKRA GİBİ İŞ İLANI

Ülkemizde buna benzer ilanları çok görüyoruz, ama bu firma gibi dünyanın en büyük denetim firmalarından biri bunu ya hatayla yaptı, ya da ilan verirken kafaları güzeldi.
.
.
yorumu size bırakıyorum:
"bağımsız denetim tecrübeli ve yeni mezun"
.
.
oldu, peki.
yine de iyi firmadır, şartları taşıyanlar başvursun derim:) buyrun
.
.

CIA SERTİFİKASI ve İÇ DENETÇİLİK FIRSATLARI

CIA Sertifikası Nedir? Ne işe Yarar? Bize hangi fırsat kapılarını açacak?
.
.
.
Malum, İç Denetim'den konuşuyorduk.
Dünyada ve Türkiyede iç denetim mesleği her geçen gün daha önemli hale geliyor.
TTK'da anlatılan denetim kurulu ile iç denetçilik farklı şeyler. Burada yönetim kurulunu gözlemleyip toplantıda Genel kurula rapor veren ve göstermelik olan denetim kurulundan bahsetmeyeceğiz, bu göstermelik kurulun yerini yeni TTK ile bağımsız denetçiler alacak zaten, öncelikle o yazımızı okuyunuz.
İç denetçilik ise meslek olarak yapılan her işin şirketin yararına olmasını, zararına olan işlemlerin de tespit edilip engellenmesini sağlayan ve yönetim kuruluna hizmet veren uzman iç denetçileri kasteder. İç denetim ülkemizde kurumsal şirketlerde olmazsa olmaz kadrolardan biridir, tek kişi olabileceği gibi bir ekip dahi olabilir. Buralara genelde SMMM belgesi olanlar tercih edilir, çünkü şirketin en önemli departmanı mali işlerdir ve burayı denetleyecek olanların iyi muhasebe bilmesi beklenir. Ülkemizde iç denetim mesleğini yapanların ayrıca bağımsız denetim tecrübesi olması veya kamuda vergi denetmeni kökenli olması da tercih edilebilir nitelikler arasındadır. Göreceğiniz üzere bunlar dolaylı etkilerdir. Oysa doğrudan denetçilik mesleğine haiz olduğunuzu kanıtlayabilecek ve uluslararası geçerliliği olan bir sertifikada vardır ki adı CIA'dir. Amerikan filmlerinde cok duyduğumuz si ay ey ile karıştırmayalım tabi, açılımı Certified Internal Auditor yani sertifikalı iç denetçi.
Zorunlu olmamakla beraber son zamanlarda kurumsal şirketlerin iç denetçi ilanlarında CIA istendiğini görebilirsiniz. Mesela şu ilan, veya şu ya da şu ilan.. (artık okuyuculara iş de buluyoruz :)
Şimdilik bu kadar,
sonraki yazımızda CIA sertifikasını kimlerin nasıl alabileceğini anlatacağız,
bir ön bilgi, iyi haber, CIA sınavları Türkçe de yapılmaya başlandı.
Belki aşağıdakiler de ilginizi çeker:
.
.
.
.

16 Nisan 2010 Cuma

Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler

Burada daha önce kitap tanıtımı yapmadık ama, hazır sakin sınavsız hava sahasına girdiğimiz günlerde, ekonomide bize neler öğretiliyor, medyadaki istatisiklerin ne kadarı doğru bizi rakamlarla nasıl uyutuyolar, aslında ekonomide neler oluyor, gibi onlarca soruya cevap bulabileceğiniz bir kitap ilginizi çekebilir diye düşündüm.
Bizi asıl ilgilendiren kısmı ise kitabın bir blogtan yola çıkarak oluşması, 2005ten beri internete bağlandığımda ilk açtığım sitelerden olan ve son zamanlarda financal times'ın dahi link verdiği ekonomiturk blogu, ekonomide hurafeler ve gerçekler adlı kitabını nihayet çıkardı.
bilginiz olsun istedim.
ekonomiturk ekibinin başarılarının devamını diliyoruz, blogda yazdıklarından yola çıkarak bir kitap projesini hayata geçirmeleri, bizi de kafamızdaki bazı planlar konusunda teşvik etti gerçekten.
kitabı edinmek için de bu linki kullanabilirsiniz.

12 Nisan 2010 Pazartesi

KISA BİR KAFA İZNİ

Daha önce paylaştığım üzere yeni bir işe başladım,

Bağımsız denetim uzun süredir takip ettiğim ve yer almak istediğim bir sektördü.

İlk hafta deneyimlerimi anlatmam gerekirse, Türkiye’de AB uyum yasaları çerçevesinde çıkarılacak TTK olsun, halka açık veya uluslararası şirketlerin çoğalması olsun mali işler elemanlarını UFRS (uluslararası finansal raporlama standartları ) öğrenmeye zorlayacak. Bağımsız denetim işinde normalde yapılması gereken şirketlerin zorunlu mevzuata göre hazırladığı mali tabloların bir de UFRS ye göre hazırlanması, dolayısıyla denetim de bu tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığına yönelik görüş verme süreci. Ancak uygulamada UFRS uygulayabilecek personelin çok az olması denetim firmalarının, mali tabloların UFRSye çevrilmesinde de aktif rol almasını gerekli kılıyor.

Yapılan işler uluslararası boyutta, benim çalıştığım yerde de bir çok büyük denetim firmasında olduğu gibi vergi bölümü ve bağımsız denetim bölümü ayrılmış durumda, yapılan işler vergi usul kanunu yönünden değil de UFRS ve dolayısıyla buna paralel oluşturulmuş Türkiye Muhasebe Standartlarına uygunluk yönünden denetleniyorVergi mevzuatı ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak ne kadar önemliyse, muhasebeyi ve finansal raporlamayı uluslar arası düzeyde uygulayabilmek de bir o kadar önemli mesleğimizde. Denetim alanını seçmek isteyen arkadaşlarımızı iyi ve bilgi dolu ama bir o kadar özveri ve çaba isteyen bir iş yaşamı beklediğini söyleyebilirim şimdilik.

Velhasıl işler yoğun yazacak konu bol. Anlayışınıza sığınarak, biraz da spk lisanslama sınavları sırasında finanskariyer olarak nacizhane yoğun emeğimiz neticesinde kendimize hak görerek kısa bir PAUSE vakti. [ spk lisanslama sınavları sürecinde üzerimize vazife olduğu şekilde bir çok yeni bilgiyi burada paylaştık, aylık ziyaretçi sayımız 4500ü geçti. ]


Çok kısa bir süre sonra taslak olarak hazırladığım yazıları burada görebilirsiniz, o tarihe kadar vakti olan arkadaşlarımız sitemizin ilgili olduğu alanlarda ve sitenin genel formatında yazılarını bana yollayabilirler (özellikle iç denetim mesleğine yönelik yazımıza ek olacak yazılar bizi sevindirir) ve burada insanların istifadesine sunarız, görüşmek üzere.




bu da 100. yazımız oldu.

5 Nisan 2010 Pazartesi

SPK LİSANSLARI vs ULUSLARARASI LİSANSLAR

SPK Lisanslama sürecine ilişkin eleştirilerden biri de bu lisansların uluslararası geçerliliği olan sertifikalar gibi "kaliteyi muhafaza" gibi bir kaygısının olmadığı.
SPK lisansı aldığınız zaman, lisans gerektiren bir işte çalışıyorsanız 4, çalışmıyorsanız 2 yılda bir yenileme eğitimine katılabilirsiniz. Bu ilk bakışta iyi niyetli bir yaklaşım. Ancak yapılan yenileme eğitimleri belli bir paranın yatırıldığı ve lüks bir otelde slayt gösterimi şeklinde eğitim verildiği bir günlük iş. sınav vs. yok.
Şimdi ben 2007 de ileri düzey lisans aldım, yaptığım iş doğrudan ileri düzey lisans faaliyetlerini gerekli kılmadığından sınavı geçerken bildiğim ama şu an unuttuğum onlarca şey var.
yenileme eğitiminde bunlar bana hatırlatılacak mı bir günde? değil tabi ki.
oysa yılda bir gün olmasından ziyade yılın tamamında benim bunları unutup unutmadığım ölçülebilir.

Geçenlerde blogumuzun takipçilerinden Cem, CFA lisanslarını örnek vererek bizde neden böyle kaliteli olamıyor sınavlar yazmıştı bir yorumunda.
Yusuf Bey ise bir yazısında CMA sınavlarında başarılı olan birinin her yıl CPE puanları toplaması gerektiğini yazmıştı. eklediği dökümana bakarsanız, bu lisansı alan kişilerin yıl içinde mutlaka bir üniversite semineri, etkinlik vs katılarak puan toplaması şart koşulmuştu. (yusuf bey türkiyede CPE puanı toplayabilmek için neler planladığınızı bizimle paylaşırsanız seviniriz, malum siz artık bir CMA sınız: )

-not:
amacımız sınav ve sonrası zorlaştırılsın değil, kimse de yanlış anlamasın.
Bu lisansı almak ve bu alanlarda çalışmak isteyen insanlar eminim süreç zorlaşsa da bundan vazgeçmeyecek, ama lisansı aldıklarında cok daha kaliteli bir lisans sonrası sürecin kendilerini beklediğinden emin olacak. düşüncelerim budur.