.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

13 Haziran 2009 Cumartesi

YAZARA MAİL ATMADAN ÖNCE !

finans üzerine kariyer yapmak isteyen arkadaslardan sık sık mail alıyorum.

Sizden ricam, bana sınavlar vs ile ilgili soracağınız konuları mail atmayın, bu yazının yorum kısmına yazın. ben de burada cevap vereyim, hatta konu ile ilgili diğer bilgili insanların da cevaplarını alma şansınız olur.
soru sormadan önce bu yazının yorum kısmına bakın,
sizden önce sorulan bir soruyu siz lütfen tekrar sormayın, ilgili cevaba bakın.
zaman bu kadar önemliyken hiçbirimiz gereksiz zaman harcamayalım.

soracağınız sorular için BURAYA TIKLAYINIZ

265 yorum:

1 – 200 / 265   Yeni›   En yeni»
Özkan D. dedi ki...

lütfen sorularınızı aşağıdaki formatta yayınlayın, bulunması kolay olsun,


ADINIZ :
KONU:
SORU: .........................................................................................................................................................................

Adsız dedi ki...

melek
smmm stajyer-spk lisans alma
merhaba özkan bey.ben smmm staj sınavını yeni kazandım. 3 yıl staj yapacağım. bu 3 yıl içerisinde kendime farklı donanım lar da eklemek istiyorum. günlerdir internette araştırıyorum fakat kafam çok karıştı. netleştirmem için bana yardımcı olursanız çok sevinirim. 1-hangi sınavlara girmeliyim. 2-lisans alsam staj yaparken o lisansı kullanabilirmiyim 3-kullanamazsam şimdi sınavlara girmek erken mi olur? lisanslar 2 kullanılmazsa yenilemesi durumu var ya. bana cevap verirseniz çok memnun olacağım . teşekkürler. melek.

Özkan D. dedi ki...

melek
smmm stajyer-spk lisans alma

merhabalar melek
öncelikle tebrikler,

1- smmm olacak bir kişiye spk lisansları içinde en uygun olanı spk bağımsız denetim lisansıdır, spk mevzuatına göre denetim yapan denetim şirketlerinde denetçi olmak isterseniz hem smmm olmak hem de bu lisansı almak zorudasınız. ayrıca denetçi olmak istemezseniz bile bu lisans özel sektörde bir smmm olarak size cok artı getirir.
2.bu sorunuzn cevabı hayır,
stajınız süresince staj dısında bir işte çalışamazsınız.
3. erken olmaz, her an sınav sistemi değişir bilmem ne olur, staja baslama stresi gecsin biraz rahatlayın sonra sınavlara girin, yatma zamanı değil 3 sene sonunda birçok smmm ye fark atabilirsiniz.
3 sene içinde ingilizceyi mutlaka ama mutlaka halledin ve belgelendirin (toefl gibi)

Adsız dedi ki...

yusuf A.
SPK sınavları hk.

Blogunuzu okudum öncelikle bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür etmek istiyorum. Ben İstanbul üniversitesi ekonometri 4. sınıf öğrencisi Yusuf AY. Hedefim finans sektöründe kariyer yapmak olduğundan spk lisanslarının son derece faydalı ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Size birkaç sorum olacak cevaplarsanız çok makbule geçecek.

1. olarak ileri düzey lisans önermişsiniz bende öyle düşünüyorum ancak bu sınavda başarılı olmam için temel düzey konularına çalışmam gerekir mi?
2. si hangi kaynaktan çalışmamı önerirsiniz ?
3. olarak sınavda başarılı olmak için nekadarlık bir çalışma gerekli (süre olarak) ?

Şimdiden çok teşekkürler. Hayırlı günler.

Özkan D. dedi ki...

Yusuf A.
SPK sınavları Hk.

1. HAYIR
2. *öncelikle spk internet sitesindeki sınav klavuzunu cok iyi oku, orada herşey yazıyor.

*yine spk internet sitesinde soru dağılım tablosuna bak,

*toplam 8 dersi iki sınava böl. kafana yatan 3-4 dersi calıs ( ilk sınavda hepsini vericem dersen baska tabi
calısırsan verebilirsin)

*kafana yatan bu 3-4 dersi şu adresten indir ve calıs. http://www.tspakb.org.tr/tr/DesktopDefault.aspx?tabid=146 en iyi kaynak budur. sonra da seçtiğin derslerden spk internet sitesinde geçmiş yıl tüm soru cevaplarını indirip çöz
gazi kitabevinin kitabında sadece testlerden faydalanabilirsin bol soru çözmek işe yarar.

3. sorunuzun cevabı cok spesifik, bugün başlasanız eylül sınavında en az 4 ders verebilirsiniz
ben 5 ders verdim, 7 veren de var 1 veren de.. dersleri bir irdeleyin kararı kendiniz verebileceksiniz.

Adsız dedi ki...

Niyazi
SPK sınavları

Öncelikle http://finanskariyer.blogspot.com adlı blog siten gerçekten çok güzel ve bilgi verici....çok sağol...
ben istanbul işletme mezunuyum..
vakıfbankı kazandım uzmanlık sınavını...
spk lisansı alıyım diyorum....
ileri düzeymi alsam temel düzeymi diye şaşkınlık geçiriyorum ama senin yazını okuduktan sonra ileri düzey alıyım dedim...
bir de sana sorsam ne tavsiye edersin ilk defa girecem ve pek bişey bilmyorum?
birde bana gönderebilceğin kaynak varsa elinde ve benimle paylaşabilirsen çok mutlu olurum...


herşey için çok teşekkür ederim....

Özkan D. dedi ki...

Niyazi
SPK sınavları

merhaba
öncelikle tebrikler.
Yakında SPK ileri düzeye calısma ipucları ile ilgili bir yazı yazacağım blogta,
bu aralar cok yoğunum.

*öncelikle spk internet sitesindeki sınav klavuzunu cok iyi oku, orada herşey yazıyor.
*yine spk internet sitesinde soru dağılım tablosuna bak,

*kafana yatan 3-4 dersi calıs ( ilk sınavda hepsini vericem dersen baska tabi
calısırsan verebilirsin)

*kafana yatan bu üc dersi şu adresten indir ve calıs. http://www.tspakb.org.tr/tr/DesktopDefault.aspx?tabid=146

en iyi kaynak budur. sonra da seçtiğin derslerden spk internet sitesinde geçmiş yıl tüm soru cevaplarını indirip çöz

Adsız dedi ki...

Hüseyin Altan
SPK Temel Düzey

Merhaba Özkan Bey,
Bloğunuzu inceledim ve gerçekten çok ilgi uyandırıcı buldum. Benim size bir sorum olacak, belki genel bir konu ama bilgilerinizi incelediğimde bana gerçekten çok yardımcı olabileceğinizi düşündüm. Ben işletme 3. sınıf öğrencisiyim. Haliyle artık kendime bir yol çizmem gerekiyor. Bazı büyüklerim spk temel düzey lisansının bana özel sektörde çok faydalı olacağını söylediler. Ancak araştırmama rağmen bana tam olarak nasıl bir faydası olacağını çözemedim. Ben aslında özel sektörde üst düzey yöneticilik için uygun bir başlangıç hedefliyorum. Ya da alternatif olarak finans dalını da sevdiğimden dolayı makul ve iyi maaşlı bir meslek düşünüyorum. Spk temel düzey lisanslama sınavının bu hedeflerimde bana nasıl yardımcı olacağını kısaca açıklar mısınız? Birkaç meslekten örnekler de verirseniz size minnettar olurum..
Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim..
İyi çalışmalar

Özkan D. dedi ki...

Hüseyin Altan
SPK Temel Düzey


merhaba
danıştığınız büyükleriniz güzel demiş, SPK Temel Düzey lisans sahibi birisi yeni mezunken kendisi gibi yeni mezun olup da sPK lisansı olan -bence- %5lik bir dilime girer. üniversiteyi bitirince sizin gibi binlercesi olacak? farkınız olmalı.. temel düzey ve ya ileri düzey ile girebieceğiniz ve sizin tabirinizle -başlangıcta olmasa da ilerde - iyi maaşlı iyi kariyerli işler su yazımızda mevcut.

ayrca temel düzey değil ileri düzey tavsiye ederim, onun gerekcesi de burada

Lord dedi ki...

Yasin
Yaş 34. Hangi Lisans...

Merhaba Özkan Bey,Bugüne kadar çokuluslu bir firmada çeşitli pozisyonlarda Finans, Nakit Akış ve Hazine Yönetmeni olarak çalıştım yaklaşık 9 yıl. ve her hangi bir SPK lisans belgesine sahip değilim...Bazı nedenlerden ötürü şu anda işsizim. Elimde ise Ekonometri Lisansım, Ulus.İşletmecilik Yüksek Lisansım bulunmakta, İngilizcem yeterli ama İleri Seviyede değil.Yol göstermesi açısından sorularıma kısada olsa cevap verebilirseniz sevinirim;
1) Yaşım 34 ve herhangi bir bankada çalışmışlığım yok. Lisanslamalar, bankaların çeşitli kademelerinde yer bulmada büyük fayda göstermekte.. Bu yaşımda İDL alsam iyi bir pozisyonda iş bulabilme şansım var mıdır?
2) Özel Sektörde yaptığım iş başvurularında Türev Araçlar Lisansınında da oldukça aranan bir lisanslama olduğunu farkettim. Bu açıdan bakıldığında da Türev Araçlar Lisansıyla çıtayı yükseltebilme imkanı var mıdır? İDL ve Türev Araç Mukayesesi...
3) Sizde İDL lisansı aldığınıza göre almış olduğunuz lisans iş hayatında işe girmenin yanında size nasıl bir katkı sağladı? Yani iş geliştirmede ve bir sorun karşısında örneğin bir avukatın kanunlardan, kararlardan ve önceki davalardan fayladanması gibi size de bu lisanslama yol gösterici oluyor mu? Yoksa sadece İşe girişte bir anahtar mıdır?
Saygılarımla

Yasin.

Özkan D. dedi ki...

Yasin
Yaş 34. Hangi Lisans...

1. İDL gerektiren işler cok nitelikli (kurumsal finans uzmanı, portföy yönetmeni vb) bu işlerde spk İDL gerekn sartlardan sadece bir tanesi. ama yetmez. hiç bankada calısmamıs biri olarak sadece lisans ile bu işlere giremezsiniz. Bankalar elemanını ilk baştan alır ve yetiştirir, siz su an bir banka müdürü yasındasınız, ben bankaya gireceğinizi sanmadığım gibi sizin içingerekli de görmüyorum. (şahsi fikirlerim bunlar ama yine de bir banka İK'ndan bilgi almanızı tavsiye ederim)

2. Türev araçlar çok gecerli bir belge ve her gecen gün önemi artacak, çok detaylı bilgi verebileceğim bir konu değil ama ben de iş ilanlarında görüyorum. İDL alan biri bunun 4 dersinden muaf oluyor, bilginize.

3. İDL konusunda benim cok yerinde bulduğum bir yargım var, bu lisans herşeyi bilmenizi değil, herşeyi kavrayacak kapasiteniz olup olmadığını ölçüyor, bu nedenle tabiki lisansı olmadan lisansı olanlardan daha fazla sey bilenler mevcut. lisans öncelikle işe girerken fayda getirir. ama bu işin içine girince mevzuattı kanundu dersti derken cok fazla şey ögreniyosunuz. ben yatırımcı ilişkilerini yönetiyorum, bulunduğum konum İDL gerektiriyordu. hiç bir şey bilmioyrdum başta, ama işin içne girince İDL alma sürecinde ögrendiklerimnin cok faydasını gördüm.

son yorum,
nitelikleriniz Türkiye seviyesinin cok üstünde inanın, ama bizim işlerimizin yapısı gereği işsiz kalınca bir 5-6 ayı hatta 1 seneyi göze almak gerekiyor. bence panik yapmayın. bir şirketin mali işlerini yönetecek kapasitede olduğunuz görünüyor. Ben 3 sene Antalyada calıstım, turizm firmalarında muhasebe ve finans departmanı ayrılmıstır. bir finans müdürünün ne kdar maaş aldığı hakkında bir fikriniz var mı? arastırın dudağınız ucuklayacak. Bir banka şube müdüründen az değil ama fazla..
bu sadece bir örnek.
bence alanınızda cok güzel işler bulacak ve burada bize müjdeyi vereceksiniz. iyi dileklerimle..

Erol Ü. dedi ki...

Erol Ü.
Kredi Derecelendirme 3 yıllık deneyim şartı.



Merhaba Özkan,
Ben aktif olarak bu alanda çalışmadığımdan pek fazla detay bilgiye sahip değilim. SPK temel, ileri ve türev araçlar lisanslarım var. 6 ay kadar emeklilik şirketi deneyimim ve şimdi de bir araacı kurumda yatırım uzmanı olarak başlamaktayım.
Öğrenmek istediğim şu ki, Kurumsal Yönetim Derecelendirme ve Kredi Derecelendirme lisanslarına bu önümüzdeki dönemde aynı anda girmek istersem 100 TL*2 ücret mi yatırılır?
Ayrıca lisans almak için 3 yıl deneyim şartı aranıyor. Benim emeklilik şirketinde ve aracı kurumda çalıştığım ve çalışacağım süreler bu 3 yıl için sayılır mı?

Bilgi verebilirsen çok sevinirim... Teşekkürler..

Özkan D. dedi ki...

Cevap:

Erol Ü.
Kredi Derecelendirme 3 yıllık deneyim şartı.

Önclikle başarnızdan ötürü tebrikler..

ikinci sorunuzdan başlayayım . saatler cakısmadığı sürece birden fazla lisans için sınava girer ve herbiri için 100 TL yatırısınız.
ama siz zaten bahsettiğiniz iki sınava giremeyeceksiniz, maalesef böle bi sacmalık var ben de yasamıstım, spk sitesinden oturum tablosuna bakarsanız bu iki sınav da cts sabahı yapılıyor. o yüzden birine girip diğeri için ocak sınavını bekleyeceksiniz.

3 yıllık deneym şartına gelince,
sınav klavuzunu dikkatle incelersek, 11.sayfada
(f)
Derecelendirme uzmanlarının; lisans düzeyinde en az 4 yıllık eğitim veren kurumlardan diploma almış olmaları, ekonomi, maliye, muhasebe, finans, denetim, iç kontrol, istatistik, risk değerlemesi ve yönetimi, finansal analiz, derecelendirme, değerleme, kurumsal yönetim alanlarında veya bu alanlarla ilgili hukuk dallarının en az birinde uzman düzeyinde ya da öğretim görevlisi, öğretim üyesi veya yönetici olarak en az 3 yıllık deneyime sahip biulunmaları, Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kredi derecelendirme uzmanlığı veya kurumsal yönetim derecelendirme uzmanlığı lisans belgesi almış olmaları...

diyor, dikkat edilecek olursa burada lisansı alma değil derecelndirme uzmanı olarak çalışmann şartları sayılmış. ama lisansı alırken de sizden bu 3 yıllık deneyimi belgelendirmenz istenebilir. Aracı kurumda calısmanız kesinlikle yeterli olur. Emeklilikteki süreler de kanımca gecerli olmalı, ancak yine de en doğru bilgiyi TSPAKB ni arayıp, lisanslama birimine bağlatarak öğrenebilirsiniz.
Lisanslarınızdan dolayı irtibatta kalalım isterim, okuyucularımızın sorularına sizin de vereceğiniz cevaplar olacaktır eminim.
dostlukla.

erolus dedi ki...

Erol

Cevabın için teşekkür ederim Özkan.
Malesef kılavuzda çok genel yazıldığından -ekonomi, maliye, finans, denetim, iç kontrol, finansal analiz..- kafa karışıklığına sebebiyet veriyor. Keşke o kısmı daha detaylı açıklayabilselerdi. Tspakb lisanslama brimini aradım ama cevap veremeyip SPK'ya yönlendirdiler :)

Blogunda yaptığın çalışmalar ise gerçekten çok hoş. Ben de kendi adıma elimden gelebilecek katkıyı yapmaktan memnuniyet duyarım. Sevgilerle..

Özkan D. dedi ki...

Erol

Kredi derecelendirme lisansı olan bir tanıdığımdan 3 yıllık tecrübeyi hangi belge ile ispatladığını öğreneceğim, ben cok önceleri aradığımda (o zamanlar tecrübe şartı 1 yıl idi) şirket yazısı yeter demişlerdi. Şirketten hangi departman gerekliyse o departmanda calısıyomus gibi yazı alman kolaydır :)

Özkan D. dedi ki...

Erol unutmadan

Basel kriterleri yürürlüğe tam anlamıyla girmeden Kredi Derecelendirme cok revaçta olmayacak, o da zaten 3 seneyi bulur, o yüzden rahat ol 3 seneyi kafana takma. Ama kurumsal yönetim derecelendirme lisansı cok işine yarar. hepsini alırsın umarım.

erhan dedi ki...

erhan
smmm mi spk sınavları mı
merhaba ben 33 yaşındayım iktisat mezunuyum. geçen yıl mezun oldum. fizik ten sonra ikinci üniversitem.o yüzden biraz geç oldu. ama bu işte devam etmek istiyorum.herhangi bir bankada en düşük düzeyden başlamaya razıyım.acaba smmm staj başlatma sınavına girip mali müşavirlik yoluna girmek mi daha mantıklı ya da bankada düşükten başlayıp spk sınavlarıyla yükselebilme imkanını zorlamak mı daha mantıklı olur. ayrıca bu lisanslarla bankaya en alt kademeden girme şansım olabilir mi.bir de gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı tek başına yarar getirir mi
çok teşekkür ederim

Özkan D. dedi ki...

erhan
smmm mi spk sınavları mı

merhaba,
öncelikle g.menkul değerleme konusnda bilgi sahibi değilim maalesef.
Bankalara başvurularda genellikle yaş sınırlaması vardır, sizden önceki yorumlarda yasin bey ile de aynı seyi konustuk bakarsanız. benim sahsi fikrim siz de bir bankada banka müdürü olacak yastasınız ve gişeden başlatacaklarını sanmıyorum artık sizi. yine de bir banka İKsı ile görüşün derim.
SMMM sınavları sizin için daha uygun gibi sanki? 3 yıl staj var sizin için katlanılması zor bi süre bu, ama stajınızı yapacağınız yer smmm bürosu değil bir şirketin muhasebesi olursa maddi olarak daha rahat olursunuz. hem şirketlerde çalışma saatleri daha gzel olduğundan özel dersler vs ile bu süreci fonlarsınız.3yıl stajınız boyunca spknın tüm lisanslarını alırsınz isterseniz, demekki önce smmm stajını başlatın 3 yıl staj sürecinde de cok iyi lisanslarla kendinizi geliştirin. Örneğin kredi derecelendirme örneğin bağımsız denetim uzmanlığı.. bu lisanslarla ilgili son yazılarımıza göz atın.

Yusuf dedi ki...

Yusuf
Spk ileri düzey başvuru

Merhaba ekonometri bölümü 4.sınıfa geçtim başvurumda öğrenim durumunu lise mi yapmam gerekiyor? Lisans yaparsam belgemi mezun olduktan sonra mı alırım? Yada lise yaparsam ve mezun olmadan tüm dersleri verirsem daha önce alabilirmiyim?

Özkan D. dedi ki...

Yusuf
Spk ileri düzey başvuru

mehaba
sınav basvurusnda diploma istenmiyor
üniversite seceneğini secebilirsiniz. ama sitemizde calısma yolları vs konusunda yardımlaşıyoruz, bu tip idari konularda bilgi verip yanlış yönlendirmek istemem, TSPAKB lisanslama bölümünü arayarak en sağlam bilgiyi almanızı tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Özkan bey merhaba. Ben SMMM staj sınavına 2 defa girdim ve 2-3 puan farkla kazanamadım. Kasım sınavına daha iyi hazırlanıyorum. 14 ay ön ve genel muhasebe ile ilgili çalıştım. Şu an çalışmıyorum ve sınava hazırlanıyorum. Hedefim ise denetim firmasında denetim ile ilgili çalışmak ve ileride denetçi olmak. Bana bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir. Neler yapmam gerekiyor. Bu arada ingilizcem de çok iyi değil.Sanırım denetçi olabilmek için ingilizce de gerekiyor. Teşekkürler . Burcu

Özkan D. dedi ki...

merhabalar burcu,

kasımda sınavı kazanmanı dilerim
öncelikle.. önce staj sınavını kazanman gerekiyor, ve en önemlisi mali müşavirlik stajını bir denetim firmasında yapman cok iyi olur. denetim firmaları genelde elemanlarını kendileri yetiştirir cünkü, uygulamayı ögrenen ve bürolarda yetişen kişilerin muhasebe bilgisine güvenmez üstatlar (YMM ler).
ayrıca 3 sene stajyer parası alacağın ama bir denetçi yardımcısı gibi calısacağın için onlar için ekonomik olur. cok istiyorsan stajını bile başlatmadan buralarda işe girebilirsin, işe girdikten sonra staj sınavını kazanırsın. bunun için denetim firmalarını gez, hangi şehirdesin bilmiyorum ama bulunduğun şehirdeki YMM lerin telefonu YMM odasından bulup ara randevu iste.. git derdini anlat.. oralara asistan gibi girer, stajını yapar smmm olursun. stajın bitince 3 yıl deneyimli ve smmm belgeli bir denetçi olursun..
Piyasada bir YMM lerin denetim şirketi vardır bir de SPK bağımsız denetim işi yapanlar.. YMM yanında başlarsın stajın bitmeye yakın SPK bagımsız denetim lisansı alırsın.. İngilizce cok önemli tabi ama türk kökenli denetim firmalarda cok elzem değil. big four denen 4 büyük denetim firmasında (ernst young, pwc, kpmg ..) zaten ingilizce bilsen de giremezsin yeni mezun ve odtü boğaziçili değilsen.. (istisnalar kaideyi bozmaz)

Adsız dedi ki...

Murat
IDL
Slm Özkan bey..Ben İstanbul üni. 4.sınıf iktisat bölümü öğrencisiyim.Çok iyi derecede ingilizce bilgimin yanında mezun olduğumda IDL belgem olursa ne tür işlerde hangi pozisyonlarda iş bulabilirim.Daha doğrusu yeni mezun olan birinin IDL ye sahip olmasının o kişinin yüksek mertebede işe başlamısında etkisi olurmu yoksa sadece işe alım sürecindemi faydası olur.
Teşekkür ederim iyi çalışmalar

Özkan D. dedi ki...

Murat
IDL

merhaba
daha önce de dediğim gibi lisans işe alınmak için yeterli şart değil gerekli şart.. sen zaten ingilizcem iyi diyerek binlerce rakibine fark atıyorsun. bir Türkiye gerçeği bu bizde ingilizce bilen yeni mezun yok denecek kadar az. finansal alanda genelde snavlarla işe gireceksin, mülakat aşamassında ileri düzey veya temel düzey lisansı olan iyi ingilizce bilen birinin ne kadar gelecek vaadettiğini kendini İK yöneticilerinin yerine koyarak bir düşün bakalm.
bol şanslar!

Adsız dedi ki...

Emre
ileri düzey sınavı
Merhaba Özkan bey site teşekkürle başlamak istiyorum gerçekten bizler için çok yararlı bir site.
Benim sorum sınıvla ilgili ben 3 bölüm seçtim kendime genel ekonomi sermaye piyasası araçları
bu konuları bitirdim sınava 26 gün kala hangi konuya çalışmamı tavsiye edersiniz
EMRE

Özkan D. dedi ki...

merhaba Emre

Kesinlikle analiz yöntemleri dersini tavsiye ederim. soru dağılım tablosuna bakarsan, toplam 3 konu başlığı var, sadece ilk iki konudan (faiz ve temel analiz) sınavı gecmeye yetecek kadar soru çıkıyor.
tspakb ders notlarında bu dediğim kısım sdece 47 sayfa..
değil 26 gün, ben sınavdan bir gün önce calısmıs ve vermiştim bu dersi..
başarılar..

Adsız dedi ki...

ESRA
Merhaba Özkan Bey.Ben stajımı yerel bir denetim firmasında tamamlamak üzereyim.Aralık yeterlik sınavına başvurumu yaptım.Ayrıca eylül spk denetim lisanslamaya da giricem.Ancak o kadar bunaldımki ne spk ya nede ruhsata çalışmadım.Hep ruhsatla birlikte lisansı da almayı istemiştim.Ama bu üzerimde öyle bir baskı oluşturduki iki sınavada hiç çalışmadım.ruhsata 3,5 ay lisanslamaya 25 gün var ve ne yapıcamı bilemiyorum.Çevremde akıl alabileceğim danışabileceğim kimse yok maalesefki patronlar da stjer olduğum için pek ilgili değiller.Herkes kendi derdine düşmüş yani.Aslında bunları yazarken utanıyorum ama zorlu 2 seneydi ve hep yalnızdım.Danışacak kimse yoktu çevremde ve hep aklım karıştı.Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Sizce ne yapmalıyım.Hangi derslerden başlamalıyım.Şimdiden teşekkür ederim.Son olarak şunu da eklemek isterim.Bulunduğum il taşra ve bir tek bizim firma var denetim olarak hatta bölgede tekiz.Ama şirket kazanamıyor pek ve ben burda denetçi olursam bana artısı olurmu sizce büyükşehirlerdemi şansımı denemeliyim.Yoksa bir şirkette muhasebe departmanındamı Tekrar teşekkürler...

Özkan D. dedi ki...

merhaba esra

öncelikle hangi spk lisansına basvurduğunu bilmiyorum, ama muhtemelen bağımsız denetim lisansına başvurdun..
25 gün değil 2 gün bile kalsa sınava, 3. ders olan bağımsız denetim dersini çalışıp geçebilirsin.
(hangi kaynaklardan calısacağını daha önceki bi yazımda belirttim inceleyebilirsin), spk da bağımsız denetime calısmanın smmm yeterliliğe de faydası olur.. 2,5 ayda smmmden en az 4 ders verilir (ben 7 ders vermiştim 3 ay çalışarak) spk nın da sadece denetimi versen ble kar. ne de olsa sonraki sınavlarda geri kalanı verebiliyosun. çok bunalmana gerek yok. işle ilgili de , taşrada bağımsız denetim değil muhtemelen ymm şirketinde çalışıyosundur, spk mevzuatına göre denetim yapan şirketleri incelersen çoğu büyük şehirlerde ve mümkünse tercihin bunlar olmalı.. denetim ve muhasebe tamamen farklı iki uygulama, biri yapan biri bunu kontrol edendir. o senin kararın sdece, kişiliğine isteklerine beklentilerine göre değişir.
yardımcı olabileeğim konular varsa seve seve.

Adsız dedi ki...

ESRA
Özkan Bey çalıştığım firma bağımsız denetim ben taşra derken 3 büyük şehirdekilere kıyasla demek istemiştim.Bağımsız denetim lisanlamaya giricem muhasebe standartları ve denetime bakıcam sadece gazi yayınlarından bakmam yeterli olurmu.Birde smmm yeterlik için en zorlandığım ders maliyet.Maliyet için çalıştığım kaynaklar islam çankaya ve Nalan Akdoğan.Ama benim maliyet bilgim çok yetersiz ve bu kitaplar ayrıntıda boğuyo.Önerebileceğiniz daha faydalı bir kaynak varmı

Özkan D. dedi ki...

bağımsız denetim için şu yazımda kaynaklr belirttim, ek kaynak olarak da tabi ki gazi yayınları yardımcı ve yeterli olur..

maliyet muhasebesi için önerebileceğim bir kitap yok, islam çankayanın kitabını güzelce calısıp çıkmış sınav sorularını çözersen başarırsın, önce soru analizi yap, nerelerden soru geliyor, sonra oralara ağırlık ver, cok eminim maliyet muhasebesi yeterliliğin en kolay dersi.. bildiğin bulmaca çözümü, yeter ki gözünde büyütme. mali müşavirler odalarının yeterlilik kurslarında bu konularda cok tüyo alırsın, kursa gitmedin mi? hem o kurslar staj süreni de kısaltıyordu. (nalan akdoğanın kitabını bilmedeiğimden yorum yapamadım ama islam çankaya yeterli olur, anahtar kısım cıkmıs tüm soruları çözmek, kaç farklı soru gelebilir ki, her yıl birini soruolar rakamları değiştirip)
bağımsız denetim firmasında sabretmenzi öneririm eger ki birşeyler ögrenecekseniz.

Adsız dedi ki...

ESRA
Maalesefki bizim oda kurs açmadı benim staj sürem boyunca.Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Emre
spk ileri düzey belgesi ve iş pozisyonları
Özkan bey ileri düzey belgesiyle başvurucağımız popüler pozisyonlar aracı kurumlardaki yatırım danışmanları ve portföy yöneticiliği. Peki mevduat bankalarının genel merkezlerinde hangi pozisyonlara başvurabilirz bu belgenin geçerliliği mevduat bankalarındada varmıdır
ayrıca portföy yöneticliği ve yatırım danışmanlığının işe başlangıç maaşları nedir bi fikriniz varmı

Özkan D. dedi ki...

merhaba emre

şu yazımda bankalar için görev tanımları ve lisansların bilgisi var. mevduat bankaları hem pra hem sermaye piyasasında faaliyet gösterebilen kurumlardır, sermaye piyasalarına dair faaliyetlerinde lisanslı personel istihdam eder. diğer soruna gelince, yatırım danışmanlığı portföy yöneticiliği gibi pozisyonlar bildiğim kadarıyla maddi olrak tabi ki doyurucu. ancak lisansı aldın diye doğrudan portföy yönetici yapmaz kimse sizi. şöyle bir yanılgı olmasın, ben ileri düzey lisans aldım, portföy yöneticiliği için de ileri düzey lisans gerekiyormus, o zamana olurum. Olamazsın, yanlış anlaşılmayı düzeltmek gerek. yıllarca bu işin içinde çekirdekten yetişirsin, kurum seni terfi ede ede en son portföy yöneticiliğine cıkramak ister, işte o anda spk der ki, peki bu adamın ileri düey lisansı var mı??
yani lisans gereklii şart ama yeterli şart değil.

aslı dedi ki...

Aslı
Temel düzey ve ileri düzey sınavları

Merhaba Özkan bey. Öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum çok genç yaşta baya yol almışsınız. Benim sorum şu; Ocak ayında Spk temel düzey sınavına girmeyi düşünüyorum ama yazınızı okuduktan sonra ileri düzeye mi girsem diye bi karışıklık yaşadım. 2005 işletme mezunuyum , 1,5 sene big4 dan EY da asistan olarak çalıştım sonra ayrıldım. bebeğim var ve 1,5 yıldır uzak kaldım hem çalışma hayatına hem de derslere:) ilk sorum hangi sınava girmemi tavsiye edersiniz? ikincisi de, sınavlarda 4 konu ortak zannedersem, ileri düzeyde soruları daha mı zor oluyor bu ortak konuların. bu kadar sene aradan sonra başarabilir miyim ocak ayına kadar çalışarak. teşekkürler aslı

Adsız dedi ki...

Emre
genel ekonomi ve mali sistem
Özkan bey genel ekonomi için son bölüm olon türkiye ekonomisi dünya ekonomisi ve sermaye piyasalarındaki son gelişeler kısmına tspakb notlarından çalışmak yeterlimidir sorular nerden gelebilir ve nerden nelere çalışmamızı tavsiye edersiniz

Özkan D. dedi ki...

Merhabalar Aslı
(Temel düzey ve ileri düzey sınavları)

sınavlar gerçekten bilgiyi ölçen sınavlar ama bu zor demek değil, ileri düzey lisansı tavsiye ederim, EY tecrübenizi görünce neden smmmm'liği tercih etmediniz diye sormamak elde değil.
Bebiş imkan verdiği sürece çalışın, ÖSS gibi kapanmanızı gerektirecek bir olay yok ortada, ne olur, 2 değil 3 sınavda alırsınız belgeyi.
herşey gönlünüzce olur umarım siz istedikten sonra.

Özkan D. dedi ki...

merhaba emreo konu cok kapsamlı,
inan ben de tam bilmiorum her yerden gelebilir. şans biraz, gündemi köşe yazılarını ilgiyle takip etmen gerekir.
sorulardan biri suydu mesela (2008/03)
2009 yılı başından itibaren 16'ncı üye olarak
Euro bölgesine katılacak ülke
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Slovakya
B) Polonya
C) Macaristan
D) Bulgaristan
E) İngiltere

..

bunun cevabını daha önceden çalışmıs olamaz biri tesadüfen ya bilir ya bilmez, son ekonomik gelişmlere göz atmanı tavsiye ederim.

Özkan D. dedi ki...

emre bir kaç örnek daha vereyim daha önce sorulan;
Japonya'da yapılan son G-8 zirvesinde
yayınlanan bildiriye göre, dengeli küresel
büyüme üzerinde tehdit oluşturan ve küresel
enflasyon baskısını arttırdığı kabul edilen
faktör aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mali piyasalardaki kredi daralması
B) Çin'de yaşanan aşırı hızlı ekonomik
büyüme
C) Yükselen petrol ve gıda fiyatları
D) Düşük faiz oranları ve güçlü dolar
E) Mali piyasalarda yaşanan çalkantı
34.
IMF tarafından yapılan 2008 yılı tahminlerine
göre, kişi başına GSYİH açısından en zengin
ülke aşağıdakilerden hangisidir?
A) Katar
B) Lüksemburg
C) Kuveyt
D) İsviçre
E) Norveç
35.
OECD verilerine göre, OECD ülkeleri içinde
en yüksek sermaye girişi ve çıkışının
yaşandığı ülkeler aşağıdakilerin hangisinde
doğru olarak birlikte verilmiştir?
Sermaye Girişi Sermaye Çıkışı
A) ABD ABD
B) ABD İngiltere
C) Almanya ABD
D) İngiltere Almanya
E) ABD Japonya

Adsız dedi ki...

emre
tspakb eğitimleri
özkan bey bu eğitimlere hiç katıldınızmı yada sitedeki arkadaşlardan katılan oldumu?
ben cumartesi menkul kıymetlere katılmayı düşünüyorumda bilgisi olanın paylaşmasını isterim.
ayrıca geçen gün cnbc-e ye katılan spk başkanına mail yoluyla gönderdiğim lisans belgeleriyle ilgili soruya artık bizde bu belgelerin ilgili arkadaşlarımıza daha kolay verilebilir bir hal almasını istiyoruz cevabıda belki arkadaşlarımızı biraz daha motive edebilir

Özkan D. dedi ki...

emre
tspakb eğitimleri

ben ankarada olduğumdan katılmadım, dahası gerek duymamıstım bir de.. eminim cok faydalıdır.. lisans yenileme eğitimlerinde mecburen katılıcaz hepimiz zaten :))

spk baskanı ile olan maili bana iltirseniz sitede yayınlayalım, gerçekten ilgi çekici.
katkınız için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

emre
ortalamaya takılmak
Özkan bey diyelimki ortalamamız 66 larda kaldı böyle bi durumda ortalamamızı yükseltemk için 8 dersten dersler seçip tekrar sınavamı giricez yada 8 dersten tekrar 70 almayamı çalışıcaz yada başka bir metod mevcutmu ortalama yükseltmek için
ayrıca malasef mail yok başkan canlı yayındaydı ben finans sektöründe çalışmak için artık belgelerin zorunlu bir hal alıp almadığını sordum sunucuda maılimi okudu
bazı bölümlerde zorunlu hal aldı bizde bu sınavlara hazırlanan ardakşalrımızın artık daha kolay bir şekilde bu belgeleri almasını istiyoruz dedi ayrıca benim lisans belgem yok her yerde lazım değil diye de belirtti :))

Özkan D. dedi ki...

ona belge lazım değil tabi, ben de vedat akgiray olsam bana da kimse belge sorma :))

ortalama yükseltme sınavı için KENDİ seçtiğin ders ya da derslerden sınava giriyosun, ama bunda notunu da düşürebilirsin, son notun geçerli..

misal ben bağımsız denetim lisansında 68 ortalamada kaldım, şimdi denetim dersnden sınava gireceğim alacağım not gecerli oalcak 75 alırsm ortalamam 70 oluyo ve lisansı alıyorum

Adsız dedi ki...

emre
genel ekonomi
genel ekonomi kısımının yüzde 33 ü artık anadolu üniversitesi açık öğretim sorularından çıktığına dair bi duyum aldım
sizin böyle bir tespitiniz varmı ve açık öğretim genel ekonomi sorularına nerden ulaşabilirim

Özkan D. dedi ki...

böyle bir bilgi duymadım kimseden, SPK sınavına calısan birine acıkögretim soruları gelirse herkes 100 alırdı heralde.. tabi ki benzer sorular gelebilir sonucta aynı ders.. aöf sorularına ve cevaplarına internetten birçok forum aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
ayrıca htt://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde açıkögretimde okuyan birinin TC kimlik nosu ile giriş yapıp tüm soru cevaplara ulaşabilirsiniz

Adsız dedi ki...

emre
denetim firmaları
denetim firmaları işe birini alacaksa nelere bakar
ileri düzey spk belgesi denetim firmaları için cazip bir belgemidir

Özkan D. dedi ki...

emra,

denetim firmaları iki türlüdür,
sermaye piyasasında denetim yapabilen bağımsız dnetim firmaları. bir de sadece vergi denetimi yapan yeminli mali müşavirler ve ya şirketleri.
spk mevzuatına göre denetim yapan firmalar öncelikle smmm ruhsatı isterler. eğer çekirdekten yetişicem dersen seni staj sınavını kaznınca alır, stajını yaptırır, smmm olunca da denetçi yaparlar (piyasada bu tp bi eleman kapılır)
ileri düzey lisans cok önemli olmaz onlar için- spk bagımsız denetim lisansı isterler.
ama UFRS SPK mevzuat vs. konularda bilgisi olsun istediklerinden, ileri düzey lisansı alan birinin de bu konulara daha hakim olacağını düşünebilirler (bknz. daha önceki yazılarımızda baktığımız belgelerin lisansların dolaylı etkisi)

zeynep ç. dedi ki...

Zeynep

Merhaba Özkan Bey;

Ben Uluslararası Ticaret ve Finansman 4.sınıf öğrencisiyim. SPK İleri düzey sınavına girmek istiyorum,
sınavda başarılı olduğum takdirde lisanslama belgesi alabilmem için okuduğum bölüm bu sınavla ilişkili midir?
(SPK'nın web sitesinde iktisat,işletme,bölümünden mezun olanların bu belgeyi alabileceği yazıyor)
Teşekkürler

Özkan D. dedi ki...

zeynep

merhaba
benim bildiğim kadarıyla lisansı alabilirsiniz, lise mezunu dahi alabiliyor ki tebliğde lise mezunlarının bu lisansla yapabileceği işler sayılmış.
bitirilen okul lisansı alırken değil, o lisans ile gireceğiniz işlerde önemli, hangi işte hangi okul mezunu olmak gerektiği vs konular için;
ilgili tebliği inceleyiniz.

spk sitesinde bilgi edinme kısmından sorunuzu iletebilir
TSPAKB nin lisanslama birimi ile görüşebilirsiniz.

seda dedi ki...

ad:seda
konu:banka departmanları hakkında genel bilgi
soru: ekonomi bölümünde yeni mezun oldum ve bankaların genel müdürlüklerinde çalışmak istiyorum.Ancak genel olarak siz hangi departmanda kariyer yapmayı önerirsiniz? ya da gnel olarak departmanla hakkında bilgi verebilir misiniz?

Özkan D. dedi ki...

bankalarda çalışmadım ancak bildiğim kadarıyla bankaların genel müdürlüğü statü olarak şubelere göre önde de başlasa, bankacılığın esas faaliyetlerini ögrenmekten uzak kalabiliyor. bankacılık demek günümüzde satış demek, artık müfettişleri ble banka müdürü yapmıyorlar, satış bilmediği için. Bankada kariyer istiyorsanız benim şahsi fikrim şubeciliktir.

Adsız dedi ki...

Emre
ileri düzey genel eko ve menkul kıymetler
Özkan bey yeni dershaneniz hayırlı olsun umarım hersey istediginiz gibi gider bnm sorum sınavın son günlerinde genel ekonomi ve menkul kıymetler konusunda bize biraz yardımcı olurmusunuz yani son rütuşlar neler olmalı nelere bakmalıyız nelere kontrol etmeliyiz işimize yarıcak tebliğler neler olabilir yardımcı olursanız çok sevinicem

Özkan D. dedi ki...

emre son 3 günde çok fazla bi rötuşa gerek yok, spk yeni tebliğlerine bakmamıza gerek yok su sınavda her soru kağıdının başında şu yazar;
"DİKKAT!
Testteki sorular, sınav tarihinden 45 gün
önce hazırlanmıştır. Bu süreç içinde sınav
konuları ile ilgili yasa değişiklikleri yapılmış
olsa bile, soruları cevaplandırırken bu
değişiklikleri dikkate almayınız."

..

çıkmış soruları çöz ve kendini ölç, yanlış yaptığın cevapların hangi konuda olduğunu belirle ve o konuyu gözden geçir derim.
genel ekonomi de menkul kıymetler de kolay. özellikle menkul kıymetler.

Adsız dedi ki...

Esra
Mrb Özkan Bey ben malesefki özel durumumdan dolayı üç dört defa spk bağımsız denetim lisanslama sınavına başvuru yaptığım halde giremedim.Şehir dışına çıkmam mümkün olmadı.Bu defa giricem.Size sorum şu daha önce başvuru yaptığım halde sınava girmemiş olmam bir problem oluştururmu.Bir de şunu merak ediyorum diyelimki bu defa 2 ders verdim ve ocak döneminde tekrar giricem.İlk sınava başvuru yaptığım tarih 2007 eylül den bu yana 2 yıl geçti bu sınavda alıcam notlar silinirmi ben 4 yılda bir siliniyo diye biliyorum ama size de danışmak istedim
Teşekkürler ...

Özkan D. dedi ki...

Merhaba Esra Hanım

Daha önce başvurduğunuz halde girmemeniz bir problem yaratmaz, SPK parasını almıs gerisi sizin bilecğiniz iş.
diğer konuda da, ilk girdiğiniz sınav değil, dersi hangi tarihte verdiğiniz kıstas alınır.
Yani 2007 sınavı üzerinden 4 yıl geçince, 2007 yılında geçilen dersler silinir. siz o tarihte bi ders geçtiniz mi, cevap hayır.
yani kaygılarınız yersiz, başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Erdem
Özkan Bey merhaba ben erhan 34 yaşındayım kamu yönetimi bölümü mezunuyum 8 yıl bir firmada sorumlu olarak çalıştım 4 yıllık ticaret hayatım oldu 1,8 ay avivasa hayat ve emeklilikte çalıştım 6ay turkcell kurumsalda çalıştım şu an kurumsal yönetim derecelendirme sınavına çalışıyorum aynı zamanda staja başlama sınavına hazırlanıyorum artık bir konuda uzmanlaşmak ve bir yönde ilerlemek istiyorum kafam çok karışık bana bir yol gösterirseniz çok sevinirim teşekkürler

Özkan D. dedi ki...

Merhaba Erdem Bey,
mali müşavir olmak istiyorsanız, staja başlama sınavı artı 3 yıl staj artı yeterlik sınavı derken yaklaşık 4 seneniz geçecek. 38 yaşına geleceksiniz. Peki değer mi, elbette mali müşavirlik için değer. Ancak 4 sene dayanacak maddi gücünüz var ise tabi.
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı şu aşamada Türkiyede doğrudan iş bulmanıza yarar mı bilmiyorum, İstanbuldaki derecelendirme şirketleri lisanslı eleman arıyor bunu biliyoruz en azından. AvivaSa da devam etseydiniz aslında, bir de bireysel emeklilik sertifikası alır, zamnı gelince kendi sigorta acentenizi açardınız.
Başarılar.

Adsız dedi ki...

hatice
kpss mi? spk mı?
mrb özkan bey, bu yaşta bu başarı gönülden tebrikler... kurumunuzda hayırlı olsun...
ben 22yaşında aöf 4.sınıf öğrencisiyim(sonunda) okul bıtınce bankada cok afaki bı pozısyon olmasada güzel bı pozisyonda işe başlamak istiyorum. okulla bırlıkte kpss'ye hazırlanacaktım, kpss cok zor ve zaman kaybı ama kpss yerıne spk dıyorlar hem cv hemde kendıme bırseyler katmak adına, bu aşamada kendıme bir yol çizmem gerekiyor yardımcı olursanız sevınırım.şimdiden tşk ederim. hoşçakalın

Özkan D. dedi ki...

Merhaba hatice hn. öncelikle tşkler güzel düşünceleriniz için.
..
4. sınıf okurken, aynı anda başka bir yatırım yapmalısınız kendinize. AÖF kesinlikle cok kolay (ben dersini verdiğimden biliyorum)yanına bişeyler katabilirsiniz yeter ki isteyin.
Şimdi KPSS ve özel sektör ayrımı tamamen kendi kararınız. Ben KPSS konusunda bilgi sahibi değilim cok.
Ancak üzerine düşecekseniz, sıradan bir memur olmayıp maliyeyi sayıştayı hesap uzmanlığını vs. hedefleyecekseniz vazgeçmeyin derim.
4. sınıfı okurken, ocakta ve mayıs ayında 2 kez spk lisansı sınavına grme hakkınız olacak.
bence dişinizi sıkın bu yıl ve mayıs ayında üniversiteyi bitirmiş ve spk ileri düzey lisansı olan bir mezun olun. Banka, aracı kurum ve benzeri yerlere yapacağınız başvurular kabul görecektir, staj ile dahi olsa başlayın, gerisi gelir.
iki sınav spk ileri düzey lisansı almak için cok yeterli.

Adsız dedi ki...

emre
bugunkü temel düzey sınavı
özkan bey ve siteyi kullanan değerli arkadaşlar.
bugunki temel düzey sınavına giren arkdaşlar varmı aramızda genel ekonomiden güncel soru olarak ne soruldu bileniniz varmı yada matematiksel soru varmıydı

Özkan D. dedi ki...

emre merhaba
ben sadece bağımsız denetimden sınava girdim. Ancak diğer lisanslardan sınava giren cok arkadas var burada.
bu sayfa bir şey sorarken burda olan arkadaşların hiç biri sınav sonrası görüşlerini paylaşıp insanlara tecrübelerini aktarma yolunu seçmediler nedense..
canları sağolsun.

osman aba dedi ki...

selamlar. spk nın sınav sorularına itiraz aşamasında oldukça ketum davrandığı ve geri adım atmadığını duydum.
türev araçlar A kitapçığı arbitraj ve korunma da 11. sorunun (baz riski sorusu)cevap anahtarında yanlış olarak gösterildiğinden eminim.çözümü oldukça basit olan bu sorunun muhtemelen cevap anahtarına geçerken yanlış yazıldıgını düşünüyorum.
soru ve cevabı hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim. spk ya itirazımı sizin cevabınız üzerine yapacağım.saolun.

Özkan D. dedi ki...

bu linkte de görebleceğiniz gibi SPK gerçekten sınav sorularına itirazda biraz katı, soruyu tekrar hazırlayan hocaya okutuyor, oysa doğru olan tarafsız birine okutmasıdır.
osman bey sınav sorusu benim teknik ilgi alanıma girmemektedir, spk ileri düzey lisansı çalışırken ögrendiğim akabinde zihinden sildiğim konulardan.
yine de soruyu yazayıl aşağı bir yorum yapan çıkabilir.
itiraz hakkınızdır, çekinmeyin.




11. Euro bugün itibari ile 2,1000 TL spot fiyatına
sahiptir. 3 aylık sürekli TL cinsi risksiz faiz
oranı %25 ve Euro'nun 3 aylık risksiz sürekli
getirisi %5 ise, Euro üzerine yazılmış
arbitraja izin vermeyen 3 aylık vadeli fiyat
aşağıdakilerden hangisidir?
A) 2.2354
B) 2.2077
C) 2.2037
D) 2.1936
E) 2.0947

osman aba dedi ki...

bu sorunun iki çözüm yolu var. ikisinden de çıkan sonuç şıklarda mevcut. normalde soruda belirtilmesi lazım sürekli bileşik veya basite göre çözün diye. ancak tl faizleri yüzde 10 un üzerinde oldugu zaman sürekli bileşik kullanılması gerektiği kılavuzlarda yer almakta. ama dediğim gibi daha önceden spk bunu soruda belirtiyordu. saygılar.

osman aba dedi ki...

özkan bey, benim bahsettiğim soru yukarıda yayınladıgınız soru olmamakla birlikte o soruda tartişmaya açıktır. benim bahsettiğim soru;

I. Dönmüş piyasa koşullarında yapılan kısa
korunma işlemlerinde
II. Normal piyasa koşullarında yapılan kısa
korunma işlemlerinde
III. Dönmüş piyasa koşullarında yapılan uzun
korunma işlemlerinde
IV. Normal piyasa koşullarında yapılan uzun
korunma işlemlerinde

Yukarıdaki koşullardan hangilerinde baz daraldığında kâr elde edilir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) I, III ve IV

sorunun cevabı C seçeneği olmalıyken B olarak gösterilmiş şıklarda. çok kolay bir soru, muhtemelen düzeltilecektir.

Adsız dedi ki...

özkan merhaba....temel düzey,ileri düzey lisansımı aldım ve ocak sınavında da türevi araclar lisansımı alacagımı düsünüyorum 2 dersim kaldı.okulum gecen sene bitti..yazılarını takip ediyorum..pay sahipleri ile ilişkiler birimi hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilirmisin.. halka acık sirketin sermayesi 200 milyon tl üzerindee ise kurumsal yönetim derecelendırme lisansı gerekiyo demissin..ben biraz arastırdım böyle bi bilgi bulamadım..bu alan hakkında ayrıntılı bilgi alabilecegim hangi linkler var..yardımcı olabilir misin tesekürler....fırat

Özkan D. dedi ki...

osman bey umarım güzel bir netice alır bizimle paylaşırsınız, ben smmm olduğum için o konulara daha hakimim, spk konusunda bilgilerini paylaşmak istiyorum, bilginiz olsun.
___

fırat öncelikle bravo.
başarılarının devamını dilerim.
pay sahipleri ile ilişkiler birimi hakkında seri:IV no: 41 tebliğin 7,8 ve 9. Maddelerinde detaylı bilgi var.
şu sayfayı ziyaret et ve en sonundaki tebliğde sözkonusu maddeleri oku.

aslında PAY SAHİPLERİ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNETİCİSİ olmak için ileri düzey lisans ve kurumsal yön.derc.lisansı zorunlu.
ama sermayesi 200milyonun altında ise "şimdilik" sadece ileri düzey lisans yetiyor.

birim hakkında ise ayrıntılı bilgi yine o tebliğin 7. maddesinde yazıyor. orada yazan her işi yapmakla yükümlüsün. ama genelde yaptığın zarar eden yatırımcıların telefonuna maruz kalmak:

"hisse senedi fiyatları neden düşüyo bla bla bla"
"beyefendi hisse senedi fiyatları piyasada belirlenir biz de bilemiyoruz"
"satalım mı yani"
"beyefendi bu tip görüş bildirme şansına sahip değiliz" gibi..


açık söyleyim, o lisanslarla bu işi yapma, daha aktif bi iş yap.
ben smmm olduğum için şirketin muhasebesinde sorumluyum, ileri düzey lisansım olduğundan aynı zamanda pay sahipleri ilişkilerinden sorumlu görünüyorum.
sadece ileri düzey lisansım olsa aktif kullanacağım (aracı kurum vs) çalışırdım.

amma uzun cevap oldu.

lütfen spk sınavları ile ilgili deneyimlerinizi aktarın.
ben yazı olarak yayınlarım.
hatta yazarlık verebilrim.

Adsız dedi ki...

özkan cevabın için tesekürler...bende öncelıkle aracı kurum düsünüyorum.daha önce bir yazında kurumsal yönetim der. lisansı için 3 yıllık tecrübe sartını aracı kurum tecrübesi karsılıyo demişşin..bu cok iii çünkü kurumsal yönetim için hem piyasa bilgisi hem de tecrübe acısından bu cok gerekli sanırım..
sınavlarla ve bu sayfadaki yazılarla ilgili gelişmeleri takip etmeye calısıyorıum..yardımcı olabilicegimi düsündügüm konuları tabiki burada paylasırım..

osman aba arkadasım..
bende dönmüş piyasalarla ilgili sorunun cevabının yanlış oldugunu düşünüyorum cevap c şıkkı...bir de su problem sorusu ben basite göre aldım ve 2.2037 yaptım cevabı..dedigin gibi simdiye kadar cıkan sorularda basit ya da bileşik yönteme göre diye söylüyodu..az önce baktım sanırım dün itibariyle itiraz süresi doldu..sınavdan sonra sorulara ayrıntılı bir sekilde bakamadıgım için ben basvuru yapamadım ancak bakabiliyorum..itiraz sonuclarını burada paylasmanı beklıyorum bende takip edıyorum...fırat

Özkan D. dedi ki...

sınav sonuclarına itiraz, soru ve cevapların acıklanmasından itibaren 7 İŞGÜNÜ içerisnde doluyor. Yani 1ekim' e kadar snav sorularına itiraz edilebilir diye düşünüyorum.

osman aba dedi ki...

arkadaşlar,

baz riski sorusuna itiraz ettim.o soru kesinlikle C şıkkı. işlemi yaptım, sonucunu paylaşacağım.

yalnız ,o teorik fiyat bulma sorusu ne yazık ki doğru. çünkü kılavuzda tl faizi % 10 un üzerindeyse sürekli bileşiğe göre hesaplayın diyor. çok kolay bir soru, bundan sonra girecekler dikkat etsin.

kontrol ettiğim kadarıyla türev modüllerinde başka muallakta soru yok.sınav sorularını, yanlıslarınızı bile kontrol edin mutlaka arkadaşlar. hata hep olabilir. tek sourdan üç ay bekleyenleri düşünün.

başvuru süresi dolmadı. 1 ekim'e kadar sürüyor. netten hemen itiraz dilekçesini indir, doldur, gönder aps ile.

başarılar herkese.

baris dedi ki...

ii sabahlar..
bir vakıf üniversitesinde son sınıf uluslarası finans öğrencisiyim. Mezun olabilme durumundayım. son zamandaki kriz yüzünden iyi bir bulmanının bile zorluklarından bahsediği bir dönemde olduğumuz için alacağım diplomanın hedeflerim için yetersiz olacağını düşünüyorum. İngilizce ve ofis uygulamaları artık standart detaylar zaten onlar olmadan olmuyor. spk ileri derece lisansı düşünüyorum fakat bir diğer lisans ise türevlerle ilgili olan sizce finans sektöründe özellikle aracı kurumlarda portföy yönetimi olsun yatırım uzmanlığı olsun iyi bir kariyer için spk nın hangi lisansı benim için uygundur. Ve master yapmak istiyorum uzmanlık için neyi önerirsiniz saygılarımla...

Özkan D. dedi ki...

günaydın,
her iki lisans da aracı kurumlarda işe başlamanız için çok etkili belgeler, bölümünüz de cok güzel.
her iki lisansı da alın, önce hangisni alacağınız farketmez, ancak ileri düzey lisans öncelikle daha iyi olur gibi.
Master konusunda inanın ben master yapmadığım için bir bilgim yok,
yapan arkadaşlarımız var blogta, yardımcı olurlar umarım.
bu arada, vakıf ünivesitesinde olduğunuz için etrafınızda ingilizce bilen cok muhtemelen ama inanın İngilizce bilmek (hatta kimse excel bilmior, yıllardır smmm lik yapanlar bile, o yuzden ofis uygulamaları da) hala cok değerli Türkiyede.

İBRAHİM dedi ki...

ÖZKAN BEY SPK BAĞ. DENETİM SINAVI İLE İLGİLİ TAVSİYE EDEBLECEĞİNİZ GÜZEL BİR KİTAP VAR MI. FAZLA KİTAP YOK PİYASADA AMA. FİNANSAL:68 BAĞ.DENETİM:65 ALMIŞ BİRİSİYİM. DENETİM ALANINA YOĞUNLAŞMAK İSTİYORUM.S.M.M.M. OLARAK BU ALANA GEÇMEK İSTİYORUM. MESLEKTAŞINIZ OLARAK TAVSİYE EDEBİLECEĞİNİZ NELER OLABİLİR. (özellikle muhsebe stad. önemli benim için).şimdiden teşekkürler...

Özkan D. dedi ki...

merhaa ibrahim bey
muhasebe standartları konusunda şu linktenilgili tebliği çalışabilirsiniz. pek kitap yok, gazi nin kitabı yok, benim işimi gördü, tebliğden çalışır kitaptan da soruları çözersiniz. hatta sadece kitap konu için bile yeter. o size kalmış. çok zor bir ders olmamamkla birlikte 77 almanız gerekecek ki biraz ağır, denetim notunuzu da yükseltmenizi tavsiye ederim buna daha rahat girebilmek için.

Özkan D. dedi ki...

merhaa ibrahim bey
muhasebe standartları konusunda şu linkten ilgili tebliği çalışabilirsiniz. pek kitap yok, gazi yayınlarının kitabı var, benim işimi gördü, tebliğden çalışır kitaptan da soruları çözersiniz. hatta sadece kitap konu için bile yeter. o size kalmış. çok zor bir ders olmamamkla birlikte 77 almanız gerekecek ki biraz ağır, denetim notunuzu da yükseltmenizi tavsiye ederim buna daha rahat girebilmek için.

Bülent dedi ki...

Özkan bey merhaba ,

Sizinle de yazıştığımız o günden beri hala araştırmalarım devam ediyor şöyle ki bir çok belge var girip alabileceğimiz açıkcası bu belgelerin ileride ne gibi artıları olacağını bilerek bu sınavlara katılmak istiyordum. Bağımsız denetçi lisansı için biraz araştırma yaptım bu son 2 günde şöyle bir şey öğrendim.Bu lisansı ilerde eğer herhangi bir denetim firmasında çalışmayacaksak hiç bir anlamı yok gibi görünüyor okuduklarımdan bunu anladım bu belgeyi alan bir kaç kişinin yorumlarını okudum.Hal böyle olunca zaten inanılmaz yoğunluk içindeyken böyle herhangi bir belge için İleri düzey lisanslama yada diğerleri için birine net karar verip çalışmak lazım en azından kendi adıma çünki çok fazla bölünecek vaktim de yok.şimdi bu doğru ise o taktirde diğer Alternatifleri düşündüğümde ilk yazışmamızda sizin İleri Düzey Lisanslamanın hatırlarsanız ikinci planda Bağımsız denetimin ilk sırada olması önerisinde bulunmuştunuz.Açıkcası gelecekte denetim firmasında çalışma niyetim çok yok ben tabi okudukça görüyorum ileri düzey lisanslama yada kredi derecelendirme hk.da bunların anladığım kadarı ile Halka açık firmalarda bu belgeye (ileri düzey lisanslama) belgesine sahip kişilere ihtiyaç olacağı söyleniyor ne derece doğru bilmiyorum ?? Bu hafta içinde net karar verip ona göre yöneleceğim bir alternatifte şu benim için veya düşünmek isteyen diğer arkadaşlar için bilgi olsun Üniversite mezunu olan ve hali hazırda okuyan kişiler içinde geçerli Açık öğretim de ikinci üniversite imkanı var ben bu alternatifi de düşünüyorum kendi adıma ben işletme mezunuyum belki Maliye Belkide dış ticaret yada menkul kıymetler ve sermaye piyasası ile ilgili tekrar eğitim almayı da ciddi düşünüyorum.Katılımı çok kolay sadece yılda bir miktar sanırım 180 tl ödeme var gidip bölüm seçip kaydoluyorsunuz ve bildiğiniz AÖF eğitimini ister 2 yıl ister 4 yıl alıp 2.üniversite şansımızda var düşünmek isteyen ilgilenen arkadaşlar son süre kasım 21 olmalı googledan ikinci üniversite şeklinde araştırılınca çıkıyor..

Ben bilginiz olduğu için özellikle ileri düzey lisanslama , kredi derecelendirme ve bağımsız denetimi + ve - leri ile karşılaştırdığımızda kısaca bahsedebilirseniz ilerde hangisinin artısı daha fazla olabilir sizce ?

Aksi halde ben kendi adıma sanırım bu ikinci üniversiteyi seçeceğim gibi görünüyor araştırmalarım devam ediyor.

Saygı ile..

Adsız dedi ki...

23 yıldır banka personeli olarak çalışma hayatım oldu.10 yılı şb.müd.7 ayda bölge müd.yaptım yüz kızartıcı suçum olmadan bazı hatalarım yüzünden iş aktim fesh edildi.başka bankadan iş bulabilirmiyim.teşekkürler

Özkan D. dedi ki...

Bülent Bey,
ileride zamanın neler getireceği bilinmediğinden özellikle 20li yaşlarda yeni mezun arkadaşlara lisansları tavsiye ediyoruz. Ama sizin gibi belli bir yere gelmiş kişiler için ileride ne yapacağı (örneğin denetçi olup olmayacağı) bellidir. Denetçilik gibi amacınız olmazsa tabi ki lisans almayın. zaman ve para harcamayın.
İkinci üniversite konusuna gelince, açıköğretimde başka bir bölüm okumak yerine, bildiğiniz alanda uzmanlaşın, yani yüksek lisans yapın. Açıköğretim benim şahsi kanaatim, gereksiz.

Ankara da çok güzel MBA programları var, tabi fiyatlar değişiyor, atılım üni. ve ankara üniversitesi MBA programlarına bakabilirsiniz

Bülent dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum size bir hafta boyunca bu fikre kendimi alıştırdıktan sonra tekrar fırsatlar dahilinde sürekli geliştirmek iyice düşününce ikinci üniversiteye ayıracağım zaman yerine farklı sertifikalarla destekleyip geliştirmek daha akıllıca olacağını düşünüyorum bende...açıkcası bu benim için bir arayış ve hala bu arayış devam ediyor.İnsan kariyerinde bir yere geldiğinde tamam dememeli diye düşünüyorum mutlaka geliştirebildikçe bunu yapabilecek imkanlar var oldukça değerlendirmeli..Hem kendine hem bu ülkeye daha nitelikli birey olarak yarar sağlayacak diye düşünüyorum.Tabi ki bu gelişme mutlaka bir sertifika olacak şeklinde değil kişi kendini isterse her yönüyle geliştirebilir ancak işte sertifikada özellikle genç arkadaşlara bu yola giren ve arzulu öğrenmeye aç olan arkadaşlara gelecek için bir çok alanda fırsat sunması için önemli bir araç...Araştırmalarım devam ediyor ..bakalım neler olacak :))

yakut dedi ki...

yakut
selam ben ileri düzey sınavlarına çalışıyorum..ileri düzey sınavını kazanırsam bankaların pazarlama bölümünde çalışabilir miyim ve çalışmak istediğim yer katılım bankaları( BankAsya,Albaraka gibi..).bu bankalarda iş bulabilir miyim.
Ayrıca diyelim ki bu lısansı aldık ve farklı bır banka bolumde calıstık.calıstıgımız yer yatırımla ılgılı olmazsa aldığımız bu lısansı 2 yıl bu alanda calısmazsak eğitimlere girip lisansı yenılemek gerekıyormus...ne yapmalıyım sımdı katılım bankalarında iş bulabılır mıyım :(:(:(:(

Özkan D. dedi ki...

merhaba Yakut,
öncelikle bilmen gereken, ileri düzey lisans bankaya göre değişen bir durum değil, yaptığın görev ile ilgili. Yani katılım bankası ve ya normal banka diye bi ayırım olmaz, yapacağın iş lisans gerektiren bir iş ise nerede calısırsan calıs lisans gerekecek.
arşivden "Hangi iş için hangi lisans" isimli yazımızda lisans gerektiren pozisyonlara bakabilirsin. oradaki işlerden biri olmazsa 2 yılda bir basit bir yenileme eğitimine gireceksin.
Yalnız lisans o işlere girmen için yeterli şart değildir, gerekli şartlardan sadece biridr. mesela hiç deneyimin yoksa sadece ileri dzey lisansın var diye seni kurumsal finans uzmanı yapmalarını bekleme. ama amacın bu pozisyon ise başta gerekmezse de sonra gerekecek, zamanında almak iyidir.

Adsız dedi ki...

Burak Tansu

Merhaba ben Anadolu Üniv. Aöf İşletme 4.sınıf öğrencisiyim.yaşım 25 ve temel düzeyde lisanslama almak için çalşıyorum.Lisansı almayı başardığım taktirde bir bankaya başvuru yaptığımda gişemi yoksa bir üst pozisyondamı işe başlama şansım olur.

Özkan D. dedi ki...

merhaba
gişe de olabilir bir başka pozisyon da.. bu gireceğiniz sınava bağlı.. lisansın bu dediğiniz şekilde bir işlevi yok.
ayrıca bir cok bankada örgün-açıköğretim ayrımı yapılır.. araştırın derim.

Ergün Akarbulut dedi ki...

Merhaba Özkan Bey; 5 yıldır özel bir bankada çalışıyorum SPK Kredi Derecelendirme Uzmanlığı sınavına gireceğim.
1)Banka deneyimim lisansı almam için yeterli mi?
2)Sınav için önerebileceğiniz yeterli bir kaynak var mı? (Şenol Babuşcu ve Adalet Hazar haricinde kitap ismi bulamadım)
3) 1.5 ay vaktim var hangi derslere çalışmamı önerirsiniz.

Teşekkür ederim,İyi çalışmalar

Özkan D. dedi ki...

1)Evet yeterli
2)Gazi yayınevinin de kitabı var, fena değil,

3) bu lisansı almadığım için net cevap veremesem de bu tamamen size bağlı. zor soru sormuşsunuz, ama 1,5 ayda en az iki derse cok iyi hazırlanırsınz bence. kolaylardan başlayın, kolaydan kasıt, size kolay gelen.
başarılar

Adsız dedi ki...

AD:serkan, yaş 31, izmir
KONU:Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı Hk.
SORU: Özkan bey Öncelikle böyle bir hizmeti sunduğunuz, Bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederek başlamak istiyorum, elinize sağlık...Soruma gelince Mühendislik Mezunuyum, İşletme Yüksek Lisansım-Dokuz Eylül Uni (Yönetim ve Organizasyon Bölümü), tezimi verip Yüksek lisansımı da bitirmek üzereyim, kariyerimi de Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığına çevirmiş durumdayım, 3,5 yıllık (gereken 3 yıllık iş deneyimini karşılayabilecek) benzer iş deneyimim de mevcut... Böyle bir alanda kariyer olarak ilerleyebilme ve iş bulabilme olasılığım nedir? Nerelerde çalışabilirim, doğru bir seçim mi yaptım, Bu konuda (Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı) avantajlarım ve dezavantajlarım neler olabilir? Sizin de değerli görüşlerinizi bilmek istedim, ilginiz için şimdiden teşekkür ederim...

Özkan D. dedi ki...

serkan bey,

Kurumsal yönetim önemli bir konu tabi ki. daha da önemli olacak.
bunda iki kısım var, biri uygulayıcılar, biri denetleyiciler.
uygulayıcılar, kurumsal yönetim ilkelerine uymak zorunda olan kurumlardır, (misal halka açık şirketler) buralarda kurumsal yönetim derecelendirme lisansı + ileri düzey lisansınız ile çalışabilirsiniz (şirketin sermayesi 200 milyon TL altında ise sadece ileri düzey lisans yeterlidir, bakınız spk seri:IV no:41 tebliğ,md:7-8)

..

bunları denetleyen firmalarda çalışmak isterseniz de uygulayıcıların faliyetinin denetimini yaparsınız, bunun için SPK nın yetki verdiği bir şirkette çalışmanız lazım, onların listesi şu adreste.
buralar lisansı olan eleman arıyorlar devamlı. istanbulda.
derecelendirme notu almak henüz zorunlu olmadığı için piyasası da cok büyümüş değil.
yardımcı olmuşumdur umarım.
bu soruyu site ana sayfasına da taşıyacağım.

aliye dedi ki...

Aliye
SPK Bağımsız Denetim sınavına hazırlanma.
Merhaba Özkan Bey,
SPK Bağımsız Denetim sınavına nasıl hazırlanmamız gerekiyor. Bir yazınızda yayınları yazmışsınız gördüm. Onlara çalışmak yeterli olur mu? İnternetten önerebileceğiniz bir linkvar mı? Bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim. iyi çalışmalar. Şimdiden teşekkür ederim.

Özkan D. dedi ki...

aliye hanım her bir konunun tebliği var, bunların tamamını internetten bulabilirsiniz ama böyle bir zaman kaybına gerek yok, kitaplar bunları sizin için bir araya getirmiş zaten, artı sorular da cabası.

aliye dedi ki...

aliye
Son soru.
Özkan Bey öncelikle teşekkür ederim. Bir sorum daha var. Kitaplar için güncel olmadıklarını duydum. Siz bu sınavı kazanmış biri olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz. Kitapları tavsiye ettiğinize göre böyle bir şey yok değil mi??

Özkan D. dedi ki...

son sorunuz olmak zorunda değil :)
Tabi ki kitaplar çıktıktan sonra mevzuat güncelleştrmeleri vs. olabilir. spk mail listesine üye olursanız size anlık olarak bu bildirimler gelir.
eğer takip etmezseniz aynı risk kitap almasanız da var, misal kitap almayıp konuyu tebliğlerden calısıyorsunuz, o ara sizin çıktı aldığınız tebliğde belki de değişiklik oldu ve siz eski tebliği okumuş oluyorsunuz, o nedenle her halükarda bu sınavlara girecek insanlar işin içine tamamen girmeli, sadece okuyup geçilecek sınavlar gibi görmemelisiniz bu sınavları.

aliye dedi ki...

aliye
Teşekkür ederim Özkan Bey. Gerçekten çok yardımcı ve aydınlatıcı oldunuz.

Harun Soner dedi ki...

Mrb,

İnşaat Mühendisliği mezunuyum.

"Gayrimenkul değerleme uzmalınlığı"
"Bu meslekle ilgili SPK nın sağladığı lisans"
"Bu mesleğe sahip olabilmek için sıfırdan başlayanlara önerebilecekleriniz"
"Kamuda görevli kadro/sözleşme iken bu mesleği ek gelir olarak yapabilmek"

ile ilgili bildiklerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Tşk.

Özkan D. dedi ki...

g.menkul değ. uzmanlığı, g.menkul değerleme şirketlerinde çalışacak değerleme uzmanları için gereklidir, bu şirketler en az 5 değerleme uzmanı çalıştırmak zorundadır.
lisans bu iş için gereklidir sadece, bu şekilde bir şirkette çalışmadan lisans işe yaramaz, münferiden bir onay/imza yetkisi vermez.

Değerleme Uzmanı : Bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesini yapacak gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından istihdam edilen, şirketin faaliyet konusunu yakından ilgilendiren inşaat mühendisliği, harita ve kadastro mühendisliği, işletme, ekonomi, mimarlık ve şehir ve bölge planlaması gibi alanlarda asgari 4 yıllık üniversite mezunu ve gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübesi olan ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kendilerine Değerleme Uzmanlığı Lisansı verilen kişileri,


ayrıntı için; http://www.alomaliye.com/spk_degerleme_hiz_sirk.htm

yurtdışı eğitim dedi ki...

bence sınava şimdi girmemlisin çünkü o zaman lisansını yeniletmen gerekecek.

Adsız dedi ki...

Anonim
Denetim'den sonra

Merhaba;

6 aydır Big Four'dan birinin Audit departmanında A1 olarak çalışıyorum. Yalnız kendim için planladığım kariyerin aslında denetime çok da yakın olmadığını düşünüyorum. Ben, menkul kıymet analisti olarak çalışmak istiyorum. SMMM stajımı da başlattım ve bu sebeple sertifikayı almadan denetimi bırakmak konusunda tereddütlerim var. SPK İleri Düzey lisansını almayı planlıyorum önümüzdeki sene içerisinde. Ama dediğim gibi, kariyerim için nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda biraz kararsızım.

Tavsiyelerin nelerdir? Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

benim tavsiyem, eğer kariyerinize menkul kıymet analisti olarak devam etmek istiyorsanız ve audit de size göre değilse bence audit'te daha fazla zaman kaymeyin derim. Fakat şunu da iyi araştırın, geçeceğiniz yerde bir smmm veya ymm varsa stajınızı da devam ettirmeye çalışın ki, diğer taraftan da smmm belgeniz olsun. audit mesleği sevilmeden yapılması neredeyse imkansız bir meslek, zaten gerçekten sevmiyorsanız başarılı da olamazsınız ve sizi terfi de ettirmezler başarılı olmazsanız.

Özkan D. dedi ki...

yukarıdaki "adsız" cevap benim olmamakla birlikte kendisine katılıyorum
smmm ünvanı önemli bir etiket hangi işi yaparsan yap..

arkadaşlar adsız yorum olmasın lütfen, sizlerin kimlik bilgilerini merak etmiyoruz herhangi bir nick de yazabilirsiniz maksat kime hitap ettiğimiz karışmasın

Adsız dedi ki...

SAVAŞ

SPK LİSANSLAMA İLE İLGİLİ

Öncelikle sitenizin çok yararlı olduğunu söylemek isterim.Emeğinize sağlık..
Ben de ileri düzey lisans almayı düşünüyorum.Merak ettiğim birşey var. Acaba lisans belgesinde not ortalaması yazıyor mu? Yani sınavlardan yüksek puan almamın bana bir getirisi olur mu?
Şimdiden teşekkürler..

Özkan D. dedi ki...

çok teşekkürler,
notlar lisansta yazmıyor.
yine de yüksek alın
bana bir mülakatta sormuşlardı notlarımı...

Lord dedi ki...

Merhaba Özkan Bey,
Sınavda başarılı olduktan sonra lisansı alırken 3 yıl lisans ile ilgili iş deneyimi aranmakta. Sınavları kazandık fakat o alanda iş deneyimimiz yok ise hakkımız iptal mı oluyor veya bu süre ne kadardır?

Özkan D. dedi ki...

hangi lisanstan bahsediyorsunuz?

yalnızca kredi derecelendirme lisansında bu durum mevcut benim bildiğim?
sınavı kazandıktan sonra 1 yıl içinde belgeyi alma süresi vardır.

Lord dedi ki...

Evet kredi derecelendirme uzmanlığına işaret etmiştim. Yani sınavı verdikten sonra o dalda 3 yıl çalıştığımızı gösterir belgeyi 1 yıllık süre zarfında mı Kurula sunmak gerekli? Sınavı vermiş fakat o alanda iş deneyimi olmayan biri ne yapabilecek. Lisans hakkı mı iptal oluyor? Bu 3 yıllık şart kredi uzmanı olarak çalışmak isteyen için mi sadece.
Teşekkürler,

Özkan D. dedi ki...

“Kredi Derecelendirme Uzmanlığı Sınavı” ve “Kurumsal Yönetim Derecelendirme
Uzmanlığı Sınavı”nda başarılı olan adaylar; TSPAKB’den lisans belgelerini alırlarken;
Kurul düzenlemelerinde belirtilen şartları sağlamak durumundadırlar. Ancak; kredi
derecelendirme uzmanı ve kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı olarak görev
yapmak isteyenlerin lisans belgesi verilmesi aşamasında en az 3 yıllık tecrübeye sahip olmaları gerektiğinden kredi derecelendirme uzmanlığı ve kurumsal yönetim
derecelendirme uzmanlığı lisansına başvuruda bulunan kişilerden; söz konusu
faaliyetlerin en az 3 yıl süre ile bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak yaptığını
gösteren belgeler, çalışma süresi ve icra edilen göreve ilişkin olarak çalıştığı kurum
yetkililerince imzalanmış açıklayıcı yazılar ve destekleyici nitelikte olan hizmet çizelgesi,
sözleşmeler, vergi levhası, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ve Kurulca gerekli görülen
diğer belgeler aranacaktır"

..

başvuru süresi 1 değil 3 yıl içinmiş, düzeltelim.
Sınavların geçersiz sayılması
MADDE 14- (Değişik: Seri: VIII, No: 52 sayılı Tebliğ ile) Sınavlara katılanlardan;
a) Gerçek dışı beyanda bulunduğu veya sınava girme koşullarını taşımadığı
sonradan anlaşılan,
b) Sınavda kopya çektiği ve/veya verdiği tespit edilen,
c) Başkasının yerine sınava giren ve/veya kendisinin yerine başkasının sınava
girmesine imkan tanıyan,
d) Sınav sorularını sınav salonunun dışına çıkaran,
e) Sınav kurallarına uymayan,
f) Sınavda başarılı olduğu tarihten itibaren 3 yıl içinde lisans almak üzere
başvuruda bulunmayan,
g) Kanun’a, Kanun’a dayanılarak yapılan düzenlemelere, belirlenen standart ve
formlara ve Kurulca alınan genel ve özel nitelikteki kararlara aykırı hareket eden,
kişilerin sınavları geçersiz sayılır

Lord dedi ki...

Geniş açıklama için çok teşekkür ederim. Yani hiç iş tecrübesi olmayan birinin sınavları hemen vermesi doğru olmaz; çünkü sınavı geçtikten sonra tam üç yıl süreyle o alanda çalışmış olma şartı var Ve lisans alabilme süresi de tam üç yıl. Yani sınavlara hazırlanırken o sektörde çalışmak ve sınavları verdiğimiz vakit en azından 1 - 1,5 yıl süre bakımından avantaj sağlayacak.

Özkan D. dedi ki...

3 yıl tecrübe kredi derecelendirme alanında olmak zorunda değil. muhasebe finans vs alanlar da olabilir. tebliği okursanz detayı görürsünüz.

Yasin Er dedi ki...

Evet doğrudur. Fakat en azından benim için çok zor bir süreç olacak. 10 yıllık finans tecrübem bulunmakta fakat hep aynı şirkette çalışmıştım. Geçen sene çalıştığım şirket önce kayyuma devroldu ve sonrada iflasını verdi. Yani sayaç sıfırlandı. Yönetmeliklerde de çalışılan işletme ile ilgili iflas vb. durumların olmaması gerekliydi. Bu da beni çok zorda bırakmış oluyor.
iyi geceler

Özkan D. dedi ki...

iflasta sorumluluğunuz yoksa problem olmaz yasin bey. (yönetici, imza yetkili vs )

Yasin Er dedi ki...

Merhaba Özkan Bey,

O zaman benim için halen bir şans var çünkü ben imza yetkilisi değildim. Sadece nakit akış yönetmeni pozisyonundaydım. Şimdi araştırma yapmam gerekli. Yani şirketle ilgili hiçbirşey kalmadığı için benim 2000-2009 tarihleri arasında orada finansta çalıştığımı gösterir belgeyi temin etmem gerekli. Yardımlarınız için gerçekten teşekkür ederim. Bu belgeleri sağlamam gerek.

Adsız dedi ki...

Hüseyin
VOB uzman yardımcılığı sınavı
Merhaba Özkan Bey..
BU hafta sonu VOB un düzenlemiş olduğu bilgi sınavına girceğim. Matematik-İstatistik, Finans-Türev Araçlar ve Ekonomi bölümlerinden oluşacak sınava son surat hazırlanıyorum.. Bir istatistik öğrencisi olarak bu konuda hevesli ama kısa sürede çok nota bakmam gerekiyor.. sizden ricam Türev Araçlarına nokta atışı hazırlanmam iiçin hangi konulara ağırlık vermem gerektiğini öğrenebilmem.. Saygılar

Özkan D. dedi ki...

inanın doğrudan bir bilgim yok türev konusunda, şu link var ki bakmıssınızdır
http://www.vob.org.tr/VOBPortalTur/DesktopDefault.aspx?tabid=375

başarılar

Adsız dedi ki...

SPK Bağımsız denetim klavuzunda 2 yıllık bir staj süresiden bahsediliyor? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz? Ben SMMM ruhsatı almış biri olarak bu sınavda başarılı olduktan sonra direk sertifikamı alabilir miyim?

Adsız dedi ki...

Deniz
SPK Lisanslama sınavı

SPK Bağımsız denetim klavuzunda 2 yıllı bir staj süresiden bahsediliyor? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz? Ben SMMM ruhsatı almış biri olarak bu sınavda başarılı olduktan sonra direk sertifikamı alabilir miyim?

Özkan D. dedi ki...

tebliğde o bahsettiğiniz lisans almak için değil, denetçi olmak için bir süreç. sınavı geçince sertifikanızı alırsınız öncelikle.

staj ise işverenin insiyatifinde.
smmm ruhsatını almıs biri denetim firmasına stajyer olarak başlamaz, denetççi yardımcısı olarak bile başlamaz eğer yaptığı smmm stajı dahil toplam 3 yıl mali işler deneyimi varsa.. denetçi olarak başlar.

Ahmet Utku UYAN dedi ki...

ahmet utku

spk

hocam öncelikle bilgilerinizi bizimle paylaşmanızdan ötürü kendi adıma teşekkür ederim.benim sorum şu;ben 9eylül üniversitesi çeko 1. sınıf ögrencisiyim.dersime giren bir iktisat prof.u bana spkya girmemi önerdi.temel düzey için lise mezunu olma sartı aranıyor bildiğim kadarıyla.ama siz ileri düzey önermişsiniz.ileri düzey sınavına girmek için mezun olmak gerekiyor mu?şimdiden teşekkür ederim..

sevim dedi ki...

özkan bey merhaba,ben yapılan yorumları yeni okudum ve mezun olur olmaz 2010 mart spk temel düzeyine girdim ve 4 derstte 80 üstü puan aldım,banka için müşteri temsilciliği lisansı yetreliymiş ve bu lisans için 2 dersim kaldı ama ben yinede temel düzey lisansını almak istiyorum ve dün sabancının bir kuruluşuna finans uzmanlığına başvuru yaptım ileri düzey lisansı istiyorlar ve aklım çok karıştı,keşke en baştan ileri düzeye girsemiydim diye çünkü siizn yazınızı okumamıştım maalesef etrafta spk zor olduğu kanısıyla giren çok insan da yok dolayısyla yönlendirilemiyorsunuz.benim sorum şu temeş düzey için 2010 ikinci snvı bekliyorum 5 dersim kaldı bankalar için acil temel düzey lisansı almam gerekiyor,acaba bu temel düzeyi verdikten sonra zaman kaybetmeme açısından firmaların finans uzmanlığı için ileri düzey snvına girip 8 dersi bir snvda vermek çok mu zor yani 2010 un 2, snvında temel düzeyi aldıktan sonra 2010 3, snvında ileri düzeyin 8 dersini vermme için nasıl bir çalışma izleöeliyim,bu mümkün mü, önereceğiniz kitap,not var mı? teşekkür ederim

özkan dedi ki...

sevim hanım bir sınavda 8 derste verebilirsiniz veya veremezsiniz diyemem, ama 1 sınavda vermek zor mu derseniz tabi zordur. imkansız değildir.
ayrıca spk 2010 2. sınavı dahi yapılmamısken 2010'da 3. sınavın yapılması imkansız. sınav takvimi düzeni bozuldu. dersler çakışmadığı sürece aynı anda hem temel hem ileri düzey derslerinden sınava girebilirsiniz ilk sınavda bunu da göz önüne alın

gül dedi ki...

özkan bey iyi günler spk sınavının ne zaman olacağı hala açıklanmadı,bir bilginiz varmı?ikinci sorum banka dışında örneğin sabancı,coca cola,sanko...tarzı firmaların finans uzmanlığı için spk'nın hangi sertifikası geçerli oluyor,bir de SAD diye adlandırılan finans programı hakkında bir bilginiz var mı ve nasıl öğrenbiliriz bu programı?teşekkür ederim

selin dedi ki...

özkan bey iyi günler.SPK sınav tarihi hala açıklanmadı,bir bilginiz ver mı?ikincisi banka dışında coca cola,sbancı,sanko...tarzı kurumsal firmalarda geçerli olan spk düzeyi hangisi?bir de finans sektöründe geçerli olan SAD adlı bilgisayar programı hakkında bir bilginiz var mı,bu programı nası ve nerede öğrenebiliriz,şimdiden teşekkür ederim

özkan dedi ki...

bahsettiğiniz firmalarda (halka açık oldukları için) SPK İleri Düzey avantajlı olur. SPK Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı da işe yarar.

SAP Programı ile ilgili yazımız için tıklayın

gül dedi ki...

özkan bey spk sınavı tarihi hala açıklanmadı,bir fikriniz var mı?bir de benım temel düzeyden 5 dersim kaldı,bu dersler için hangi kaynaktan çalışmamı önerirsiniz?Çünkü gazinin anlatımını hiç beğenmedim ve çok eksik konular var tspakb sitesindeki kaynaklarda aşırı uzun ve gereksiz konu anlatımı var.ne yapmam gerekiyor?

Adsız dedi ki...

AHMET;
IYI GUNLER
oncelıkle bılgılerınızı bızımle paylastıgınız ıcın tesskurler .Ben bır yenı mezun olarak mart 2010 sınavında ılk gırıste butun derslerı verdım temel duzeyı aldm sımdı bıdahakı donem de ılerı ve 3 cu donemde de kredı drecelendıremyı almayı planlıyorum sızce kredı derecelendırmeyı ıse basladıktan snr mı almalıyım?

2- dıger bır sorumda ben lısans almaya hak kazandım lısans basvurusu yapmama gerek var mı sızce cunku lısans basvuru ıslemlerı ıcın bır cok prosedur gereklı bır buyugum gerek yok zaten ıs veren senın adını sıcıl sısıtemınde gorur dedı oyuzden lısansı elıne almana gerek yok dedı sızce ne yapmalıyım

ozkan dedi ki...

tebrkler ahmet,

Diğer lisanslarda olmasa da kredi derecelendirme lisansı için 3 yıl tecrübeye gerek var.

ayrıca kazandığın lisansı 1 yıl içinde almazsan hakkın gider. TSPAKBde gerekli açıklamaları bulabilirsin, 2 günde tüm evrakları toparlarsın.

ahmet dedi ki...

ahmet
tekrar rahatsız edıyrorum ozkan bey
dıger bır sorum su olucak ben bırde SAP FI-CO egıtımı almak ıstıyrum bu egıtım sızce aldgım yada alacagım spk lısansları ıle aynı paralel demı? yok sa bu sap fı-co egıtımını almam gereksız olurmu ısın aslı fınans uzamnı olmak ıstyorum ne yapmam lazım

tuğçe dedi ki...

özkan bey sınav tarihi ne zaman,hala açıklanmadı,dolayısıyla çalışmaya başalayamıyoruz düzenli olarak!!!

Spring dedi ki...

Emre Karakaş
Merhaba Özkan Hocam ben ileri düzey için çalışmalara başladım fakat finans temelim yok benim İstatistik mezunuyum.Bu temeli nasıl kazanabilirim sizin değerli görüşleriniz nelerdir?
Teşekkürler.

sedada dedi ki...

seda
spk hk.
merhaba özkan bey.ben iktisat bölümümden yeni mezun oldum..finans alanında iyi bir pozisyonda işe başlamak istiyorum.
1.spk temel düzey lisansını almam için 2 dersim kaldı.bunun yanında spk ileri düzey mi yoksa türev araçları lisansımı almalıyım.
2.spk sınavları dışında iyi bir kariyer için başka neler yapabilirim.
bana cevep verebilirseniz çok sevinirim.teşekkürler...

BURCU dedi ki...

Özkan bey merhaba.. SMMM Stajyeriyim.. (7 ay bitti)Tek düzen hesap Planı ve Vergi hukuku ile ilgili kaynak arıyorum. Sizin önerebileceğiniz varmı ? Teşekkürler.. Burcu

Spring dedi ki...

Emre Karakaş
İzmir
Soru:Hocam ben İStatistik mezunuyum finans ile ilgili bir tabanım yok fakat spk sınavlarına girmek istiyorum.Bunun için temelden mi başlasam yoksa direk ileri için daha fazlamı çalışsam yani sonuç olarak bir tabanı olmayanlara önerileriniz nedir?
Teşekkürler

sevim dedi ki...

özkan bey iyi günler,ben iktisat mezunuyum ve iş arama evresinde ilk olarak bankalara başvurdum,bekleme aşamasında spk temel düzey sınavına girdim ve ilk girişte 5 ders verdim ve kalan dersler için 2010 dönemının ikinci sınavını beklemekteydim fakat iş durumunda önemli bir gelişme oldu ve tarım kredi koopretaflerinin açmış olduğu mülakatta başarı göstererek tarım kredi koop. çalışmaya hak kazandımddolayısıyla artık banka düşünmediğim için temel düzey lisansının da bir anlamı kalamdı ama ben işe girsemde spk snvlarına devam etmek istiorum.benım düşüncem şu temel düzey sadece banka sektörü için geçerli olacağından dolayı ben temel düzeyi bırakıp kasım ayında direk ileri düzey snvına girmek istiyorum,temel düzeyde verdiğim 5 dersin boşa gitmesi benım için önemli değil.Sizce mantıklı bir yolmu yada bu çalıştığım kurum için faydalı olurmu,rotamı nasıl belirlemeliyim ayrıca temel düzeyi yarıda bırakıp ileri düzeye girmemde bir sakınca olur mu?teşeşkkür ederim ,iyi çalışmalar

İBRAHİM dedi ki...

ibrahim;özel bir şirkette çalışırken yada muhasebe bürosu işletirken spk bağımsız denetim lisanısını kullanabilirmiyiz.bir de bağımsız denetim lisansını kulanacağımız şehir ile büromuz yada çalıştığımız iş farklı yerde ise nasıl olur...

Özkan D. dedi ki...

@ahmet;

alacağın SAP eğitiminin SPK lisanslarıyla bir ilgisi yok. ama ikisi de işe yarar.

@tuğçe
sınav tarihi artık açıklandı, 6-7 kasım

@spring

finans temeline gerek yok, dersleri çalış sınava gir, ve kazan.

@sedada

temel düzeyin yanına ne iyi gider sorusuna cevap verince kendimi yemek tarifi verir gibi hissediyorum, bence hangi iş için hangi lisans adlı yazımızı okuyup, hangi işi istediğine karr verip, o işin gerektirdiği lisansı almaktır doğru olan.

@burcu
tebrikler. vergi hukuku ve güncel mevzuat için kaynak o kdar fazla ki, alomaliye ve muhasebetr'yi takip etmekle başlayabilirsin, şirketinizin abone olduğu Maliye Sigorta Yorumları Dergisi veya Yaklaşımı oku. cok fazla okumalısın bunun bir kısa yolu yok.

@sevim,
girdiğin iş ile spk sınavlarının bir ilgisi yok, sana işinde avantaj getirmez, o işte devam edeceksen o işle ilgili kazanımlar elde etmeli o alanda kendini geliştirmelisin, ama işinden memnun değilsen lisansını al özel sektörde de iş ara. hangi iş için hani lisans adlı yazımızı oku.

@ibrahim,

spk denetim lisansı sadece bir bağımsız denetim şirketinde tam zamanlı işçi olarak çalışan işçiler ve bağımsız denetim şirketi sahipleri için gereklidir. bağımsız bir çalışma yapman mümkün değildir.


hangi iş için hangi lisans

Adsız dedi ki...

ESENGÜL
KARİYER GELİŞTİRME
Merhabalar öncelikle yaptığınız çalışmlardan dolayı çok teşekür ediyorum. Ben 28 yaşındayım 6ve 4 yaşında iki kızım ve yolda bir oğlum var. Eşim çalışmama pek sıcak bakmaadığı için ara verdim. Anca ikna edebildim şimdi en büyük destekçim. SMMM sınavını kazandım geçen ocak ayında stajım başladı. Samasunda yaşıyorum ekonomik olarak pek gelişmiş bir yer değil. Yüksek lisanstan güzel puan aldım sakarya üniversitesi e-mba tezsiz işletme bölümüne başvuru yaptım. Spk bağımsız denetmenlik sınavına hazırlanmaya başladım.Bu sırada inglizcemi geliştirmeye çalışacam.Çevremde yardımcı olacak kimse yok. Burda öyle büyük şirketlerde yok. Bişeyler yapmak istiyorum azim var çok şükür biraz geç de kalsam tavsiyeleinizi bekliyorum.

Evrim dedi ki...

Adı: Evrim
Konu: Bağımsız Denetim
Soru:
Özkan Bey iyi akşamlar. Ben şu anda Marmara Üniversitesi 3. Sınıf İktisat öğrencisiyim.
Mezun olunca Big 4 şirketlerinden birinde çalışmak istiyorum.
Acaba Bağımsız Denetim lisansı sınavlarını önümüzdeki iki yılda geçersem mezun olduğumda lisans belgesini alabilir miyim?(Yani herhangi bir başka şart var mı?)
Bu lisans belirttiğim şirketlerde başvuruda avantaj sağlar mı? Saygılar.

Ahmet dedi ki...

Ahmet
CMA Sertifikası
Sayın Düzgün CMA kaonusunda sorumu Yusuf Bey'e yönlendirecektim ama nasıl ulaşacağımı bulamadım.
Acaba CMA sınavları için diplomamızı hemen ibraz etmemiz mi gerekiyor yoksa sertifikayı alırken mi verilecek?
Ben şu anda okuyorum muhasebeyi de ingilizce okuduğum için mümkünse bu sertifikayı almaya çalışacağım.
(Bi de iş tecrübesi gerekiyor mu?)
Blogunuz gerçekten harika. Yazılarınızın devamını dilerim.

Gurkan Colak dedi ki...

Gürkan Çolak
İDL sınav notları

Merhaba Özkan Bey;
Acaba İDL alabilmek için gireceğimiz sınavlarda aldığımız puanın yüksekliği ya da düşüklüğünün, bize pozitif ya da negatif bir etkisi olur mu? Aldığımız lisansta A ile geçti B ile almayı haketti gibi bir derecelendirme yazıyor mu? Yani ben tüm sınavları alt sınırdan da geçsem, tam not da alsam bir fark var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim

Özkan D. dedi ki...

@evrim,
başka bir şeye gerek yok, alabilirsin, ayrıca tabiki avantaj sağlar.

@ahmet
yusuf bey cevap verecektir kısa süre içerisinde

@gürkan çolak,

sınavlardan kaç aldığınızın önemi yok, ancak ortalama en az 70 olması gerektiğinden zaten yüksek almak zorunda kalacaksınız çoğu dersten.

Evrim dedi ki...

Evrim
Bağımsız Denetim
Özkan Bey cevabınız için teşekkürler.
Aklıma birşey takıldı da ben de yanlış anlamış olabilirim ama bağımsız denetim lisansı almak için smmm belgesi ve iş tecrübesi gerekiyor sanıyordum.
Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Aklım karıştı gerçekten?

Özkan D. dedi ki...

hayır o dedikleriniz "denetçi" olmak için gerekiyor. üniversite mezunu olmanız lisansı almanız için yeterli.
ama lisans almanız denetçi olmanız için yeterli değil gördüğünüz gibi.
şartlardan birisi bu sadece.

selin dedi ki...

özkan bey iyi günler kafam inanılmaz karışık,ben iktisat mezunuyum ve mezun olduğmda başvurularmı hep banka üzerine yaptım dolayısyla 2010 mart ayı spk temel düzy snvına grdim mezun olur olmaz ve ilk girşmde 5 ders verdım fakat başka bir kurumda iş buldum şu an çalışıorum(tarım kerd.koop.)ama kafam çok karışık kasım ayındaki snvda temel düzeye devam edimmi yoksa onu .ptal edip ileri düzeyemi çalışayım,dolayısıyla temel düzey lisansını almadan yanı 5 ders verdiğim halde onu iptal edip ileri düzeye sıfırdan başlamamda bir sakınca varmı ya da temel düzeyi alıp kalsınmı bir kenarda 2011 yılındamı ileri düzeyemi hazırlanım görüşlerinizi beklıorum benım için hangiis faydalı olur ileride özel sektörde yada bankaların iiyi bir mevkisi açısında teşekkkür ederim

Özkan D. dedi ki...

selin 5 dersi de verdiysen devam et. bankalarda zaten başlangıçta ileri düzey lisans gerektirecek bir pozisyonda başlatmazlar kimseyi. temel düzey şu aşamada sana yeter.
ayrıca tarım krediden, yani devlet kurumundan bankaya geçilir mi, o da senin kararın.

owner dedi ki...

@Ahmet,
CMA ile ilgili sorularını yanıtlamaya çalışacağım.

soru: Acaba CMA sınavları için diplomamızı hemen ibraz etmemiz mi gerekiyor yoksa sertifikayı alırken mi verilecek?
cevap: diplomayı sınavları kazandıktan sonra vermeniz gerekecek. öğrencilik yıllarınızda sınava girebilir ve sınavları geçebilirsiniz, ama sertifika alabilmeniz için mezuniyet belgesi ibraz etmeniz gerekecek.

soru: iş tecrübesi gerekiyor mu?
cevap: evet gerekiyor. mali işler alanında 2 yıllık tecrübe gerekiyor. ama bu tecrübe diploma gibi sertfika alacağınız zaman isteniyor. yani iş tecrübesi olmadan da sınavları verebilirsiniz

yusuf
smmm, cma

Koray dedi ki...

Koray
Muhasebe Sertifikası

Özkan Bey iyi günler. Ben bu dönem sonunda mezun olacağım: Muhasebe alanında yeterliliğimi bir şekilde belgelendirmek istiyorum. Acaba staja başlama sınavını geçersem sadece bu sınav sonucunu göstererek denetim şirketlerindeki iş başvurularında öncelik sağlar mıyım? Veya muhasebe alanındaki yerli veya yabancı alternatif sertifikalar nelerdir? Yardımcı olursanız sevinirim!

Özkan D. dedi ki...

koray,

staja başlama sınavını kazanman denetim firmalarında kesinlikle öncelik sebebidir. Çalışan denetçi yardımcılarının bile çoğu iş yoğunluğundan sınavı kazanamıyor zaten:


diğer sertifikalar konusu cok kapsamlı blogumuzda yeterince sertifika tanıttık, araştırırsan ilgini çekenler olabilir.

nilay dedi ki...

nilay
spk bağımsız denetçilik;
Özkan Bey çok teşkkürler bilgilendirmeleriniz katkılarınız için..Ben 2004 yılı işletme mezunuyum ve deloitte da 2 sene kadar çalıştım ardından iki ayrı firmada kısa bir süre finansal analiz bütçe ve raporlama üzerine çalıştım.Ancak devamında bazı ailevi nedenlerle İstanbuldan ayrıldım ve 2 sene kadar kariyerimden uzak kaldım maalesef.Ancak bağımsız denetçi olarak big 4 da olmasa da başka firmaların bünyelerinde veya bütçeleme raporlama analistlik, iç denetim gibi pozisyonlarda çalışmayı istiyorum.Hem iş geçmişim buna el veriyor hem de işin bu kısmında yer almak beni mutlu ediyor.Vermiş olduğum araya rağmen SPK bağımsız denetçilik sınavına girsem ve lisans almayı başarabilsem, bu bahsettiğim pozisyonlar için şansım olur mu?Peki bu lisans ile iç denetim pozisyonları da düşünebilir miyim?Geçmiş tecrübemi açıkçası ezip geçmek istemiyorum, kullanbilmek istiyorum.Ancak şu anda alanımda dilediğim kalitede bir iş bulmam çok çok zor.Bu lisans sizce beni bu noktaya taşıyıp aradaki süreci az da olsa kapatabilir mi?Tavsiyeniz ne olacaktır benim için.çok teşekkürler.

