.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

27 Ocak 2010 Çarşamba

Bağımsız Denetim Şirketi Açmak Öyle Kolay mı?

burcu bağımsız denetim şirketlerinde çalışmak için (özellikle big four'da çalışmak için) neler gerektiğini belirten harika bir yazı yazmıştı. Ben de bağımsız denetim şirketi açmak için neler gerektiğine değinmek istedim. Çünkü son zamanlarda bu alana eğilim var, dersanelerde ders verdiğimiz mali müşavir adayları bağımsız denetim şirketi açmayı düşünüyoruz diyorlar. Peki nasıl açılacağı konusunda bilgimiz var mı?

Mali müşavirlerin denetim yetkisi var, ama tasdik yetkisi yok, o nedenle sermaye piyasası denetimi değil de normal inceleme/denetim yapmak için şirket açmamaları gerekir, YMM varken bu işten onlara pay düşmez. Sermaye Piyasası Kurumlarını yani halka açık şirketler aracı kurumlar vs şirketi denetlemek için ise SPK' nın kuralları geçerlidir.
bağımsız denetim işini Türkiyede yasal çerçeveye oturtan kurum SPK' dır. Öncelikle temel referansımız SPK'nın Seri:X No:22 nl tebliğidir. Bu tebliğde Bağımsız Denetim Şirketi Kurmak için gerekenler şu şekilde sayılmıştır;

a) Anonim şirket şeklinde kurulmuş olması ve hisse senetlerinin nama yazılı olması,
b) Ticaret unvanlarında “bağımsız denetim” ibaresinin bulunması,
c) Ortaklarının Tebliğin bu Kısmının “Yönetici ve bağımsız denetçiler” başlıklı maddesinde sayılan nitelikleri haiz gerçek kişilerden olması (buna aşağıda değineceğim)
ç) Esas sermayenin en az %51’inin sorumlu ortak baş denetçilere ait olması,
d) Sadece bağımsız denetim ve mesleki alanda faaliyet göstermeleri,
e) Organizasyon, mekan, teknik donanım, belge ve kayıt düzeninin bağımsız denetim işini yürütecek düzeyde bulunması ve
f) Hazine Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde mesleki sorumluluk sigortası yaptırmaları şarttır.
burada önemli olan c maddesi. yani ortakların taşıması gereken özellikler şunlar, SMMM ve ya YMM olmaları, müflis olmamaları, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisansı sahibi olmaları, sermayenin %51inin sorumlu ortak baş denetçiye ait olması. (detay için tebliğin 4. maddesine bkz)
baş denetçi 10 yıllık mesleki deneyimi olan denetçidir. sorumlu ortak baş denetçi olmak için ise 2 kriter var, ya kurulun belirlediği bağımsız denetim şirketlerinde 2 yıl fiilen denetçilik yapmış olmalı. veya SPK kurul üyesi olarak 2 yıl. veya spk meslek personeli olarak 5 yıl çalışmak
olmalı.. (yani 10 yılın 2 yılı bağımsız denetim şirketinde geçmiş olacak, ya da spk da)
anonim şirket olmak için ise en az 5 ortak gerekir. SPK bağımsız denetim işi için en 3 asil 3 yedek denetçiniz olması lazım geldiğinden, demekki size 6 kişi lazım..
sonuç olarak, yeni smmm olmuş 6 arkadaş hadi bağımsız denetim şirketi açalım diyemez, öncelikle 6 kişi olacaklar, spk bağımsız denetim lisansı almış olacaklar, aralarından biri sorumlu ortak başdenetçi vasıflarında olacak ve bu kişi şirketin %51ine sahip olacak. velhasıl, tecrübeli birini yanınıza almanız gerekir.
bu işi yapacak kişilerin bağımsız denetim şirketlerinde çalışarak tecrübe etmesi ondan sonra şirket kurmaya karar vermesi isabetli olur.
hali hazırda spk' nın yetki verdiği bağımsız denetim şirketi sayısı 95' tir.
şimdilik bu kadar.
bağımsız denetim şirketi nasıl açılır
denetim
denetim şirketi bağımsız denetim şirketi açmak için neler gerekir sorumlu ortak başdenetçi lisans

21 Ocak 2010 Perşembe

Bağımsız Denetim Şirketlerinde İşe Girmek İsteyen Adaylara Tavsiyeler

Merhabalar arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi taslak TTK, SMMM, Bağımsız denetim, UFRS, SPK Lisanslama gibi birçok konu gündemize sonradan giren ve önümüzdeki yıllarda gündemimizi oldukça meşgul edecek konular haline geldiler. Gündemin bu alana doğru kaymasının en büyük sebebi, önce Dünyada, ve paralelinde Türkiye’de Uluslararası Muhasebe Standartlarının, bu standartlara uygun yapılmış finansal tabloların ve yine bu tabloların denetiminin oldukça önem kazanmış olmasıdır. Okullarda finans ve muhasebe hocalarımızdan edindiğimiz en önemli izlenim, finans alanında kariyer yapmak istiyorsak, iş hayatımıza mutlaka dünyanın önde gelen o dört büyük denetim firmasında birinde çalışarak başlamamız gerektiğidir. Çünkü bu şirketler yeniliklerin en yakın takipçileri ve uygulayıcıları olmuşlardır. Peki bu şirketlere girebilmek için bizden istenen nedir?
Sizlere birkaç madde halinde olması gereken temel özellikleri sıralamak istiyorum;

1) Öncelikle çok iyi derecede İngilizce bilmemiz gerekir. Bu şirketler gelişmeleri birinci kaynaktan yani henüz Türkçe’ye çevrilmeden takip etmektedirler. Ayrıca yabancı menşeli şirketler oldukları için, kendi içlerinde yaptıkları raporlamalar ve terimlerde kullanılan dil İngilizce’dir. Bu sebeple İngilizce’nizin oldukça üst seviyede olması gerekir.

2) İkinci olarak, bu şirketlerin hangi departmanlarına girersek, kendimizi ne yönde geliştirebileceğimizi yeterince araştırmış olmamız gerekmektedir. Bu şirketler bağımsız denetim, vergi denetimi, ya da farklı alanlarda danışmanlık hizmetleri vermektedirler. Bu şirketlere başvurmadan önce, departmanlar arasındaki farkları, departmanların uzmanlaşma alanlarını, hangi departmanın eğitimimize ve kişisel yapımıza uygun olduğunu iyi derecede analiz etmek gerekir. Çünkü her bölümün kendi içinde istediği farklı bakış açıları vardır.

3) Bu şirketlerde çalışmak isteyen kişiler dışa dönük, presentabl, ve adaptasyon gücü yüksek kişiler olmalılardır. İşin doğası gereği sürekli farklı projelerde, farklı lokasyonlarda, ve farklı takımlar halinde çalışılmaktadır. Bu değişikliklerden kolay etkilenmeden, yani her ortama ayak uydurabilecek ve iş performansından ödün vermeyecek kişilerin işe alınma olasılığı, diğerlerine göre daha fazladır.

4) Birçoklarımızın bildiği gibi ilk birkaç sene beklentinizin altında maaşla çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple, kendi kendinizi motive etme gücünüzün yüksek olması gerekir. Yani denetim şirketlerinde geçirilmiş 3 ya da 4 yılı doktora programında geçirdiğiniz süre olarak görmeniz uygun olacaktır. Bu bakış açısı oldukça fazla özveri ve fedakarlık ister. Fakat şunu belirtmeliyim ki verilmiş hiçbir emeğin boşa çıkmayacağı gibi, bu alanda gösterilen fedakarlık kesinlikle karşılıksız kalmayacaktır.

5) Olmazsa olmazlardan değil belki ama, stajlarınızı bir YMM’nin yanında yapmış olmanız, ya da SMMM stajını başlatmış olmanız, size hem puan kazandıracak, hem de bu süreçlerde mevzuatlara az da olsa giriş yaptığınızdan, denetim yaparken işlerinize daha hakim olmanızı sağlayacaktır.

6) Yapmanızı tavsiye ettiğim noktaların yanı sıra, sizlere yapmamanız gereken tek bir nokta belirtmek istiyorum. İş hayatı uzun bir süreç gibi gözüksede aslında attığınız her adım bu uzun yolda peşinizden gelmeye devam edecektir. Özgeçmişinize yazdığımız her maddenin sebebini bilip iş hayatınız boyunca arkasında durabilmelisiniz. Bu sebepledir ki, sadece özgecmişinizde denetim şirketi tecrübesi maddesini eklemek için, ya da “Çalışmaya başlarım, zaten herkes çok zor diyor, bana uymazsa istifa eder, çok zordu, dayanamadım, derim” mantığıyla denetim şirketinde çalışmaya başlamayın. Çünkü finans alanında çalışmaya devam ederseniz bu adım sizi hayatınız boyunca nedenleriyle ve sonuçlarıyla takip edecektir. Ve iş hayatında boşa geçirilmiş 1 ayın bile hesabını vermek bazen oldukça zor olabilir.

John W. Gardner’ın dediği gibi, “Hayat, silgi kullanmadan resim çizme sanatıdır.”
Aldığınız kararların sizi hep hayal ettiğiniz yere taşıması dileklerimle.

19 Ocak 2010 Salı

SAP Programı Bilmenin Faydaları


mali işler alanında özellikle deneyimli olarak bir işe başvurduğunuz durumlarda sizden hangi muhasebe/finans programını kullandığınızı söylemenizi isterler.. şu an en çok bilinen programlar, logo, netsis vs..
ama kurumsal şirketlerde bir pozisyona başvurduğunuzda aranan niteliklerde SAP bilen yazar. peki nedir bu SAP ?


SAP(Systems Analysis and Program Development), merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir. dünyanın en büyük ERP yazılım firmasıdır. Bu şirket tarafından çeşitli ürünler geliştirilmiştir. Şirketin ana ürünü SAP R/3' tür. Şirket tarafından geliştirilen diğer ürünler APO (Advanced Planner and Optimizer), BW (Business Information Warehouse), CRM (Customer Relationship Management), SRM (Supplier Relationship Management) olarak özetlenebilir.

ülkemizde benim bildiğim kadarıyla sabancı grubu, yaşar grubu, coca,cola, rönesans inş., p&g, siemens, zorlu gibi dev şirketler bunu kullanıyor. genelde bu şirketler çalışanlarına yönelik eğitim verse ve bu tip programlar en iyi iş başında öğrenilse de, boş vakti ve fırsatı olanlar bunun eğitimini alabilir. türkiyede bu konuda bilgeadam kurumu yetkili.. eğitim sonunda SAP tarafından sertifika verilir.

4 Ocak 2010 Pazartesi

1 SORU 1 CEVAP

Yakut
selam ben ileri düzey sınavlarına çalışıyorum..ileri düzey sınavını kazanırsam bankaların pazarlama bölümünde çalışabilir miyim ve çalışmak istediğim yer katılım bankaları( BankAsya,Albaraka gibi..).bu bankalarda iş bulabilir miyim.
Ayrıca diyelim ki bu lısansı aldık ve farklı bır banka bolumde calıstık.calıstıgımız yer yatırımla ılgılı olmazsa aldığımız bu lısansı 2 yıl bu alanda calısmazsak eğitimlere girip lisansı yenılemek gerekıyormus...ne yapmalıyım sımdı katılım bankalarında iş bulabılır mıyım :(:(:(:(


el cevap:

merhaba Yakut,
öncelikle bilmen gereken, ileri düzey lisans bankaya göre değişen bir durum değil, yaptığın görev ile ilgili. Yani katılım bankası ve ya normal banka diye bir ayırım olmaz, yapacağın iş lisans gerektiren bir iş ise nerede calısırsan calıs lisans gerekecek.
"Hangi iş için hangi lisans" isimli yazımızda lisans gerektiren pozisyonlara bakabilirsin. oradaki işlerden biri olmazsa 2 yılda bir basit bir yenileme eğitimine gireceksin.
Yalnız lisans o işlere girmen için yeterli şart değildir, gerekli şartlardan sadece biridr. mesela hiç deneyimin yoksa sadece ileri dzey lisansın var diye seni kurumsal finans uzmanı yapmalarını bekleme. ama amacın bu pozisyon ise başta gerekmezse de sonra gerekecek, zamanında almak iyidir.
BU SORUYU AYRI BİR BAŞLIKTA ALDIM ÇÜNKÜ BİR COK İNSANIN KAFASINI KARISTIRAN BİR KONU BU.