.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

3 Mart 2010 Çarşamba

48 sayısının karesini kafadan hesaplayabilir misiniz?

artık evet,
ekonomiturk blogunda güzel bir beyin jimnastiği yer almış,
bunlardan biri büyük bir sayının karesini kafadan hesaplama,
yazıdan alıntı ile,

48 sayısının karesini 5 saniye içerisinde hesaplayabilir misiniz?

Cevap: Bir sayının karesini kısa yoldan hesaplamanın yolu karesinin ne olduğunu bildiğimiz yuvarlak bir sayıyı kullanmak ve zihnimizden bir kaç cebir işlemi yapmaktır. Mesela bu örneğimizde 48 sayısı 50’e yakındır: 48=50-2. O zaman biz (50-2) sayisinin karesini alırsak (50 - x)² = 2500 - 100x + x2 (*) sonucunu buluruz. Yani 50’nin karesi 2500’dir ve bu sayıdan 2*50*2= 200’ü çıkarırsak geriye 2300 kalır, buna da 2’nin karesi olan 4 rakamını eklersek 2304 sayısına ulaşmış oluruz. Anladıysanız kendiniz deneyin ve 41 sayısının karesini 5 saniye içerisinde hesaplayın.

Cevabını biz de verelim,
41'e en yakın yuvarlak sayı (yani kafadan karesini hesaplayabileceğimiz sayı) 40.

41=40+1
burada 1 bizim için X oluyor.

yapacağımız şey (40+x)².
parantez içindeki sayının karesi nasıl alınır, ekonomitürkte açıklamamışlar ama biz sizi araştırma zahmetinden kurtaralım. ilk sayının karesi alınır, sonra ilk ve ikinci sayının çarpımının iki katı alınır, sonra ikinci sayının karesi alınır, bunlar toplanır.

(40+x)²= 1600+80x+x²
burada X imiz 1 idi. X yerine 1 yazarsak 1681 buluruz.

unutmayın burada amaç kafadan hesaplamak, kağıtta hesapladıktan sonra 41 ile 41 i çarparsınız zaten.

ilk sayının karesini hesapla ilk sayı ile ikinci sayının çarpımını iki ile çarp, ikinci sayının karesini al. bunları topla.

ben neden yazdım bunları;
verdiğim derslerde gördüğüm kadarıyla RAKAMLARDAN inanılmaz korkan bir milletiz, matematik kabusumuz gibi, maliyet muhasebesi dersleri veriyorum, insanlar sayısal olduğu için korkuyor, önyargılı bakıyor derse, oysa maliyet muhasebesi dersinde 4 işlem dışında ve nadiren tek bilinmeyenli denklem dışında asla matematik yok.

buradan matematik profesörü asker arkadaşım onurun kulakları çınlasın :)

Hiç yorum yok: