.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

30 Temmuz 2010 Cuma

SPK Lisanslama Sınavları Neden Yapılmıyor Olabilir?

SPK 'nın kararlarına göre, 2010 yılı Lisanssız çalışanların lisans alabilmek için son şansları. Daha önce 4-5 kez süre uzatıldı, yani SPK dedi ki, bu yıl lisans alamayanlar seneye çalışamayacak, devamında ise kurul kendi kanunun arkasında durmak yerine lisansı alamayanlar çok olduğu için süreyi uzatıp durdu. En son 2010 son dendi. örneğin 2011 yılında 2010 mali tablolarını denetleyen bir denetçide SP Bağımsız Denetim Lisansı yoksa çalışamayacak.
Amaaa.
Lisans aracı kurumlar birliğine geçtikten sonra işin suyu çıktı. Lisanslama ile ilgili yasa gereği yılda 3 kez sınav yapılması gerektiği halde, TSPAKB sadece ocak sınavını mart ayında yaptı, ondan sonra mayıs ayında yapması gereken sınavı yapmadığı gibi, internet sitesine bu kadar insanı ilgilendiren bir konuda bir paragraf açıklama dahi koymuyor.
peki ne olacak, olacak şey şu, SPK seneye lisansı olmayanlar çalışamaz diyecek, onlar da "sınav yaptınız mı ki lisans alalım" diyecekler. SPK da süreyi tekrar uzatacak. bunun sonu yok, lisans alıp dersine çalışan bunu başaranlar işsiz gezmeye devam ededursun, lisanssız kişiler işlerine devam edecekler.
daha önce demiştik hatırlıyor musunuz? BU ÜLKEDE ZOR diye...

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Yabancı Sertifikasyonlar için evde çalışma

Bir kursa katılmak yerine evde çalışmak isteyenler olabilir.
Çok sayıda yayınevi çok sayıda seçenek sunuyor.
Başlıca olanların internet sitelerini veriyorum, incelersiniz.

Hock International (CMA, CIA): http://www.hockinternational.com/about.htm
Lambers (CMA, CIA, CPA, CFA): http://www.lambers.com/
Gleim (CMA, CIA, CPA): http://www.gleim.com/accounting/?GHPSESSIONwwwgleimcom=549812a4b199522d9918e5a57a6f2d85
Wiley (CPA): http://eu.wiley.com/WileyCDA/Section/id-350059.html
Kaplan (CPA, CFA): http://www.schweser.com/index.php
Bisk (CPA): http://www.cpaexam.com/
Roger (CPA): http://www.rogercpareview.com/
CPAexcel (CPA): http://www.cpaexcel.com/
Becker (CPA): http://www.becker.com/accounting/cpaexamreview/
Stella (CFA): http://www.stalla.com/
forum sitesi: http://www.cpanet.com/cpa_forum/default.asp
kitapları karşılaştıran bir site: http://ipassthecpaexam.com/cpa-exam-review-courses/

yusuf şahin
smmm - cma

13 Temmuz 2010 Salı

Yüksek Lisans Seçiminde Kriterler Neler Olmalı?

Daha önce neden yüksek lisans adlı yazımızda detaylı olarak yüksek lisansın gerekliliği konusunu sormuştuk.
bir okuyucumuz benzer bir konuda soru sormuş, ben yüksek lisans yapmadığım için soruyu yüksek lisans yapan/yapacak arkadaşlara havale ediyorum.
bu aralar sitemiz cok hareketsiz, spk sınavlarının açıklanmaması herkesi uyuşturdu anlaşılan :)
soru şu:


Merhabalar Özkan Bey,

Ben finans alanında yüksek lisans yapmak istiyorum. Kafamda belirlediğim üniversiteler Marmara ve İstanbul üniversiteleriydi. Mülakat sonucu Marmara Üniversitesi Finansal Piyasalar ve Yatırım Yönetimi bölümünü kazandım. İstanbul Üniversitesi Finans Anabilim Dalı başvuruları ise henüz başlamadı.

Orayı da kazanbilecek bilgi birikimine ve vizyona sahip olduğuma inanıyorum ama eğer kazanırsam hangi üniversiteyi tercih etmem gerektiğine karar veremiyorum. Bu konuda kıstaslarım ne olmalı? Okuldaki öğretim görevlileri mi? Onlar tarafından kaleme alınan makaleler mi? Kütüphane, sosyal aktivite gibi olanaklar mı? 

Sizden istediğim müsait bir zamanda konu ile ilgili ufak bir yazı yazmanız. Mutlaka konu hakkında bilgi sahibi olan okurlar faydalı yorumlarda bulunacaktır.

İyi çalışmalar ve iyi günler dilerim. 

6 Temmuz 2010 Salı

Aktüerlik Sınavı Nedir? Aktüer Ne İş Yapar? Aküerya Nedir?

İş bulduran sertifikaları tanıtmaya devam ediyoruz.
Aktüerler, Aktüerya işi ile uğraşan temel iş sektörü Sigortacılık olan uzman kişilerdir. Türk Dil kurumu kendilerini: İstatistiklere dayanarak sigorta primlerini, risklerini hesaplayan kimse" olarak tanımlamaktadır. Türkiyede Sigorta sektörünün denetim ve gözetimini üstlenen Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanan Aktüerler Yönetmeliğine göre Aktüer: 
"Aktüerya, yatırım, istatistik, matematik, finansman ve demografi konularında çeşitli bilimsel teoriler kullanarak prim, karşılık ve yatırım getirilerini hesaplayan, her türlü tarife, tablo ve teknik esasları hazırlayan, geleceğe yönelik teknik ve finansal tahminler yapan, olası riskleri belirleyen, bunların olumsuz etkilerini önleyici tedbirlere ilişkin tavsiyelerde bulunan ve Müsteşarlık nezdinde aktüerler için tutulan Sicile kayıtlı kişileri" ifade eder 
Yönetmelik Gereği şirketlerde (ki şirketten kasıt Türkiye’de kurulmuş sigorta, reasürans veya emeklilik şirketleri ile yabancı ülkelerdeki sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye’deki teşkilatını ifade eder) en az 1 aktüer çalıştırılmak zorundadır.

Aktüerlik Amerika'da en iyi on meslek arasında 2. sırada sayılmıştır.
Aktüer olabilmek için Lisans Mezunu olup, 3 yıl aktüerya işi ile uğraşan birinin yanında, veya üniversitelerin aktüerya ile ilgili bölümlerimde deneyim sahibi olmak ve son olarak aşağıdaki konuları içeren sınavdan geçebilmek gerekir.

1 Temmuz 2010 Perşembe

Türev Araçlar Lisansı Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda Türev araçlar Lisansı nedir ve ne işe yarar sorularına cevap vermeye çalışacağız.
öncelikle türev araçlar personeli aracı kuruluşlarda:




(a) türev araçlar müşteri temsilcisi,



(b) türev araçlar muhasebe ve operasyon sorumlusu,



(c) türev araçlar birim yöneticisi,



(d) türev araçlar birim yöneticisi ile müşteri temsilcisi arasındaki



kademelerde görev yapan personeldir.


kanuni zorunluk olarak bu kişilerde lisans olması gerekirken, etkin bir fon yönetimi olan büyük şirketlerin mali işlerinde de türev araçlar lisansı olan elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.