.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

26 Ağustos 2010 Perşembe

YÜKSEK LİSANS MEZUNLARININ SMMM STAJI KAÇ YIL?

SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) olabilmek için önceden 2 yıl staj yapmak yeterliydi. Temmuz 2008'de ilgili kanunun (*) bir çok maddesi değişti. Bunlardan biri ile staj 3 yıla çıkarıldı. Bu değişiklikler olmadan önce ilgili yönetmelikte (**) Yüksek Lisans Yapanların 1 yıl, doktora yapanların 18 ay stajdan sayılacağı yazıyor ve yüksek lisans yapanlar staj sınavını kazanırsa 2 yerine 1 yıl staj yapıyorlardı. Doğal olarak yeni kanun ile staj 3 yıla çıkarıldığı zaman, yüksek lisans sahiplerinin 2 yıl staj yapması gerekiyor. Ama bu şekilde başvuranları TESMER geri çeviriyor, ve stajlarını 3 yıl yapmaları gerektiğini söylüyor.
Gerekçeleri de şu: "yeni kanun çıktığı için eski yönetmelikler geçerli değil, yeni yönetmelik çıkmadığı için de siz eski yönetmelikte yazan haklardan faydalanamazsınız".
şimdi kendilerinin bu cehaleti yüzünden onlarca insan mağdur.

Yeni kanunda stajdan sayılan haller başlığında yüksek lisans yok doğru. Ancak eski kanunda da yoktu, bu konu bir yönetmelikte düzenlendi. Karıştırılan nokta şu; kanun değişmedi, kanunun bazı maddeleri değişti (***). Yani 3568 sayılı kanun tamamen yürürlükten kalksaydı tabi ki yönetmelikleri de yürürlükten kalkardı. Ama maddeleri değiştiği için bir kanuna ait yönetmeliklerin uygulamadan kalktığı nerede görülmüş? 

Benim fikrim bu konuda insanların cesur davranmaları ve dava açmaları gerektiği yönünde. Ben aynı durumda olsam kesinlikle dava açar ve hakkımı alırdım. 
Şimdi siz Tesmer yetkilileri bilmiyor mu bunları bu kadar mı bilgisizler diyebilirsiniz? Evet o kadar. Bu insanlar ben staj yaparken "şirkette staj yapamazsınız yasak, o yüzden stajınız yanıyor" diyen insanlar, işin aslı ise, tesmer yetkililerine sadece "staj yapmak isteyenlere büroları önerin" demişler, bunlar ise şirkette staj yapmak yasaklandı diye algılamışlar. İşte mali müşavir adaylarının kaderiyle oynayan kişilerin bilgi düzeyi bu.

Sonuç olarak madem bu kanun yönetmelikleri yürürlükten kaldırdı:
O zaman:

- Çalışma usul ve esasları hakkında yönetmelik de ortadan kalktı ve bir SMMM'nin hizmet akdiyle çalışmasını yasaklayan madde yürürlükte değil öyle mi, o zaman sMMM ler hizmet akdiyle çalışsın

- Reklam yönetmeliği de yürürlükten kalktı ve SMMM ler reklam yapabilir öyle mi?

staj yönetmleliğinin hükümleri uygulanmayacaksa, buna benzer tam 16 yönetmelik de yürürlükten kalkmış demektir, ve o yönetmeliklerde yazan yasak şeyler artık yasak değildir doğru mu? Tesmer yetkilileri buna ne cevap verecekler?

-Yerinizde olsam Yüksek Lisans mezunu olduğum halde 3 sene staj yapmak zorunda bırakıldığımda bunu TESMER yetkililerine sorardım.

(yanıldığım noktaları belirtirseniz sevinirim)


(*) 3568 sy SMMM ve YMM kanunu
(**) Staj Yönetmeliği
(***) 5786 sy kanun

1 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba,

yorumlarınız gayet açık ve doğru ben de aynı şekilde düşünüyorum. Hakkımı aramak için de dava açmak fikri aklımdan geçti ama öyle bir ülkedeyiz ki hakkımızı ararken hakkımızdan olmaktan korktum, admalar bunu demokratik hak değil sadece kendilerine karşı bir başkaldırı sanacak düzeydeler. Yaptıkları açıklamalardan da belli zaten bu. dava açtığımız durumda davanın sonuçlanma süresi de cabası, ama hepimiz başvurusak bunların hiçbiri olmaz ve sonuca daha çabuk ulaşırız diye düşünüyorum.