.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

6 Temmuz 2010 Salı

Aktüerlik Sınavı Nedir? Aktüer Ne İş Yapar? Aküerya Nedir?

İş bulduran sertifikaları tanıtmaya devam ediyoruz.
Aktüerler, Aktüerya işi ile uğraşan temel iş sektörü Sigortacılık olan uzman kişilerdir. Türk Dil kurumu kendilerini: İstatistiklere dayanarak sigorta primlerini, risklerini hesaplayan kimse" olarak tanımlamaktadır. Türkiyede Sigorta sektörünün denetim ve gözetimini üstlenen Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanan Aktüerler Yönetmeliğine göre Aktüer: 
"Aktüerya, yatırım, istatistik, matematik, finansman ve demografi konularında çeşitli bilimsel teoriler kullanarak prim, karşılık ve yatırım getirilerini hesaplayan, her türlü tarife, tablo ve teknik esasları hazırlayan, geleceğe yönelik teknik ve finansal tahminler yapan, olası riskleri belirleyen, bunların olumsuz etkilerini önleyici tedbirlere ilişkin tavsiyelerde bulunan ve Müsteşarlık nezdinde aktüerler için tutulan Sicile kayıtlı kişileri" ifade eder 
Yönetmelik Gereği şirketlerde (ki şirketten kasıt Türkiye’de kurulmuş sigorta, reasürans veya emeklilik şirketleri ile yabancı ülkelerdeki sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye’deki teşkilatını ifade eder) en az 1 aktüer çalıştırılmak zorundadır.

Aktüerlik Amerika'da en iyi on meslek arasında 2. sırada sayılmıştır.
Aktüer olabilmek için Lisans Mezunu olup, 3 yıl aktüerya işi ile uğraşan birinin yanında, veya üniversitelerin aktüerya ile ilgili bölümlerimde deneyim sahibi olmak ve son olarak aşağıdaki konuları içeren sınavdan geçebilmek gerekir.



Bu sınavın içeriği şu şekildedir:

 a) Birinci Seviye Sınavları
1) Temel Sigortacılık ve Ekonomi
2) Matematik
3) İstatistik ve Olasılık
4) Finansal Matematik
b) İkinci Seviye Sınavları
1) Muhasebe ve Finansal Raporlama
2) Sigorta Matematiği (Hayat ve Hayatdışı)
3) Risk Analizi ve Aktüeryal Modelleme
4) Finans Teorisi ve Uygulamaları
c) Üçüncü Seviye Sınavları
1) Finans, Yatırım ve Risk Yönetimi
2) Hayatdışı Sigortalar
3) Hayat Sigortaları
4) Sağlık Sigortaları
5) Emeklilik Sistemleri
Birinci Seviye Sınavlarını başarıyla tamamlayanlar stajyer aktüer, Birinci Seviye Sınavları ve İkinci Seviye Sınavlarını başarıyla tamamlayanlar ise yardımcı aktüer unvanını alır. Birinci Seviye Sınavları başarıyla tamamlanmadan İkinci Seviye Sınavlarına girilemez. Yardımcı aktüer unvanına sahip olanlar, Üçüncü Seviye Sınavlarında başarılı olmaları hâlinde aktüer unvanını alır.

Türkiyede Marmara ve Hacettepe Üniversitelerinde Aktüerya Bölümü vardır
Aktüerlik mesleğini tanıtmaya çalıştık. İlgili yönetmeliği okumanızı tavsiye ederim

Hiç yorum yok: