.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

1 Temmuz 2010 Perşembe

Türev Araçlar Lisansı Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda Türev araçlar Lisansı nedir ve ne işe yarar sorularına cevap vermeye çalışacağız.
öncelikle türev araçlar personeli aracı kuruluşlarda:




(a) türev araçlar müşteri temsilcisi,



(b) türev araçlar muhasebe ve operasyon sorumlusu,



(c) türev araçlar birim yöneticisi,



(d) türev araçlar birim yöneticisi ile müşteri temsilcisi arasındaki



kademelerde görev yapan personeldir.


kanuni zorunluk olarak bu kişilerde lisans olması gerekirken, etkin bir fon yönetimi olan büyük şirketlerin mali işlerinde de türev araçlar lisansı olan elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.









SPK'nın diğer lisanslama sınavlarıyla beraber yapılan bu sınavda da :
-genel ekonomi



-sermaye piyasası mevzuatı, ilgili mevzuat ve etik kurallar
-menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları

-ilgili vergi mevzuatı
-vadeli opsiyon piyasalarının işleyişi
-türev araçlar
-türev araçlarla arbitraj ve korunma
-muhasebe takas ve operasyon işlemleri derslerinin her birinden 60 ve ortalamada 70 puan almanız gerekir.

- SPK ileri düzey lisansı olanlar 1,2,3 ve 4. derslerden MUAFTIR. (tabi türev araçlar lisansı olanlar da İleri Düzey Lisans sınavına girerlerse bu derslerden muaf olurlar) BKNZ: NEDEN İLERİ DÜZEY LİSANS?

- Sadece son ders olan muhasebe takas ve operasyon işlemleri dersini geçenler TÜREV ARAÇLAR MUHASEBE VE OPERASYON SORUMLUSU olurlar.
-Ayrıca Temel Düzey Lisanstan 6 ders (veya ileri düzey lisanstan 5 ders) artı Türev araçlar sınavından 2 ders verince TÜREV ARAÇLAR MÜŞTERİ TEMSİLCİLİĞİ(*) lisansı alınabilir.

Bu alternatiflerin detaylı anlatıldığı yazımıza göz atın derim





(*) Müşteri Temsilcisi: Aracı kuruluşlarda, hesap bakiyelerine ve risk tercihlerine göre müşteri emirlerinin ulusal ve uluslararası ilgili piyasalarda gerçekleştirilmek üzere alınması, seans takibi ve seans sırasında emirlerin ilgili borsaya iletilmesi, seans öncesi ve seans sırasında müşterilerin bilgilendirilmesi, genel olarak yatırım araçlarının, piyasaların, ihraçcıların ve mevzuatın takip edilmesi ve bu konularda müşterilerin aydınlatılması, ihale ve itfa günlerinin izlenerek bunlarla ilgili ön çalışmaların yapılması, müşteri risklerinin takip edilmesi, müşterilerin nakit alacaklarının müşteri sözleşmeleri çerçevesinde değerlendirilmesi, pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi ve benzeri işlemlerin gerçekleştirilmesinden tamamen veya kısmen sorumlu tutulan personeldir.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Özkan Bey,

Türev araçlar sınavının ileri düzey ile kesişimi olmayan dersleri için (yani türev araçlar, vob işleyişi, t.a. ile arbitraj ve koruma, muh. ve takas op. için) TSPAKB internet sitesindekilerin dışında elektronik kaynak varsa paylaşmanız mümkün mü acaba?
Teşekkürler

özkan dedi ki...

VOB sitesinde eğitim notları var diye biliyorum Ali.

ufuk dedi ki...

merhaba Özkan bey, şunu belirtmek istiyorum ağustos ayındaki ileri düzey lisansına girdim ve 6 dersten ortalama 70 ile geçtim ilgili vergi mevzuatı ve muhasebe derslerinden birer eksik soru yaptığım için alamıyorum lisansı, sorum şu; bu halde geçtiğim dersler lisansın gerektirdiği işlerde işe yararmı? birde aralıktaki sınavda türev araçlar lisanslama sınavına girmelimiyim tavsiyeniz nedir ?teşekkürler..

Özkan D. dedi ki...

ufuk ders değil lisans aranır ilgili pozisyonlarda, lisansı eline almadığın sürece kaç dersten geçtiğinin bir önemi olmaz.
yalnız ileri düzeyden verdiğin dersler ile belki temel düzey alabiliyorsundur: şu yazıyı incele

http://finanskariyer.blogspot.com/2010/02/tum-dersleri-vermeden-de-spk-lisans.html

ufuk dedi ki...

bende öyle düşünmüştüm ancak temel düzy alabilmek içn de vergi mevzuatını geçmek gerekiyormuş..neyse aralıkta kalan iki dersi verip alırım lisansımı... teşekkürler bilgi için

lullabyalfa dedi ki...

merhabalar
ekonometri son sınıf öğrencisiyim. hangi spk lisanslarına başvurabilirim? örneğin türev araçlarına başvuramıyorum diye duydum.

spk çalışmak dedi ki...

iphone ve ipad için spk soru bankası uygulaması spk-sb herkese başarılar