özkan dedi ki...

merhaba nilay,
Deloitte kökenli olman tabi ki çok büyük avantaj, hatta Deloitte'tan şirketlere geçmek için çok da acele etmişsin.
bağımsız denetim lisansı, denetim firmasında denetçi olmak için gerekir.
denetim firmasnda denetçi olman için smmm olman da gerekir, smmm olana kadar lisansın şirketin işine yaramaz yani, uzun vadede smmm olmak amacındaysan lisansı al, bu lisans iç denetim vs pozisyonlarda da işe alınmanda artı olsa da doğrudan işine yaramaz. adı üstünde bağımsız denetim.
şu an hangi şehirdesin bilmiyorum ama, büyük şehirlerde özellikle, iş bulmakta sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.

Koray dedi ki...

Koray
Muhasebe Sertifikası

Özkan bey cevabınız için teşekkür ederim. Sitenizi baştan sona okumuştum ama muhasebe ile ilgili bahsettiğiniz sertifikaları alırken iş tecrübesi şartı arıyorlar galiba. Yoksa yanlış mı anladım. Ben mezun olana kadar alabileceğim sertifikaları şu anda hedefledim.

nilay dedi ki...

Özkan Bey çok teşekkürler ilginize.SMMM olmak şu an için hedeflerim arasında değil kısa vadede.Açıkçası zaman anlamında ve maddi anlamda kendime uygun göremiyorum nedense.Yanlış mı düşünüyorum bilemiyorum.Ancak bağımsız denetimden ayrılmakta hata ettiğimin farkına geç de olsa vardım.Şu andaki amacım ise bağımsız denetçi olmaktan ziyade daha çok şirketlerin raporlama bütçeleme analiz ve iç denetim gibi bölümlerinde çalışabilmek.Bağımsız denetçilik bir akademi idi biraz erken bıraktım ancak şu anda daha çok uzmanlaşmak istiyorum-bütçeleme analiz veya iç denetim mevzularında- Bu anlamda bana bir artısı olacağına inanıyorum bu lisansın.İşverenler açısından geçerli görülür mü?Piyasayı eskisi kadar iyi takip edemiyorum içinde olmadığımdan.Ayrıca temelli olarak İstanbuldayım artık.

Özkan D. dedi ki...

ihtiyacınız olan sertifika tamamen CIA'dir. (Certifed Internal Auditor)
SPK lisansı yerine bunu deneyin derim.

Onur dedi ki...

DNBS, bence CIA alma, o sadece iç denetim ve iç kontrol konularında çalışacaksan işine yarar. Eğer ağırlıklı olarak raporlama, bütçe analiz yapmak istiyorsan CMA daha faydalı olur. Fakat Türkiye'de CIA, CMA, CFE ve türevleri faydalı olmakla birlikte hepsi de SMMM belgesinin bir nevi gölgesindedir. Nacizane tavsiyem önce SMMM belgesi sonra da bunlardan birini alman yönündedir.

nilay dedi ki...

(DNBS)
Onur Bey çok teşekkür ederim ilginize.CMA ile ilgili ufak bir araştırma yaptım.Önceleri ilgilenmekteydim zaten.CMA türk hazırlık programı doğrusu biraz tuzlu geldi.GLEIM veya HOck Int.gibi kaynaklar ile şu anki background ile başarmam mümkün mü sizce?Ya da hangi kaynakları önerirsiniz? IMA nin de satışa sunduğu birtakım kaynaklar var..Ne kadar gerçekçi bilemiyorum.Sınavlara girdi iseniz belki yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm.CMA e hazırlanmayı ciddi ciddi düşünmeye başladım..teşekkürler tekrar.

Özkan D. dedi ki...

onur esasen haklı, tabi ki nilay için de bizler için de CMA sertifikası çok daha işlevli olur.
ancak gün itibariyle kursa da giderse 10 bin TL yi bulan masrafı olan bir sınavı nilay gibi iş arayan zor durumdaki birine önermek istemedim :)
nilay blogumuzun diğer yazarı yusuf bey CMA aynı zamanda, şu yazısının altına istediğin soruları yazabilirsin.

onurun dediğine de katılıyorum,
CMA tamam ama türkiyede SMMM belgesi önce gelir mali alanda.

sonuç olarak aynı anda hem iç denetim hem finansal raporlama yapamazsın, iç denetimi tercih edersen CIA çok uygun,
bu arada Coca-Cola ankarada finansal analist arıyor, ilgini çekebilir kariyer.net'ten bakabilirsin.

nilay dedi ki...

Özkan Bey çok teşekürler verdiğiniz bilgiler ve önerileriniz için.Bahsettiğiniz posizyonu buldum ve başvurdum.Yusuf Beyle de iletişime geçtim ancak henüz bir dönüş olmadı kendisinden.CMA CPA ve CIA farklarını anladığımı sanıyorum.Bu konudaki ufak bilgilendirmeniz için de çok sağolun.Kendime en uygun gördüğüm CMA şu anda..Zaten CPA tamamen bizim SMMM miz gibi.SMMM olmak gerçekten isterim ancak kısa vade hedefim değil.Ancak denetçi olarak da çalışırken pek çok arkadaşım CPA ve CMA olmak için uğraşıyordu.Hatta CPA olanlarda vardı.Gelecek dönemde bu belgelerin aranan belgeler olacağına inanıyorum.Araştırmalarımı sürdürüyorum.Kurs elbette imkansız benim için.Ancak ben her ne kadar sizler kadar bu konularda yeterince bilgi sahibi olmasam da terminolojiye yatkınlığım gereği az çok aşinayım bu konulara ve kitaptan çalışarak da yapabileceğimi umuyorum.

Özkan D. dedi ki...

ingilizceniz makul düzeydeyse yusuf beyin bahsettiği internet siteleri üzerinden rahatlıkla çalışırsınız.
şimdiden başarılar..

owner dedi ki...

Nilay,
mesajın gelmedi bana.
CPA, Amerika mevzuatı ile ilgili. vergi kanunlar vs. CPA sertifikasını almak iyidir ama sınavlar sadece ABD'de yapılıyor. yani sınavlar için ABD'ye de gitmen gerekiyor. CMA sınavlarına istanbulda girebilirsin. orta düzeyde iş ingilizcesi ile bu sertifikayı alabilirsin. yeterki planlı ve düzenli çalış.

yusuf

Koray dedi ki...

Koray
CMA

Yusuf bey peki bu sertifikayı alırken iş tecrübesi şart mı?

owner dedi ki...

Koray merhaba,
iş tecrübesi gerekiyor. 2 yıl yeterli. asıl öenmli olan sınavı geçmek

yusuf

Zeynep dedi ki...

İDL

Özkan bey ileri düzey lisans için çalışmaya başlayacağım. 3 sınava ayırmayı düşündüm ve acaba birbiri ile ilişkili modüller hangileri. Benzer modüller birlikte daha kolay olur galiba.

muratdayar dedi ki...

Murat
İDL
Merhabalar.Ben ileri düzey lisans sınavının 4 modülüne girmek istiyordum fakat internetten başvuru yaparken tüm modülleri seçmem gerektiği uyarısını aldım bende bütün modülleri seçtim. Sınavda 4 modülün sorularını cevaplarsam diğer 4 modülün puanı ne olacak 0 mı alacam?

Teşekkürler

Özkan D. dedi ki...

ilk sınavda tüm derslerden girmek zorundasınız. cevaplamazsanız sıfır sayılır. e sınava girmeseniz de sıfır sayılacaktı ne farkı var ki?
bir sonrakinde de onlara çalışırsınız

Zeynep dedi ki...

İDL

Özkan bey ileri düzey lisans için çalışmaya başlayacağım. 3 sınava ayırmayı düşündüm ve acaba birbiri ile ilişkili modüller hangileri. Benzer modüller birlikte daha kolay olur galiba.

Özkan D. dedi ki...

zeynep modüllerin birbiri ile ilişkisi pek yok,
ama spk mevzuatı çoğundan bir bölüm kapsıyor o ders de çok uzun.
3 ders seçebileceksen genel ekonomi menkul kıymetler ve analiz yöntemleri, kısa ve kolay dersler

Zeynep dedi ki...

Özkan Bey cevabınız için teşekkürler. Birkaç sorum daha olacaktı:
1)Sınav galiba iki oturum. Bu iki oturuma da katılmak zorunlu mu?
2)Eğer oturumlardan birinde sadece 1 veya 2 dersimiz olursa sınav süresi nasıl oluyor?

Özkan D. dedi ki...

ders başına 60 dakika veriliyor diye hatıtlıyorum, tabi bu 40 soru varken böyleydi şimdi daha az olabilir.
ilk sınava girdiğinizde tüm dersleri seçmen lazım, her iki oturuma da girmen lazım. girmezseniz de bişey olmaz sıfır alırsın sadece

Zeynep dedi ki...

kısa sürede cevap verdiğiniz için gerçekten teşekkür ederim özkan bey.

Erkin dedi ki...

Özkan bey smmm staja başlama sınavına okulu bitirmeden girebilir miyiz acaba?

Özkan D. dedi ki...

erkin ben giremezsin diye biliyorum çünkü odada dosya açtırırken diploma istiyorlar.

Fuat dedi ki...

Fuat
Finans şirketleri
Özkan bey merhaba ,
Spk ileri düzey lisansına sahibim.Daha önce lisansı gerektirecek bir işte çalışmadım.Şimdi bu lisansı kullanmak istiyorum ama;

1) Finans şirketlerinde pazarlama, yatırım uzmanlığı , takas ve operasyon gibi alanlar var bunlardan hangileri daha iyidir?

2) İş ilanlarına baktığımda bu alanda tecrübe istiyorlar. Yani lisansım var ama tecrübem yok. Bu yüzden başvurduğum türev araçlar sınavını kazansamda bi faydası olucak mı bilmiyorum.

Kısacası şuan için İDL var,inşallah türev de olursa tecrübemin de olmadığını gözönüne alırsak neler yapabilirim ? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.

Özkan D. dedi ki...

bahsettiğiniz alanların iyi veya kötü oluşu kişiye göre değişir. kimisi pazarlamada iyidir kimi başka alanda.

tecrübe konusunda haklısınız, bir işin ileri düzey lisan gerektirmesi o işin kalifiye bir iş olduğunu gösterir. örneğin daha önce aracı kurumun hiç bir aşamasında çalışmamış insan birden bire portföy yöneticisi yapılmaz lisansı var diye.
şunu unutmayın ileri düzey lisans, temel düzey lisansı da içerir, temel düzey lisans gerektiren işlere başvurun.

NİL dedi ki...

ÖZKAN BEY İYİ GÜNLER,BEN DAHA ÖNCE YANİ MART AYINDA TEMEL DÜZEY SNVINA GİRMİŞTİM VE İLK GİRİŞİMDE 4 DERS VERDİM,FAKAT KASIM AYINDAKİ İKİNCİ SNVA HAZIRLANAMADIM VE DOLAYISYLA 6-7 KASIMDAKİ SNVA ÖYLESİNE GİRECEM,ÇÜNKÜ ÇALIŞMADIĞIM İÇİN DERS VERECEĞİMİ SANMIYORUM.BU SBEPLE 2011 DÖNEMİ SNVLARINA HAZIRLANACAĞIM KALDIĞIM YERDEN DEVEM EDECEĞİM.SİZE SORUM KAÇ KEZ GİRME HAKKIMIZ VAR YANİ TEMEL DÜZEYDE GERİYE 5 DERSİM KALDI 6 KASIMDAKİ SNV İKİNİ GİRİŞİM,İLK GİRŞİM MART AYINDAKİ SNVDI,BUNDAN SONRA KAÇ HAKKIM KALDI YANİ KAÇINCI GİRİŞİMDE TEMEL DÜZEY SNVINI VERMELİYİM,ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM...

Özkan D. dedi ki...

ilk sınavınızdan itibaren 4 sene içinde tüm dersleri vermeniz gerekiyor

burak dedi ki...

merhaba özkan bey,ben banka için mart ayında temel düzey snvına girmiştim ve 4 ders verebildim daha sonra o dönemde bankadan çok daha farklı yarı özel yarı devlet bir kurumda çalışmaya başladım ve kasım ayındaki snva hi,ç hazırlanamadım,dolayısyla temel düzey sadece banka için geçetli olduğundan sanırım benım işime yaramıyacak,bu sebeple 2011 yılındaki ilk snvımda temel düzeyi yarıda bırakıp sıfırdan ileri düzeye başlamak istiyorum,sizce bu mantıklımı,sonuçta ileri düzeyin geçerli olduğu yerler daha kapsamlı ve ileri dönemde kariyer hedeflemem için(her ne kadar kendi kurumumda istemeselerde)daha mantıklı geldi,yani bu ksaımdan sonraki ilk snvda temel düzeyimi(4ders vermiş olsamda)yarıda bırakıp ileri düzeye başlayabılırmıyım ve ders içeriği olarak ileri düzey çok mu zor temel düzeye göre? ileri düzey için önereceğiniz bir kitp var mı,birde izlediğim bu yol yani temel düzeyi yarıda bırakıp 2011 snv döneminde ileri düzeye başlamam mantıklı mı,çünkü kafam çok karışık,bu karışıklıktan dolayı 6 kasımdaki snvada çalışmadım,iyi günler...

Özkan D. dedi ki...

öncelikle bunu yapmanızda kural olarak bir engel yok.

yazılarımızda da sık sık belirttiğim gibi, önce lisans sonra iş bulma konusunda karşıyım, önce hangi işi istediğine karar vermeli sonra o işin gerektirdiği lisansı almalısın, girmek istediğin işte sonsuz dek temel düzey yetecekse neden 4 dersini yakasın.

onun dısında ileri düzey tabiki biraz daha zordur ama imkansız değildir, tspakb sitesindeki ders notları iyidir, herhangi bir kitaptan da soru çözsen artı çıkmış soruları çözsen yeterli olur.

tuğçe dedi ki...

merhaba özkan bey size sorum şu bazı önemli kurumsal firmaların(örn. sabancı kuruluşları,coca cola,yünsa,mmk atakaş,sanko)finans analisti bölümü için spk ileri düzey yeterlimi yani bu tarz firmaların finans bölümü için ileri düzey lisansımı almak gerkiyor birde bu firmalar bazaen sap programı istiyor u sap programını nasıl öğrenebiliriz,İstanbul dışındaki illerde kursu var mı?

ALİ dedi ki...

özkan bey iyi günler bende yukarıda tam da tuğçe hanımın sorduğu benzer bir soru soracağım,ben şu an 3 aydır türkiyede tarım sektöründe hizmet eden yarı özel bir kurumda göreve başladım ve açıkçası çok memnun değilim iktisat mezunuyum okuduğum bölümle ilgili alanda kendimi yetiştirmek ve kariyer yapmak istiyordum hedefim firmaların(benim de coca cola,sabancı,arçelik,sankovb.. firmalarda)finans analisti bölümünde çalışmakatı ama işsizlik nedeniyle iş seçme durumumuz malesefyoktu fakat ben bu hedefimi gerçekleştirmek istiyorum iş hayatımda mutlu olabilmek için sizce bu tür firmalr için hangi sertifika gerekli ayrıca bankalrın portföy yöneticiliği içinde(portföy yöneticiliği için bankalrda iş deneyimi istiyorlrmı)ve spk lisanları dışında bu tarz firmalr için iyi bir dil seviyesi dışında ne gerekli mesela arkadaşın dediği gibi Sap programı vb... sorularıma cvp alabilirsem çok sevinirim,şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar...

derya dedi ki...

