.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

15 Nisan 2013 Pazartesi

Bağımsız Denetçilikte Temel Düzey Lisans Şartı

Evet başlıkta yanlışlık yok.
Türkiye'de finansal piyasaların yürütülmesinde spk temel ve ileri düzey lisanslar, denetlenmesinde ise spk bağımsız denetim lisansı gerekiyordu. Yeni TTK'nın yürürlüğe girmesi ve denetim zorunluluklarındaki değişikliklerden ötürü SPK Bağımsız Denetim Lisansı sınavı uygulamadan kaldırılmıştı ve yeni uygulamalar bekleniyordu. Yeni süreç yavaş yavaş şekilleniyor.
 
öncelikle SPK'ya tabi olmayan AŞ.'lerin denetiminde
 
- Meslek Mensubu (SMMM-YMM) olunması.
- Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) denetçilik sınavının verilmesi gerekiyordu.
 
SPK ise sermaye piyasalarındaki şirketlerin denetiminde yer alacak denetçilerde "bunlara ilave olarak" SPK temel düzey lisans sahibi olunmasını şart koşmak üzere. Temel Düzey lisans sınavı 9 ayrı dersten oluşan ve ciddi çalışma gerektiren bir sınav. Şu an için aracı kurum şube müdürleri dışında kimse için alınması zorunlu değil. SPK İleri Düzey Lisansına sahip olanların Temel düey Lisansa sahip sayıldığını da hatırlatalım.
 
Konuya ilişkin tebliğ taslağı yayınlandı, taslak yasalaşırsa ki öyle bekleniyor, artık denetçilerin bir de Temel Düzey Lisans sahibi olması gerekecek.
 
Sermaye Piyasalarında denetçilik yapmak isteyenlerin izleyeceği yol ve sınavlar şu şekilde olacak:
 
- 4 yıllık üniversite bitirmek
- Meslek mensubu olmak (Staja başlama sınavını kazanmak, 3 yıl SMMM stajını yapmak, SMMM yeterlilik sınavını kazanmak)
- KGK denetçilik sınavını vermek
- SPK Temel düzey lisans sahibi olmak.
 
Bilmem hala denetçi olmaya cesaretiniz ve hevesiniz kalır mı.
 
 
 
İlgili konular: