.

FİNANS KARİYER Türkiyede ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan, iş bulduran sertifikalar ile ilgili bilgilerin bir arada olduğu tek kişisel blogtur. neden ileri düzey lisans?___SORULARI TARTIŞIYORUZ___CMA Sertifikası___SPK genel bilgi

24 Mart 2010 Çarşamba

HALKA AÇIK ŞİRKETLERDE ÇALIŞMANIN FAYDALARI

İş hayatına yeni atılan ve mali işlerde çalışacak adayların,
yada halihazırda çalışıyor olup başka bir işe girecek deneyimlilerin kariyerine güç katacağını düşündüğüm artılardan birisi de halka açık şirketlerde çalışmak. Halka açık şirketler, SPK kaydında faaliyet gösteren, çoğu da borsada işlem gören şirketlerdir.
Halka açık olup da borsada faaliyet göstermemek de mümkündür ki bu yazımızın konusu bu değil.

Bahsettiğimiz halka açık şirketler, öncelikle muhasebelerini hem klasik sistemde (vergi mevzuatı uyarınca) yürütürler, hem de SPK hükümlerine tabi olduğundan mali tablolarını UFRS'ye göre de düzenlerler. Öncelikle UFRS artık mali işlerde çalışan herkesin hayatına girmesi gereken ve uzun vadede bilmeme şansımızın kalmayacağı bir standartlar bütünü. Taslak TTK' nın içeriğinde yalnızca halka açık şirketlerin değil tüm şirketlerin UFRS'ye göre mali tablo hazırlama zorunluluğu var. Dolayısıyla halka açık şirketlerde çalışanlar UFRS'ye hakim olacaklarından şimdi de ileride de tercih edilecekler.
Halka açık şirketler şeffaf olan, daha doğrusu şeffaf olması zorunlu olan şirketlerdir. Düzenli olarak kamuya özel durumlarını ve mali tablolarını bildirmek durumunda olduklarından bu süreçte de öğrenecekleriniz SPK mevzuatına hakim olmanızı sağlar. SPK mevzuatına hakim kişi sayısı çok az şu an ülkemizde.
Kurumsal Yönetim ise halihazırda çok önemli olmaya başlamış bir sistem ve SPK ya tabi şirketler kurumsal yönetim ilkelerine "uymalı uymuyorsa sebebini açıklamalı". Halka açık şirketlerdeki kurumsal yönetim uygulamaları da önemli bir tecrübe olacaktır sizin için. (bknz : kurumsal yönetim derecelendirme lisansı)
Türkiyede 336 adet halka açık şirket var. Listede görebileceğiniz gibi 220 tanesi İstanbul, 20 tanesi Ankara merkezli. linkini verdiğim KAP (kamu aydınlatma platformu) ise halka açık şirketlerin tüm bilgilerinin olduğu platform. Dediğim gibi şeffaflık ilkesi gereği mali tablolar vs. bilgiler kamuoyu ile paylaşılır. İstediğiniz şirketin mali tablosunu inceleyebilirsiniz.
Velhasıl halka açık şirketlerden iş teklifi alırsanız daha etraflıca düşünmenizi istedim.

Özkan.

Hiç yorum yok: