.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

22 Ağustos 2010 Pazar

SPK Lisanslarıyla İlgili Yanlış Bilinenler

SPK Lisanslama sınavları 6-7 kasım 2010 tarihinde yapılacak, malum.
Eğer o tarihte  KPDS yada SMMM Staja başlama sınavlarına girmeyecekseniz SPK Lisansı almak için sınava girebilirsiniz. Çünkü maalesef bu üç sınav aynı hafta sonu yapılıyor. (bkz )

Bana gelen maillerden dolayı gördüğüm kadarıyla SPK Lisanslama Sınavları ve iş hayatı ile ilgili bazı yanlış anlamalar var, bunların doğrusunu bilmek (özellikle sonuncusuna dikkat) gerçekten önemli :

1- SPK Lisanslarından herhangi birini alarak bağımsız iş yeri sahibi olamazsınız, bu bir lisanstır, ruhsat değil. Bir iş yerine bağlı çalışanlarda SPK lisansı gerekli olabilir.
2- SPK Lisansı almanız %100 iş garantisi değildir, dahası işverenler Sermaye Piyasası Kurulu zorunlu tutmasa lisans sahibi olmanızı umursamaz bile. Lisans bir pozisyon için gereken niteliklerden biridir. Tamamı değildir.
3- SPK Lisanslama sınavları zor değildir. özellikle ileri düzey lisans almak sistemli çalışılırsa pek mümkündür. Bknz: neden ileri düzey lisans?
4- SPK bağımsız denetim lisansı aldığınız için direkt Denetçi olamazsınız, bir de SMMM olmanız gerekir.
5- Önce SPK Lisanslarından birini alayım sonra da iş buluruz düşüncesi yanlıştır, zaman kaybına yol açar. Doğrusu önce ne iş yapmak istediğine karar vermek, sonra o işin gerekliliklerini sağlamaya çalışmaktır. Aksi taktirde üniversiteye girelim ne iş yapacağımıza okul bitince karar veririz diyenler gibi olursunuz.
6- Özkan Düzgün bir head hunter yada insan kaynakları danısmanı değildir, o 30 yasınızda işsiz kaldıysanız ve bugüne kadar kendinizi geliştirecek çok şey yapmadıysanız size sihirli değnek misali fikirler verip  hayatınızı değiştiremez,iş bulamaz keşke yapsaydı, ama şimdilik sadece gireceğiniz sınavlarda ve ne işe yarayacakları konusunda yol gösterebilir. Bu nedenle saydığım konular dışındaki sorularınızı özel olmadığı sürece lütfen  mail atmak yerine şu yazıya yorum olarak bırakın, hatta önceki soruları okuyun böylece aynı soruyu bir de sizsormamış olursunuz.

aklımıza geldikçe bu yanlış bilinenlere devam edeceğiz, sizler de fikirleriniz varsa yazabilirsiniz.




3 yorum:

Altuğ Aksoy dedi ki...

Merhabalar,


Özkan Bey öncelikle site için teşekkürler.
9 Eylül Üniversitesi Bimer sitesinde şu ifade yer alıyor;

"Bağımsız denetçi yardımcılarının; hukuk, iktisat, maliye, muhasebe,
işletmecilik, bankacılık, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler alanlarından birinde en
az 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş olmaları, diğer alanlarda yükseköğrenim görmüş
olanların ise sayılan alanların birinde yüksek lisans derecesi almış olmaları
zorunludur."
http://web.deu.edu.tr/bimer/tr/ufiles/lisanslama%20kilavuzu.pdf

Sınav kılavuzunda ise "Bağımsız denetçi yardımcılarının; 3568 sayılı Kanunda belirtilen yüksek öğrenim
şartını haiz bulunmaları zorunludur." deniliyor.

Bununla ilişkili olarak çeko mezunlarının bağımsız denetim lisansı alıp alamayacağı konusunda tereddüde düştüm. Sınav kılavuzu esas alınacağına göre 9 eylül'ün iddiasını nereye dayandırdığını çözemiyorum. Çeko mezunlarının konumu hakkında bir bilginiz var mı acaba?
şimdiden teşekkür ederim.

Özkan D. dedi ki...

merhaba,

sınav klavuzunda 3568 i işaret etmiş ama 3568 sayılı kanunda da ÇEKO bölümü ismen geçmiyor. aşağıdaki ifadeye göre ÇEKO da bu fakültelerde verildiğinden sınava girebilirsiniz kanımca.

"Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan...."

Adsız dedi ki...

merhabalar, 2 yıllık harita kadastro mezunuyum.aöf İşletme 3.sınıf öğrenciyim.temel düzey lisansı alarak başlamak istiyorum.Bankada çalışmak istiyorum ve bu dalda ilerlemek hedefindeyim.Sizin öneriniz nedir?