özkan bey iyi günler ben temel düzey sınavına girmiştim bundan önceki snvda fakat buradki yazılrı okuyunca ileri düzeye girmek daha mantıklı geldi ve 2011 yılındaki ilk sınvda ileri düzeyden girip bir şansımı denmek istiyorum ama temel düzeyden verdiğim 4 ders iptal olmaz dğil mi?birde ben çalıştığım için günde sadece maksimum 1,5 saat ders çalışmak için fırsat bulabılıyorum sizce bu ileri düzey sınavına hazırlık için yeterlimi ve 3'er yada 4'er der olarak ayırdım kafamda bu sebeple sizce ilk olarak ileri düzxzeyden hangi derslere çalışmalıyım ilk 3 ders için hangi dersler birbirine yakın acaba(2010 mart ayında girdiğim temel düzey sınavında ilk girişimde genel ekonomi,menkul kıymetler,hisse senedi,tahvil ve bono dersini vermiştim)şimdiden teşekkür ederim,ayrıca yukardaki arkadaşların sorduğu gibi SAP(finans programı)programını nerden öğrnebiliriz,Adanada yaşadığım için burda o programla ilgili bir kurs var mı?

sinem dedi ki...

merhabalar ilk önce bilgilendirmelirinizden dolayı teşekkür ederim çok yararlı buluyorm.ikilemler arasında olduğum için size de danışmak istedim. ben işletme bölümünden yeni mezunum.

-spk temel düzey lisanslama sınavına girdim 6 kasımdakine heralde 3 4 tanesini geçerim ama geleceğime yön çizmede cok kararsızım.

-smmm alanında yukselmeyi düşünüyorm ancak herkes önermiyor çünkü benim bu alanda hiç tanıdığım yok sıfırdan baslaycağım yani sınavı kazandığımda nerede staj yapacam hiçbir şey belli olmadığı için.smmm bürolarında asgari ücret bile vermiyorlar sigorta yatırmak yasal olduğu halde bazıları onu bile yapmıyor

-bu arada ingilizce düzeyim hiç iyi değil kursa gitsem anca orta düzeye ulasabilirim.

- yoksa 2012 kpss b grubunu mu beklesem cok kararsız kaldım. mali müşavirlik içinbu ay basvuru son . hangisine seçsem benm için gelecek vaad eder yardımcı olursanız cok sevinirim .

Özkan D. dedi ki...

sinem biz de staj yaptık hiç de dediğin şeyleri yaşamadık, unutmaki her şirkette bir muhasebe departmanı vardır kendini bürolarla sınırlama.

ayrıca hangi işi yapacağın konusunda takdir edersinki ben bir yorum yapamam, bu senin hayattan beklentilerinle doğru orantılı, ama kpss B grubu memurluk ile mali müşavirliği kıyaslamaya bile girmeyelim açıkçası :)
başarılar.

duygu dedi ki...

Özkan Bey iyi günler,2011 spk sınavı ilk olarak ne zman bu konuda bir tahmininiz yada bilginiz var mı,bir de ben de temel düzeyimi yarıda bırakıp ileri düzeye çalışacağım,ilk sınavda 3 ders çalışmak istiyorum ileri düzeyden acaba hangi 3 derse çalışsam benim için iyi olur(ilk olarak 3 derse girmem mantıklımı yoksa duruma göre 4'er 4'er mi ayırmayalım)şimiden cevabınız için teşekkür ederim...

senem dedi ki...

Özkan bey merhabalar ben de yazılarınızı başatan sona kadar okudum ve ileri düzeye hazırlanmaya karar verdim fakat 2011'in ilk sınavı ne zman ben de onu soracaktım ona göre ayarlama yapacağım(amacım 2011'de yapılacak 3 dönemlik sınav süresince ileri düzeyi almak)bu sebeple dersleri 3'e bölmek istiyorum ilk olarak hangi üç derse çalışmam gerekiyor?bir de ben tspakb'nin sitesindeki eğitim klavuzlarına çalışmayı ve son on yılın çıkmış sorularını çözmeyi düşünüyorum ayrıca piyasda satılan ileri düzey soru bankası kitabı varsa temin etmek istiyorum(böyle bir soru bankası varsa hangisini tavsiye edersiniz?) sizce bu sistem yeterli olur mu?cevap yollarsanız çok sevinirim,iyi çalışmalar...

Özkan D. dedi ki...

duygu;
sınavın ne zaman yapılacağını bilen yok, duyuruları bekle, ama kaç derse çalışacağın gerçekten bir başkasının bileceği bir konu değil, bilgi düzeyin, okuduğunu algılama hızın, ne kadar boş vaktinin olduğu vs
ben 5 ve 3 dersten girmiştim bazısı 4 4 yapar bazısı tek seferde verir. sana kalmış.



senem,
yöntemin güzel, son 10 yılın sorusunu çözemezsin ama sınav 10 yıldır yapılmıyor :))
şaka bir yana hangi dersleri seçeceğini alt konu başlıklarına bakarak kendin karar vermelisin senin yetenek ve sınırlarını sen bilirsin yalnızca

Yeliz dedi ki...

Özkan Bey blogunuz için elinize sağlık.
Benim sormak istediğim bağımsız denetim lisansı için spk'nın sitesindeki mevzuata çalışmak en doğrusu galiba.
Anlamadığım nokta ise "Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı" dersi mevzuat içerisinde hangi başlıkları kapsıyor.
Şimdiden teşekkür ederim.

Özkan D. dedi ki...

şu linke bakınız

alt konu başlıkları

emre dedi ki...

SAP

Özkan Bey Merhaba :Ben matemaik mezunuyum ve finans üzerine tezli yüksek lisans yaptım 2,5 yıl kadarözel bir şirkette bütçe planlama sorumlusu olarak çalıştım.2 yıl gibi aradan sonra şimdi tekrardan özel bir şirketin finans departmanında çalışıyorum.Sap eğitimi almak istiyorum.ankarada yaşadığımdan dolayı kursu sadece bilge adam veriyor oda çok pahalı 300 saat (100 saat logo go,100 saat logo tıger 2 ve 50 saat sap )bunada 3.500 tl istiyorlar.Acaba başka ne yapabilirim aklıma tek gelen sap kullanan şirketlere gidip program öğrenmek adına haftasonları ücretsiz işlerini yapmak.Finans departmanında kendimi geliştirmek isityorum.Öneri ve bilgilerinizi bekliyorum..

Özkan D. dedi ki...

bilge adam çok pahalı gerçekten,
ayrıca SAP değil bildiğin bilgisayarlı muhasebe kursu anlattığına göre.
SAP kullanan şirketler çok büyük, coca-cola, sabancı vs. buralar gel sana SAP öğretelim demezler.
en iyisi bunu kullanan şirketlere kapak atmak, coca-cola vs ara sıra ilanlar veriyor.
bu arada matematik mezunları bankalarda da çok tutulur.

Yeliz dedi ki...

Özkan Bey cevabınız için teşekkür.
Bağımsız denetim lisansı derslerinin üçü de sık sık değişiyor mu yoksa sabit kalan dersler var mı? (Mevzuattaki değişikliler)
Bi de kitaptan çalışırken bu herhangi bir dersin hangi alt başlıklarının değiştiğini nasıl anlarız.
Çünkü spk'nın sitesinde mevzuat değişikliklerine tıklayınca tüm tebliği açıyor.
N'olur yardım edin.
Şimdiden teşekkürler.

EMRE dedi ki...

SAP
Özkan Bey : bilginiz için teşekkür ederim.Banka yaşını geçtim 1980 doğumluyum.Çalıştığım şirket çok büyük bir şirket değil ama benim kariyer hedefim uluslararası bir şirkette çalışmak onun için neler yapmalıyım hangi bilgisayar programı öğrenmeliyim?bilgi ve önerilerinizi bekliyorum...

Özkan D. dedi ki...

yeliz sorunun cevabı zor, sen bir kitabı aldıktan sonra tabi ki bir değişiklik olabilir tebliğlerde, kitap yazarı mail atıp size haber vermez :) ama spk haber verir, spk sitesinden mail aboneliği yaparsan her konuda bilgilendirilirsin, zaten spk da sık sık mevzuat değişmez.
__
emre, uluslararası şirketlerde tercih edilme sebebin öncelikle ingilizcen olur, sonra tecrübeliysen mesleki bilgin ve referansların, değilsen hırsın ve azmin, seni bu anlamda beğendikten sonra muhasebe programı bilmediğin için reddecek bir firma olamaz,
ama vaktin varsa logo ve SAP öğren,
bilgeadam'da pahalı da olsa bu kurs var. gündüz gidersen de %50 indirimli diyorlar. sonuçta bir artı olur bu da.

Yeliz dedi ki...

Cevabınız için teşekkür ederim.
Bir de acaba bağımsız denetimdeki üç dersten hangisi daha komplike diğerlerine göre(tabi ki herkese göre farklıdır. ama en azından iki nazaran kolay+ bir zor derse çalışmayı düşünüyorum)
Bir sorum daha olacaktı da acaba bu saatten sonra bağımsız denetime çalışmak amaçsız mı olur ne de olsa türmob bu işe tamamen el atacakmış gibi görünüyorda? Cevaplarınız için şimdiden Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

murat
yatırımcı ilişkileri departmanı-smmm stajı
merhaba özkan bey ben halka açık şirketlerin yatırımcı ilişkileri departmanında görev yaparken aynı anda smmm stajı bir arada yürütmeyi amaçlıyorum türmob'un bu konuda kısıtlayıcı kuraları var mı merak ediyorum. idl var, kurumsal yönetimi de bir dönem sonra almayı planlıyorum.

Özkan D. dedi ki...

muhasebe departmanında staj yapılır.
ama önemli olan çalştığınız yerde smmm ya da ymm olması, eğer varsa sizin muhasebede çalışıyor görünmeniz kolay.
yani engel bir durum yok.

Adsız dedi ki...

yasemin
merhabalar
çeko mezunları smmm olabilirlermi?
ben bu alana yönelmek istiyorum ama çeko mezunlarının smmm olamadıgına dair söylentiler duydum :( yardım ederseniz çok sevinirim.teşekküler

melis diyor ki dedi ki...

Melis
işsiz-uls mezunu-dış ticaret sertifika alma
özkan bey merhabalar.
29 yaşındayım uluslararası ilişkiler mezunuyum.malesef çok verimli bir kariyer geçmişim yok.okulu geç bitirdim.kpss ye hazırlandım kazanamadım. sigorta satış işinde çalıştım. ama yapamayacağım işin o olduğuna eminim. böylelikle zaman akıp geçti.bankalar için yaş sınırı koydular çoğuna giremiyorum.yazılı sınavlarını kazanıyorum ama mülaktlarda eleniyorum.kısacası bir çıkmazdayım.
bu yaşa geldim ama hala yapıcağım işe karar veremedim.üstelik önüme gelen ilanlara başvursamda çağrılmıyorum.
spk lisansından 2 ders verdim sadece.sınava girme hakkım devam ediyor.ama bankalar olmıcağı için bu aşamadan sonra ne işime yarıcak onuda bilemiyorum. dış ticaretle ilgili internette araştırma yaparken tesadüfen blogunuzu gördüm.pek çok yorumu okudum .ama ricam bana bir yol göstermeniz. dış ticaretle ilgili ankarada bir sertika kursuna katılmayı düşünüyorum.orda ikamet etmiyorum ama gidip katılsam mı diyorum.daha sonra yaşadığım şehre geldiğimde bir dil kursuna yazılsam.iş arama sürecim bu etapta devam etse.sizce özel sektörde bu alanda iş bulabilir miyim?yoksa zaman ve maddiat kaybı mı olur?
olmaz diceksiniz belki.ingilizce öğrenmiş olursun ve sertikan olur.ama inanın maddi açıdanriske atıcağım bir durumum yok.bunlar benim son şansım.kariyer sitelerinde dışş ticaretle ilgili pek çok ilan var deniliyor.ama ben bunları bir türlü bulamıyorum.dış ticaret alanınd akariyer hedefi olan biri nerelerde çalışabilir.
şimdiden teşekkür ederim

Özkan D. dedi ki...

melis merhaba
inan çok isterdim yardımcı olmayı ama dıs tic. vs alanlar benim ilgimin ve bilgimin olduğu alanlar değil,
ankarada güzel kurslar var, buralardan alacağın sertifika sana ne sağlar, bunu kurslarla konusarak anlayabilirsin, kaliteli bir şirketin muhasebe-finans birimlerinde işe başlamayı deneyebilirsin, ilerlersin zaman içinde.

ibrahim dedi ki...

slm bende 2011 spk ileri düzey sınavlarına hazırlanıyorum fakat bu sene sınavları yapan kurum deyişmiş ve sınav tarihi beli değil daha kasım da bir sınav yapılmış ama ben onu kaçırdım. sınavın spk tarafından yapılması sınav sayısını azaltmış olamaz değilmi ve ileri düzey sınavını verdikten sonra kredi derecelendirme uzmanlığı sınavına katılmak istiyorum bu konudada bilgi alabilirmiyim sizden çok teşekürler

sevim dedi ki...

merhabalar Özkan bey,iktisat mezunuyum ve yaklaşık 6 aydır bir kurumda çalışıyorum yarı özel ,yarı devlet tarımla ilgili bir kurumda fakat mesleki anlmada doyumluluk anlamnda beni tatmin etmiyor,çok fazla memnun değilim.haylimde hep kurumsal firmaların finans bölümnde çalışmaktı,sizce bunun için ne yapabilirim(şu an temel düzey 5 ders verdim)yön verirseniz çok sevinirim,ileri düzey istediğim departman ve firmalar için gçerli olurmu

Adsız dedi ki...

selime
smmm stajyer,lisans alma
merhaba özkan bey ben 23 yaşındayım 2009 da işletme bitti ve işsizlik ve maddi bakımdan dolayı stajımı başlatamadım 1 yıl smmm bürosunda son 1 yıldırda bir şirkette ön muhasebeciyim, kendimi geliştiremiyorum ve staj için ilk adım atmakta kararsız kalıyorum hep,sınavlardan hiç korkmuyorum ama kendimi yönlendiremedim bir türlü spk lisans veya smmm olmak için bana gelecekteki kariyerimde nasıl olur en azından ön muhasebeci olmaktan iidir? yardım eder misiniz?

Özkan D. dedi ki...

ibrahim sınavı spk yapıyor duyduğun şeylere inanma, ileri düzey verdikten sonra kredi derecelendirmede 1 dersten muaf olursun.


sevim: ilginç bir şekilde bir kaç kez bu blogta, bir kaç kez de özel mail atarak birebir aynı soruyu sordun ve cevap verdim. gerçekten artık şaka yaptığını düşünmeye başladım.

selime, sorduğun soru senin hayattan ne beklediğinle igili, kararı sen vereceksin tabi ki, spk lisanslarındansa smmm süreci en azından daha sağlam ve ne iş yapacağının belli olduğu bir yol. spk lisanslarını smmm'ye ek olarak edinmeni tavsiye ederim.

Unknown dedi ki...

Serkan Bugatur
Yüksek Lisans
Özkan Bey Yüksek lisansın tezli olması ve örgün olması şartmı?Işık Üniversitesi uzaktan eğitim ile yüksak lisans programı açmış burdan alınacak lisans odaca kabul görür mü? oda bir cevap vermedi yardımcı olursanız sevinirim.

sevinç dedi ki...

iyi günler özkan bey
ben örgün öğretimden yeni mezun oldum ve smmm ilk girişte kazandım fakat deneyimim olmadığı için staja baslayacak yer bulamıyorm bi kaç güne kadar kurumsallaşmış bir şirkette SATIŞ bölümünde görüşmem var acaba 3-4 ay calısıp daha sonra muhasebe alanına geçebilirmiyim yanı eylül gibi stajımı baslatsam diyorm orada diyorm siz özel sektörden deneyimli olduğunuz olduğunuz için size de danısmak istedim nedersiniz?? acaba satısta basladım diye orada mı devam eder ilk günkü görüşmede sorsam olur mu?
(bu arada muhasebe burosunda çalışmak da istemiyorm)

2. sorumda ben spk temel düzeyden 4 dersim kaldı acaba bağımsız denetim sertifikasını bu bittikten sonra mı alsam yoksa temeli bırakıp bağımsızı mı almaya calıssam kariyer yönümü nasıl çizmeliyim yani alabileceğim farklı sertifikalar var mı acaba ?

teşekkürler şimdiden cevabınızı merekla bekliyorm

Adsız dedi ki...

sayın özkan bey ben üniversiteden (açık öğretim) geçen sene mezun oldum
şu anda bir anket firmasında çalışmaktayım kariyerimi finans alanında ilerletmek istiyorum ve spk lisansı almayı düşünüyorum acaba kredi derecelendirme sınavı namı başvurayım yoksa ileri düzey sınavına mı başvurayım beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim

«En Eski ‹Eski   1 – 200 / 265   Yeni› En yeni»